Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

ALDeQ-NL

Oudervragenlijst over moedertaalontwikkeling

De ALDeQ-NL is een gratis oudervragenlijst over de moedertaal(ontwikkeling) van meertalige kinderen. De vragenlijst helpt om meertalige kinderen met een taalontwikkelingsstoornis op te sporen. Logopedisten, maar ook CLB-medewerkers, zorgcoördinatoren of -leerkrachten kunnen gebruik maken van de ALDeQ-NL. Ouders vullen de vragenlijst steeds onder begeleiding van een professional in. Met de steun van HaBilNet werd de ALDeQ-NL vertaald naar 10 verschillende talen met voorleesfunctie zodat ouders de vragenlijst in hun eigen taal kunnen invullen.

Datum

Van tot

ALDeQ-NL

De ALDeQ-NL is¬†een oudervragenlijst over de moedertaal(ontwikkeling) van meertalige kinderen.¬†De vragenlijst helpt om meertalige kinderen met en zonder een taalontwikkelingsstoornis te onderscheiden. Het instrument is gebaseerd op de Alberta Language‚ÄĮand‚ÄĮDevelopment Questionnaire (ALDeQ;¬†Paradis,‚ÄĮEmmerzael‚ÄĮ&‚ÄĮSorenson‚ÄĮDuncan, 2010).

Bekijk de projectwebsite

Voor wie is de ALDeQ-NL bedoeld?

De gratis online vragenlijst is bedoeld voor logopedisten maar kan ook gebruikt worden door CLB-medewerkers, zorgcoördinatoren of -leerkrachten in functie van doorverwijzing. Ouders vullen de vragenlijst steeds onder begeleiding van een professional in.

De ALDeQ-NL is in Vlaanderen bruikbaar bij successief meertalige kinderen tussen 4 en 10 jaar oud. Het gaat om kinderen die thuis (ook) een andere taal spreken dan het Nederlands. Belangrijk is dat er in de voorschoolse periode thuis geen Nederlandstalig aanbod was.

Hoe gebruik je de ALDeQ-NL?

  • Open de online oudervragenlijst¬†ALDeQ-NL.
  • Geef als professional jouw functie in, de voornaam en de moedertaal van het kind en je e-mailadres.
  • Kies de taal van de vragenlijst voor de ouders. Je kan kiezen uit 11 verschillende talen.
  • Laat (√©√©n van) de ouders, onder jouw begeleiding, de 18 meerkeuzevragen invullen.¬†De voorleesfunctie kan hen hierbij helpen.
  • Na afloop krijg je de resultaten van de ALDeQ-NL in je mailbox. Dit kan een paar minuten duren. Controleer zeker ook je ongewenste e-mail.

Heb je geen internet tijdens het gesprek met de ouders? Download de vragen van de ALDeQ-NL (onderaan de pagina) en geef hun antwoorden achteraf online in.

Onderzoekers

Onderzoeker

Heleen Leysen

Heleen Leysen (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Zij heeft expertise op het vlak van taalontwikkelingsstoornissen bij meertalige kinderen.

Onderzoeker

Charlotte Mostaert

Charlotte Mostaert (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Zij heeft expertise op het vlak van taalontwikkelingsstoornissen en meertaligheid.

Gerelateerde onderzoekslijnen