Ga naar de hoofdinhoud
Professionele bachelor

Verpleegkunde

Turnhout

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Ambitieus werken op gespecialiseerde diensten

 • Jij bent graag onder de mensen.
 • Je hebt een warme persoonlijkheid, je bent sociaal en empathisch.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je eerst de basis van zorg en wetenschap.
 • Je maakt kennis met verschillende zorgdomeinen.
 • Je wordt beter in communiceren en zelfstandig werken.
 • Je ontwikkelt verpleegkundige vaardigheden en je leert klinisch redeneren.
 • Dankzij een breed gamma aan keuzevakken geef je je studie zelf vorm.
 • Afgestudeerd? Dan kan je aan de slag als verpleegkundige.
 • Dit kan in alle sectoren van de gezondheidszorg: in een ziekenhuis, in de ouderenzorg, in de geestelijke gezondheidszorg, in de thuiszorg en tal van andere sectoren.
 • 100% werkzekerheid. Veel van onze studenten hebben al een job voor ze afstuderen.
Studenten verpleegkunde verzorgen een patient
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Verpleegkunde

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject?
 • Dan kan je in vier jaar je studie afronden.
 • Je neemt 240 studiepunten op, verdeeld over vier fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • In onze skillslabs krijg je de kans je vaardigheden te oefenen en te simuleren.
 • Tijdens je vierjarige opleiding doe je meer dan 2300 uren stage.
 • En elk jaar loop je meer stage, respectievelijk 8, 14, 18 en 22 weken.
 • Je loopt stage in verschillende settings: in de thuiszorg, in een bedrijf, in een (psychiatrisch) ziekenhuis, op een pediatrische afdeling, in de ouderenzorg, in de eerste lijn en nog veel meer
 • Al aan het werk en ga je voor een tweede carrière in de zorg? Vanaf 2021 kan je een opleiding tot verpleegkundige volgen mét een arbeidscontract. Je leest er alles over op deze website.
 • Nog niet uitgestudeerd? Ga voor een tweede bachelor, een postgraduaat of een master!

Praktische informatie

 • Duur

  4 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  240

 • Toelatingsvoorwaarden

  Bekijk de diplomavoorwaarden voor bachelors en graduaten.

 • Waar

  Op de campus

 • Inschrijvingsgeld

Programma

 • Fase 1 | We dompelen je onder in de basis van zorg en wetenschap. Je leert de principes van klinisch redeneren, vanuit het oogpunt van de gezonde mens. Je verwerft de eerste technische en communicatievaardigheden. Je maakt in het eerste jaar ook al meteen kennis met het echte beroepenveld via 8 weken stage.
 • Fase 2 | Je maakt kennis met de verschillende domeinen van zorg: kinderverpleegkunde, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg … Je maakt kennis met de impact van wetenschappelijk onderzoek in de zorg, en je leert vooral jouw rol daarin kennen. In ons simulatieonderwijs en tijdens de stages gaan we opnieuw een stapje verder om kennis en inzicht te integreren.
 • Fase 3 | Je schakelt een versnelling hoger in het klinisch redeneren en beoordelen van de zorgvraag bij patiënten. Je leert zelfstandig werken, maar ook om, samen met andere gezondheidswerkers, als spilfiguur te fungeren in een interdisciplinair team. Je maakt kennis met een aantal innovatieve projecten: de preventiedag, het project Buddy bij de wieg, een 2-daagse rond palliatieve zorg …
 • Fase 4 | Je zet je schouders onder oa. het werkgerelateerd verbeterproject. Hierbij pas je de theorie toe in je dagelijkse praktijk! Je werkt ook aan je eigen beroepsprofiel dankzij een breed gamma keuzevakken. En stage? Zowel in de regio als buiten de landsgrenzen zijn er heel wat mogelijkheden. Je toont door middel van real-life projecten aan dat je de verschillende rollen die aangereikt werden in de opleiding beheerst en dat je helemaal klaar bent voor het werkveld. Helemaal bachelorprOOf dus!

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3 4
ZORGVERLENER: klinisch beoordelaar
Anatomie en fysiologie i 8
EHBO i 3
Verpleegkundige methodiek i 9 8 10
Algemene pathologie i 5
Farmacologie i 3
Ouderenzorg 1 i 3
Ouderenzorg 2 i 4
Kinderverpleegkunde - Pediatrische zorg i 4 3
Geestelijke gezondheidszorg i 4 4
ZORGREGISSEUR: organisator/coordinator - maatschappij & beleid
Ethiek in de zorg (incl. De Spiegeling) i 3
Juridische aspecten in de zorg i 3
Organisatie van de gezondheidszorg i 4
Eerstelijnsgezondheidszorg i 3
Maatschappelijke tendensen i 3
Fase 1 2 3 4
COMMUNICATOR: coach - teamspeler - gezondheidsbevorderaar
Persoonlijke & professionele ontwikkeling - communicatie & coaching i 8 4
Gezondheid/ -bevordering & preventie i 5 4
De verpleegkundige als coach i 3
INNOVATOR: kwaliteitsbeoordelaar, reflectieve professional, vernieuwer
Omgaan met wetenschappelijke bronnen i 3
Evidence based practice i 3
PROFESSIONAL: integratieleerlijn
Klinisch onderwijs i 11 19 24 30
Integratie onderwijs i 3 3 3 5
Verpleegkundige beroepsidentiteit i 3
BACHELOR PROOF:
* Klinisch expert i 5
* Integrale zorg 5
* Expertenpanel i 6
KEUZEVAKKEN i 3 6

