Ga naar de hoofdinhoud
Project

(Be)Leefbare Schelde

Het Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Beleving is een partner in het project (Be)Leefbare Schelde.  Dit ambitieuze Interreg Vlaanderen-Nederland project heeft als voornaamste doel de verdere ontwikkeling van het toeristische potentieel in de grensoverschrijdende Schelde-Delta regio te bevorderen. Deze regio vormt een essentieel onderdeel van de toekomstige UNESCO Global Geopark Schelde Delta en fungeert als een katalysator voor duurzame, sociale, en culturele groei.

Datum

Van tot

Supported by

Interreg Vlaanderen-Nederland en Provincie Antwerpen

Wat is de Schelde-Delta?

De Schelde-Delta, gelegen op de grens van Vlaanderen en Nederland waar de Schelde in de Noordzee stroomt, is een gebied met een enorme ecologische rijkdom en een grote economische bedrijvigheid. Het staat bekend om zijn unieke fauna en flora, zijn strategische ligging nabij belangrijke havens als Rotterdam en Antwerpen, en zijn cultureel erfgoed. Niet alleen de wereldberoemde Deltawerken, toonbeeld van de Nederlandse expertise in waterbeheer, ook de natuurlijke landschappen en de rijke geschiedenis van de regio trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. 

Bekijk de officiële projectpagina
Natuur in de Schelde Delta met Doel op de achtergrond

Het project (Be)Leefbare Schelde

Binnen het Schelde-estuarium is de Vlaams-Nederlandse grensregio nauw verbonden door haar gemeenschappelijke geschiedenis, de invloed van het water en cultuurhistorie. Deze samenhang wordt nog versterkt door de gedeelde geologie van het gebied. De coördinerende provincies van de regio hebben gezamenlijk het initiatief genomen om het Schelde-Deltagebied de status van Geopark aan te vragen, vanwege de unieke eigenschappen en het karakter van het gebied. Om de kans op erkenning door Unesco te vergroten, is het Interreg-project (Be)Leefbare Schelde gestart. Deze Unesco-status zou van onschatbare waarde zijn voor het hele (Be)Leefbare Schelde-gebied, aangezien het zou resulteren in een prestigieus kwaliteitslabel.

Doelstellingen

Gelanceerd als reactie op de populariteit van de regio als toeristische bestemming, streeft het project ‘(Be)leefbare Schelde’ ernaar de ervaring voor zowel bezoekers als bewoners te verbeteren. Duurzame en sociale ontwikkeling vormen het doel en dat weerspiegelt zich in de naam die 'Beleefbaar' en 'Leefbaar' combineert.

Concreet richt dit project zich op volgende doelen: 

  • Herkenbaarheid van de Schelde-Delta als waardevol toeristisch gebied versterken.
  • Verbeterde ontsluiting: toegangspoorten en routes creëren om de toegankelijkheid van het gebied te vergroten. 
  • Uitbreiding van het toeristische aanbod: het project streeft naar het verruimen van het toeristische aanbod, zodat bezoekers optimaal kunnen profiteren van de rijke ervaringen die het Schelde-Deltagebied te bieden heeft. Het aanbod zal ook beter verbonden worden.  
  • Kwaliteitsverbetering: er wordt gewerkt aan het verhogen van de kwaliteit en het versterken van de samenhang tussen toeristische Parels in de Schelde-Delta, de versterking van het netwerk.  
  • Betrokkenheid van bewoners en lokale stakeholders vergroten, waardoor duurzaam toerisme gestimuleerd wordt. 
  • Klimaatsverandering, de invloed van het klimaat en het water worden leidende principes in de ontwikkelingen en investeringen in dit project. 
     

Focus op spreiding en duurzaamheid

Om het probleem van de hoge toeristen- en bewoningsdichtheid aan te pakken, vooral in de kustgebieden, legt het project de nadruk op de spreiding van bezoekers: van de kust naar het achterland. Deze strategie verlicht niet alleen de overbevolking, maar laat ook de diverse attracties in de regio zien.
Daarnaast wordt sterk in gezet op duurzaamheid. Het initiatief geeft voorrang aan milieuvriendelijk vervoer, zoals fietsen en reizen over het water, en de ontwikkeling van lokale sites die de gemeenschap ten goede komen en erbij betrekken. Deze inspanningen moeten de unieke charme van de Schelde-Delta versterken en duurzaam toerisme ondersteunen.
 

Financiering en samenwerking

Het (Be)Leefbare Schelde project maakt deel uit van het Interreg Vlaanderen Nederland programma en wordt gefinancierd met een subsidie van 4.801.094,47 euro van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Met een totaalbudget van 9.602.188,98 euro, verenigt het project 22 partners, waaronder Thomas More hogeschool en HZ University of Applied Sciences, verschillende Belgische en Nederlandse gemeenten, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, en andere regionale overheden en organisaties. Deze collectieve inspanning wil de verschillende expertises en middelen inzetten voor de verbetering van de Schelde-Delta.

Onderzoekers

Onderzoeker

Marco Scholtz

Marco Scholtz is senior onderzoeker in Innovative Tourism. Momenteel focust hij op cultureel erfgoedtoerisme en toeristische toegankelijkheid. Hij is ook docent voor de vakken 'Tourism Research' en 'Tourism Destinations'.

Onderzoeker

Eveline Smolders

Onderzoeker

Vicky Steylaerts

Vicky Steylaerts is onderzoeker gespecialiseerd in zowel academisch als praktijkgericht onderzoek.

Gerelateerde onderzoekslijnen