Ga naar de hoofdinhoud
Europees project | Horizon 2020

Vitalise

Een ecosysteem van proeftuinen voor gezondheid en welzijn

VITALISE verenigt de drie grootste proeftuinnetwerken in Europa, ENoLL, EITHealth en LLSA Forum om een ecosysteem van proeftuinen voor gezondheid en welzijn te creƫren. VITALISE doet dit door een nauwe interactie tussen multidisciplinaire onderzoekers bij gezamenlijke onderzoeksactiviteiten, transnationale fysieke en virtuele toegang tot infrastructuur, harmonisatie van living lab procedures en ontwikkeling van opleidingsmethoden. LiCalab begeleidt de living lab activiteiten op het vlak van revalidatie in samenwerking met Mobilab&Care.

Wat is Vitalise?

Europese living labs investeerden de laatste jaren sterk in technieken en methodologieƫn om gebruikers te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen. Vertrouwen tussen onderzoekers en eindgebruikers bij het evalueren en exploiteren van onderzoeksresultaten is hierbij cruciaal. Zo ontstonden er heel wat projectgeoriƫnteerde living labs met specifieke onderzoeksdoeleinden voor de duur van een project. Dit leidt echter niet tot een optimaal gebruik van middelen, tijd en verdeling van werk en expertise en levert een beperkte exploitatie van onderzoeksresultaten.

Het Manifest van Helsinki (Fins EU-voorzitterschap van november 2006) erkende Living Labs als belangrijke en effectieve onderzoeksinfrastructuren, vooral binnen het domein van Gezondheid en Welzijn, waar de noden van burgers (jongeren, ouderen, patiĆ«ntenā€¦) centraal staan. Living labs kregen de laatste 5 jaar ook meer wetenschappelijke aandacht in verschillende publicaties. EfficiĆ«ntie kan worden verhoogd als onderzoekers een goede toegang hebben tot Living Lab infrastructuur, en er geharmoniseerde procedures, een gemeenschappelijk beleid voor experimenten in real life settings, state of the art technologie en teams met multidisciplinaire expertise zijn.

VITALISE werkt met concrete use cases in drie domeinen:

  • Revalidatie
  • Overgang van ziekenhuis naar thuis
  • Slimme woontechnologie in thuisomgevingen

De rol van LiCalab en Mobilab & Care

LiCalab begeleidt, in samenwerking met Mobilab & Care, de living lab activiteiten op het vlak van revalidatie en werkt nauw samen met de partners voor de twee andere use cases.

Gerelateerde onderzoekslijnen