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Download
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Go International

Wil je over de landsgrenzen heen studeren of stage lopen? Je talenkennis vergroten, verschillende culturen leren kennen en proeven van een internationaal avontuur? Go international! Een internationale stage is een blijvende bron van inspiratie!

Simulatie onderwijs van bij de start

We beschikken op Campus Turnhout over nieuwe simulatieruimtes, zowel in een ziekenhuissetting als in een thuissetting. Zo zetten we met getrainde docenten volop in op een hoogtechnologische leeromgeving voor onze studenten. Alles zo realistisch mogelijk!

Virtuele toer op de campus.

Project integrale zorg

In het laatste jaar van de opleiding coach je zelfstandig, als buddy, een zorgvrager. Je begeleidt de zorgvrager naar een betere gezondheid door regelmatig op bezoek te gaan, samen op stap te gaan of een wekelijks telefoontje.

In de praktijk

Stage is een essentieel onderdeel binnen de opleiding. In de vier opeenvolgende opleidingsjaren zijn er dan ook respectievelijk 8, 14, 18 en 22 weken stage voorzien. Naarmate de opleiding vordert, sluit de inhoud van je stage meer en meer aan bij de realiteit van de job als verpleegkundige. Zo zal je in de praktijk ingeschakeld worden in vroege en late diensten en ook in weekend- en nachtdiensten.

Voor onze stages werken we samen met de meeste instellingen voor gezondheidszorg in de ruime provincie. Zo zijn er stageplaatsen tot in Limburg, Antwerpen en Nederland. Bovendien staan we steeds open voor nieuwe stageplaatsen.

Om je een zo breed mogelijk beeld van de gezondheidszorg te geven voorzien we stages in verschillende settings: in de thuiszorg, in een bedrijf, in een (psychiatrisch) ziekenhuis, op een pediatrische afdeling, in de ouderenzorg, in de eerste lijn en nog veel meer. Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan allerlei innovatieve projecten.

Je hoeft trouwens nooit onvoorbereid op stage. In onze skillslabs krijg je de kans je vaardigheden te oefenen en te simuleren. Skillslabs zijn 'bijna echte' afdelingen, die ingericht zijn met modern oefenmateriaal zoals simulatierobots.

Go international

Het is ons doel om een groot aantal studenten een effectieve kwaliteitsvolle buitenlandervaring aan te bieden. Door in een ander land te werken, te studeren en te leven ontwikkel je de competenties om in onze geglobaliseerde wereld en werksituaties succesvol te functioneren, je vergroot je talenkennis, en je ontwikkelt intercultureel vakmanschap. Vooral op persoonlijk gebied zal je een enorme groei doormaken en er veel unieke vriendschappen aan overhouden.

Vanaf fase 2 krijg je daarom al de kans om aan korte internationale projecten deel te nemen.

In fase 3 en / of 4 kan je dan echt op internationale stage. Tijdens de voorbereiding van deze stage word je maximaal ondersteund door de verantwoordelijke van de opleiding en de dienst internationalisering. Zo sta je niet alleen voor het ‘papierwerk’ en krijg je belangrijke informatie op voorbereidingssessies zoals ‘pack your bags’ en ‘Get Ready’.

Iets voor jou? Ons uitgebreid netwerk van partners in Europa en in het Zuiden bieden je uiteenlopende mogelijkheden om je grenzen te verleggen.

Lukt het niet om naar het buitenland te gaan of zegt het jou weinig? Geen probleem! Dan hebben wij ook nog de internationale dagen voor jou waarbij internationale partners naar ons komen om hun ervaringen en expertise te delen.

Je kan ook deelnemen aan verschillende projecten waarbij je online samenwerkt met studenten van landen als Denemarken, Finland, Zuid-Afrika, Nederland ... en zelfs Amerika! In deze multiculturele, internationale omgeving werk je samen aan boeiende thema's en vergroot je je inzicht omdat je uitgedaagd wordt om systemen en cultuur binnen de verpleegkunde te vergelijken.

