Ga naar de hoofdinhoud

Ondersteunende communicatietechnologie

Project

COMM

Webtool voor Eerste Hulp Bij Communicatie

Datum

Van tot

Supported by

Het Fonds voor Solidaire Zorg,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Bekijk de projectwebsite

Wat

‘CoMM’ staat voor “Communicatie Mogelijk Maken” en dat doen we aan de hand van een website. Op die website staan tips en hulpmiddelen zodat iedereen met een (acute) communicatiebeperking toch kan communiceren.

taal tool
dots

Kan jij hulp gebruiken bij het spreken? Kijk hier wat jouw mogelijkheden zijn!

Ik kan niet praten - Eerste hulp bij moeilijkheden met communiceren

Doel

Het doel is om communicatie mogelijk te maken voor mensen die het daar moeilijk mee hebben. Dat doen we op een laagdrempelige en toegankelijke manier zodat iedereen ermee aan de slag kan. 

De focus ligt op eenvoudige, goedkope hulpmiddelen die laag- of niet- technologisch zijn en snel ingezet kunnen worden. Zo kan iedereen de aangeraden hulpmiddelen gemakkelijk gebruiken. Daarnaast bieden we ook persoonlijk advies aan. 

Bovendien hopen we via de webtool de zorgsector bewust te maken van de nood aan alternatieve communicatie(hulpmiddelen) én de mogelijke oplossingen.

Relevantie

Communicatie is jammer genoeg niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch is jezelf kunnen uitdrukken erg belangrijk voor je welzijn. Wanneer je niet kan communiceren, heb je ook kans op het verliezen van je sociale contacten en dat heeft een grote impact op alle betrokkenen. Sociaal contact is menselijk en broodnodig, dat maakte corona ons nog eens heel duidelijk. 

Toch is de kennis over alternatieve vormen van communicatie(hulpmiddelen) nog beperkt. Een kleine inverstering maakt nochtans een groot verschil! Daarom verzamelen we binnen dit project de beschikbare kennis op een begrijpelijke manier en creëren we zo een maatschappelijke impact. 

Onze rol

Het project wordt uitgevoerd door Modem, een expertnertwerk in ondersteunende communicatietechnologie. Modem wordt gecoördineerd vanuit Mobilab & Care.

Toekomst

De website die ontwikkeld wordt binnen dit project, zal verankerd worden in het expertnetwerk Modem. Zo kunnen we de webtool opvolgen, aanvullen en aanpassen. 

  

Onderzoekers

Onderzoeker

Wim De Backer

Ergotherapeut met een passie voor oplossingen die communicatie mogelijk maken voor personen met een beperking

Onderzoeker

Tessa Delien

Onderzoeker en ergotherapeut die streeft naar inclusie en participatie van personen met een beperking. Iedereen heeft het recht om ten volle deel te nemen aan onze maatschappij.

Onderzoeker

Inge Piedfort

Logopediste geboeid door technologie die communicatie ondersteunt, met het oog op een inclusieve samenleving

Onderzoeker

Hajar Ghaem

Applied Data Scientist met focus op AI en machine learning-technologie in het gezondheidsdomein.