Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

Project

Transcraniale gelijkstroomstimulatie (tDCS) in de behandeling van afasie

De combinatie van klassieke taal- en spraaktherapie met neurostimulatie (tDCS) levert wisselende resultaten op zowel bij gezonden als bij mensen met een taal- en/of spraakstoornis. De onderliggende reden is methodologisch van aard: studies tonen een hoge variabiliteit in onderzoeksdesign. Zo variĆ«ren de karakteristieken van het tDCS-toestel, de studiegroep, de uit te voeren taken en de gebruikte uitkomstmaten. Meer methodologische duidelijkheid is een vereiste om juiste uitspraken te kunnen doen over de impact van tDCS op spraak- en taalvaardigheden. Ā 

Datum

Van tot

Over het project

Transcraniale gelijkstroomstimulatie (tDCS)Ā  is een vernieuwende behandeltechniek voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel. tDCS zorgt ervoor dat neuronen sneller geactiveerd worden en minder impulsen nodig hebben om te reageren. Dit gebeurt door een zwakke gelijkstroom op te wekken tussen twee elektrodes. Ondanks het potentieel van deze behandeltechniek, is het nog onduidelijk wat de beste stimulatieplaats, -duur en -intensiteit is. Door de grote heterogeniteit binnen de groep van personen met een niet-aangeboren hersenletsel, is het moeilijk om de impact van de tDCS-parameters na te gaan. Door gezonde proefpersonen te includeren proberen we hier antwoord op te geven.

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Dorien Vandenborre

Dorien Vandenborre (PhD) is coƶrdinator van de onderzoekslijn Assessment en interventie bij de Onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zij heeft expertise op vlak van neurogene communicatiestoornissen en kwalitatief onderzoek (diepte-interviews).

Gerelateerde onderzoekslijnen