Studenten getuigen over hun buitenlandervaring
"Nu ik terug in België ben, word ik belaagd met die ene vraag: ‘En, hoe was het?’ Tja, het was onbeschrijflijk. Het was de reis van mijn leven; geen enkel woord kan schetsen wat dit voor mij heeft betekend. Op buitenlandse stage gaan is een oefening in loslaten, integreren, initiatief nemen en creatief zijn. Het zijn competenties die je elke dag opnieuw oefent, zonder het zelf te weten. Ze helpen je te groeien op alle mogelijke vlakken, niet enkel als verpleegkundige."

"Als mama van 3 was het niet de eenvoudigste beslissing om dit engagement aan te gaan. Maar, echt, het heeft een enorme positieve weerslag gehad op mezelf en op mijn gezin. Het liet me toe om de definitie van mijn leven te herschrijven, in de meest positieve zin. Voor alle inspanningen en angsten vooraf, krijg je enkel winst in de plaats. Nieuwe vrienden, nieuwe inzichten, nieuwe competenties … en een hernieuwde uitgave van jezelf."

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Een team met veel talenten staat voor je klaar!

Ons studentensecretariaat helpt met je studieadministratie.
Je persoonlijke coach is je eerste aanspreekpunt en coacht je bij het uitstippelen van je parcours. Hij/zij luistert naar je vragen en begeleidt je leerproces op jouw maat.
De trajectcoach beantwoordt je vragen over de organisatie van je studietraject. Sneller studeren of je studies spreiden? Vragen over vrijstelling? De trajectcoach legt je uit wat kan.
Stagecoördinatoren zorgen voor de stageplanning. Bij hen kan je terecht met vragen rond stage en je persoonlijk stagetraject.
De inclusiecoördinator biedt extra ondersteuning voor wie dat wil. Wil je topsport combineren met studie? Heb je een leerstoornis? Ook dan kan je rekenen op een begeleidingsaanbod.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Ilse Van Gorp

Voor al je vragen over dit postgraduaat en de beroepstitel

ilse.vangorp@thomasmore.be +32 14 74 03 11
Opleidingscoördinator

Annick Heyns

Voor al je vragen over de  verkorte trajecten.

annick.heyns@thomasmore.be +32 14 80 61 01
Opleidingsmanager

Dorine Nevelsteen

Voor al je vragen over de opleiding

dorine.nevelsteen@thomasmore.be +32 14 80 61 01
Inclusiecoördinator

Hanne Caems

Voor al je vragen over zorg, ondersteuning en faciliteiten.

hanne.caems@thomasmore.be +32 14 80 61 01

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Turnhout

De Turnhoutse campus lijkt zo uit de toekomst geplukt: vrolijke kleuren, grote raampartijen, supermoderne lokalen. De baseline van de campus is 'altijd in beweging' en dat is eraan te zien. Het gebouw is een bruisende biotoop voor bachelor- en graduaatsopleidingen in sport, gezondheid, onderwijs, ondernemerschap en technologie. Met een prachtige sporthal, glanzende skillslabs, stijlvolle auditoria, een hightech beweegstudio, een polyvalente zaal zit je goed voor een opleiding op maat van jouw ambities. Aan studentenleven geen gebrek! De studentenverenigingen organiseren regelmatig fuiven, en voor een frisse pint of een lekkere hap heb je keuze te over op de Grote Markt.

Campus Turnhout Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Postgraduaat

Evidence Based Werken in de Geestelijke Gezondheidszorg

Als zorgverlener de brug maken tussen therorie en praktijk in de geestelijke gezondheidszorg.
Postgraduaat

Geestelijke Gezondheidszorg voor Kinderen en Jongeren

Een steun en toeverlaat voor kwetsbare kinderen en jongeren.
Postgraduaat

Geestelijke Gezondheidszorg voor Volwassenen en Ouderen

Een steun en toeverlaat voor kwetsbare volwassenen en Ouderen
Postgraduaat

Leiderschap in Zorg

Tweejarige kaderopleiding voor managers in de zorg.
Postgraduaat

Omgaan met Kinderen en Jongeren met een Autismespectrumstoornis

Leer kinderen met ASS begrijpen en beter begeleiden.

Postgraduaat

Palliatieve Zorg

Mensen ondersteunen in hun laatste levensfase.
Postgraduaat

Wondzorgconsulent

Word gespecialiseerde wondverpleegkundige!

Postgraduaat

Gespecialiseerde Verpleegkundige in de Chronische en Intensieve Zorg voor het Kind

Zorg voor kinderen met een chronische ziekte
Postgraduaat

Psychosociale Aspecten en Geestelijke Gezondheidszorg voor het Kind

Verdiep je als verpleegkundige met een hart voor kinderen in gedrags- en ontwikkelingsstoornissen.

#yeswecare