Ga naar de hoofdinhoud
Professionele bachelor

Toegepaste Architectuur

Mechelen

Nederlands

Projectmanager van architecturale pareltjes

 • Architectuur heeft jou altijd al ge√Įntrigeerd. Je wil later graag een job in die richting.
 • Tijdens deze opleiding groei je uit tot een schakel tussen bouwheren, architecten en aannemers. Je gaat aan de slag met de modernste computermodellen en tekenprogramma‚Äôs. En je ontdekt hoe virtueel bouwen de effici√ęntie en duurzaamheid van de bouw verhoogt.
 • Je verwerft de nodige technische kennis om architecturale projecten te detailleren tot uitvoerbare projecten. En je komt te weten hoe je architectuurprojecten organiseert, van opgave tot realisatie.
 • Praktijk vormt de rode draad. Al vanaf je eerste jaar kan je bedrijven, tentoonstellingen en lezingen bezoeken.
 • Na je studie kan je aan de slag als ‚Äď onder andere ‚Äď assistent-architect, BIM-expert, calculator of bouwkundig tekenaar.
 • Met dit diploma vind je snel werk. Want in de bouwsector is er een nijpend tekort aan hogeropgeleide mensen met een technisch profiel.
Studenten Toegepaste Architectuur aan het bespreken
checkered

De job van je leven

checkered

Opencampusdag 22 juni 2024

Campus Lucas Faydherbe in Mechelen is h√©t expertisecentrum voor interieur, design en architectuur binnen Thomas More. Hier inspireren we elkaar dagelijks, voeren we hands-on onderzoek uit en experimenteren we met zowel fysieke als digitale technieken. Door het harmonieuze samenspel van ambacht en innovatie streven we ernaar hedendaagse oplossingen te cre√ęren die bijdragen aan een duurzame leefomgeving voor de toekomst.

Registreer je nu. Kom af, bezoek onze tentoonstelling en sluit aan bij een infosessie

Bekijk onze verschillende trajecten

Toegepaste Architectuur

 • In je laatste jaar doe je een volledig jaar aan werkplekleren in het binnen- of buitenland.
 • Zin om verder te studeren? Gaat perfect. Kies bijvoorbeeld voor een postgraduaat Renovatietechnieken en Monumentenzorg. Of begin na een schakeljaar aan een master Architectuur.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | In fase 1 leg je de basis van je opleiding, zowel in de theorie- als computervakken. De focus in het projectatelier ligt op de woonfunctie d.m.v. kleine opdrachten leer je alles over ergonomie en functionaliteit. Je leert kennis maken met het snijvlak tussen architectuur en bouwkundige uitvoerbaarheid.
   
 • Fase 2 | In fase 2 verdiepen we je kennis d.m.v. meer specifieke en technische kennis in de theorievakken en computervakken. De opdrachten in het projectatelier worden groter en complexer. De focus ligt op renovatie en systeembouw en de daarbij horende wetgeving en normeringen.
   
 • Fase 3 | In fase 3 personaliseer je je leertraject. Je kiest een unieke werkplek afhankelijk van je interesses, gaande van architectenbureaus, aannemers en/of bouwheren. Je kiest een aantal keuzevakken om je traject verder te specialiseren. Je kan ook een semester doorbrengen in een buitenlandse partnerschool. Je studeert af met een persoonlijk en uniek profiel.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van √©lk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
ARCHITECTUUR & CONTEXT
Ethiek & deontologie i 3
Portfolio i 3 6 3
Ervarings- & belevingsportfolio 6
Leerdoelenportfolio 9
Expertklas 6
ARCHITECTUUR & TECHNOLOGIE
Materialen, constructie en comfortbeheer i 18 15
ARCHITECTUUR & DIGITALISATIE
Fase 1 2 3
Virtueel bouwen i 12 12
ARCHITECTUUR & MANAGEMENT
Communicatieskills i 3 3
Beroepsmethodiek i 3 3
Projectmanagement i 3
ARCHITECTURALE PRAKTIJK
Projectatelier i 18 18
Werkplekleren 36
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Campus Lucas Faydherbe

Onze campus is een stimulerend complex van grote en lichte ateliers, werkhuizen (met 3D-printers, lasercutters, paneelzaagmachines…), het leercentrum What’s on (met documentatie, stalen, boeken…), een foyer… .

Levenslang leren via Faydherbe Academie

Faydherbe Academie boost je leertraject met studiereizen, bedrijfs- en werfbezoeken. We organiseren lezingen met binnen- en buitenlandse experts en workshops zorgen voor een extra dosis inspiratie.

Je leert op de werkplek

Uniek is dat je in de derde fase een heel jaar aan werkplekleren doet. Hierbij krijg je al een kijk op het latere werkveld. Zo schakel je later makkelijk van studies naar praktijk. Dit hoeft niet in Belgi√ę, je kan ook een jaar naar het buitenland.

Go international

Een state-of-the-art opleiding vereist uiteraard nauwe contacten op internationaal vlak. We organiseren op onze campus internationale weken, we nodigen buitenlandse gastdocenten uit, we ontvangen buitenlandse uitwisselingsstudenten én je krijgt de kans om naar het buitenland te trekken. We nemen deel aan workshops in onze buitenlandse partnerscholen en werken zo over de grenzen heen aan dezelfde opdrachten.

We stimuleren je ook om een semester te studeren in √©√©n van onze buitenlandse partnerscholen, in Europa (Frankrijk, Duitsland, Nederlands, Itali√ę, Spanje, Groot-Brittanni√ę, Zwitserland, Sloveni√ę, Zweden,‚Ķ.), maar ook ver daarbuiten (China, Australi√ę, Zuid-Afrika, Cuba,‚Ķ). Ook een buitenlandse werkplek behoort tot de mogelijkheden. Tal van kansen dus om je blik te verruimen.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Als startende student krijg je een mentor toegewezen. Hij zal jou wegwijs maken op de campus en in de opleiding, zodat je snel startklaar bent en gemotiveerd aan de slag kan! De mentor is ook jullie vertrouwenspersoon waarbij je terecht kan voor allerlei vragen.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Bart Milon

Voor alle praktische en inhoudelijke vragen over Toegepaste Architectuur.

bart.milon@thomasmore.be +32 15 36 92 40
Inclusiecoördinator

Annelies De Bruyne

Voor al uw vragen over functiebeperkingen, statuten, faciliteiten, …

annelies.debruyne@thomasmore.be +32 496 17 71 09

Guy Foulon

Voor al je vragen over onderzoek, samenwerking en dienstverlening.
guy.foulon@thomasmore.be +32 478 58 96 86

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Kan je niet wachten om te starten?

Bij de opleiding Toegepaste architectuur in dagonderwijs of in Open Hoger Hnderwijs (werktraject) bij Thomas More Mechelen leer je de praktische kant van¬† architectuur. Met geavanceerde technologie√ęn, hands-on ervaring en praktische toepassingen smeden we duurzame oplossingen voor de toekomst.

Schrijf je nu in als nieuwe student bij Toegepaste Architectuur in dagonderwijs of OHO (werktraject)!

Ook interessant

Keuzetraject van de Professionele bachelor Bouw

Bouwkunde

Geboeid door de bouwwereld? The sky is your limit!
Professionele bachelor

Interieurvormgeving

Ontwerp interieurs en objecten. Functioneel, duurzaam, niet-alledaags, maatschappelijk relevant.

Keuzetraject van de Professionele bachelor Bouw

Houtconstructies

Is hout je passie? Deze opleiding neemt je mee in de meest recente mogelijkheden om te bouwen met hout.

#ideamechelen