Ga naar de hoofdinhoud

3D-scan en 3D-print in de zorg

Bewegingsanalyse en biomechanica

Project

ASSIST3D

Hulpmiddelen alledaagse activiteiten op maat met 3D-ontwerp en print

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO | TETRA
www.vlaio.be

Bekijk de projectwebsite

Wat

Mogelijkheden cre√ęren voor zorgverleners om via 3D-scanning, 3D-ontwerp en 3D-printing op maat gemaakte hulpmiddelen te maken voor alledaagse activiteiten.

Doel

  1. Verbeteren van de kwaliteit van leven van personen met een nood voor op maat gemaakte hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten door de drempel te verlagen om gebruik te maken van geavanceerde ontwerp- en productietechnieken die het mogelijk maken om innovatieve, op maat gemaakte oplossingen te bieden die voordien niet mogelijk waren.
  2. Nieuwe digitale technologie√ęn meer toegankelijk maken voor zorgorganisaties¬†door hen een makkelijk te gebruiken digitale workflow, inclusief richtlijnen voor maatname, ontwerp, productie en afwerking, aan te bieden om hulpmiddelen op maat te ontwerpen en printen.
  3. Cre√ęren van nieuwe samenwerkingsverbanden¬†tussen zorgorganisaties (ziekenhuizen, zorginstellingen, pati√ęntenorganisaties, ‚Ķ) en technologische bedrijven (softwareontwikkelaars, 3D-print services, ‚Ķ) door hen actief te betrekken bij 35 cases.
  4. Educatie en betrokkenheid van studenten door de projectresultaten en tools te integreren in lessen, organiseren van workshops en organiseren van makeathons met studenten vanuit verschillende opleidingen.

Relevantie

Personen met een fysieke beperking (bijvoorbeeld ten gevolge van een beroerte, reumato√Įde artritis, ‚Ķ) en personen met een matige, ernstige tot diep verstandelijke beperking hebben vaak nood aan hulpmiddelen voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Momenteel maken deze personen meestal gebruik van¬†prefab hulpmiddelen. Uit gesprekken met verschillende (ergo)therapeuten blijkt dat deze hulpmiddelen vaak¬†niet (voldoende) op maat¬†zijn. Binnen het Assist3D project maken we het voor zorgverleners mogelijk om via 3D-scannen, 3D-ontwerp en 3D-printen op maat gemaakte hulpmiddelen voor alledaagse activiteiten te maken.

Onze rol

Mobilab & Care was voor Assist3D de projectuitvoerder.

 

Toekomst

Zelf gebruik maken van onze ontwerpen? Contacteer ons!

Publicaties

Onderzoekers

Onderzoeker

Mario Broeckx

Onderzoeker gefascineerd door technologie, gezondheid en de kracht van ademhaling. Gepassioneerd fietser en "Climber for Life".

Onderzoeker

Veerle Creylman

Babbelt graag over orthesen, prothesen en hoe deze zo optimaal mogelijk te maken, voor elke pati√ęnt!¬†

Onderzoeker

Tom Saey

Passionate about automation of personalised 3D design, 3D scanning and 3D printing in healthcare applications.

Onderzoeker

Tessa Delien

Onderzoeker en ergotherapeut die streeft naar inclusie en participatie van personen met een beperking. Iedereen heeft het recht om ten volle deel te nemen aan onze maatschappij.

Onderzoeker

Kris Cuppens

Haalt energie uit het verwerken, analyseren en voorstellen van data. Altijd zin in een bordspel.

Partners

assisted partners