Ga naar de hoofdinhoud

Effectieve communicatie

Toegepaste AI

Project

GenAI on target

Generatieve AI biedt ondernemingen en organisaties ongekende mogelijkheden om hun communicatie aan te passen aan al hun doelgroepen. Via dit onderzoeksproject willen wij doelgroepcommunicatie optimaliseren door de sterktes van generatieve AI optimaal te benutten.  

Bereik al jouw doelgroepen met generatieve AI

Effectieve communicatie staat en valt bij de communicatie met je doelgroep op een manier die deze aanspreekt. Vaak willen bedrijven en organisaties personen met verschillende leeftijden, verschillende culturele achtergronden en uiteenlopende opleidingsniveaus, cognitieve stijlen en wereldbeelden bereiken. Daarnaast moeten zij er ook rekening mee houden dat de doelgroep ook personen met een fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperking omvat. Vaak weten bedrijven en organisaties niet hoe ze alle delen van de doelgroep even goed kunnen bereiken. De boodschap is bijvoorbeeld te formeel voor jongeren, te complex voor laaggeletterden of niet toegankelijk voor slechtzienden.  

Het aanpassen van de boodschap aan de verschillende onderdelen van de doelgroep (versioning) kost tijd en geld. Het kan ook een grote uitdaging zijn om een boodschap te schrijven voor een doelgroep waarvan de auteur geen onderdeel uitmaakt. AI-applicaties, zoals ChatGPT, bieden uitstekende mogelijkheden om aan de doelgroep aangepaste versies van een boodschap te produceren. Deze applicaties zijn verrassend goed in staat om empathische boodschappen te formuleren die aansluiten bij het wereldbeeld, de binnenwereld en de beleving van de verschillende onderdelen van de doelgroep.  

Aanpak en resultaten

  • Continue screening en testing van het beschikbare en snel veranderende aanbod van beeld- en tekstgeneratoren en hun geschiktheid voor afstemming van de boodschap op verschillende doelgroepen (verschillen naar demografische kenmerken als leeftijd en opleidingsniveau, persoonlijkheidskenmerken, cognitieve stijlen en wereldbeelden).
  • Testlaboratorium doelgroepcommunicatie waar communicatieprofessionals generatieve AI-toepassingen leren gebruiken en testen op toepasbaarheid binnen de eigen organisatie.
  • Praktijktesten waarbij de toepasbaarheid van generatieve AI-toepassingen continu en onder begeleiding op de werkvloer worden getest en gemeten. Dit met aandacht voor de inbedding in werkprocessen.
  • Kennisdeling en uitwisseling van praktijkervaringen via een lerend netwerk met communicatie- en AI-experten. 
  • User guide toepassing generatieve AI in doelgroepencommunicatie (o.a. toepassingskeuze, het schrijven van prompts en de inbedding in werkprocessen).

 

Zo willen we

  • De effectiviteit en kwaliteit van communicatie verhogen, door een beter bereik van de doelgroep te realiseren. We onderzoeken hiervoor optimalisaties van communicatie door de integratie van GenAI en psychologische kennis.
  • De efficiëntie in het creatieproces verhogen.
  • De impact hiervan op businessmodellen analyseren.

Voor wie is het interessant?

  • Alle ondernemingen en organisaties die hun doelgroepcommunicatie willen optimaliseren.  
  • Alle ondernemingen en organisaties die de waarde inzien van generatieve AI en aan de slag willen gaan met de nieuwste technologieën en tools. 

Hierbij denken we in het bijzonder aan marketing- en communicatiebureaus en ondernemingen en organisaties die zich richten op specifieke doelgroepen (zoals jongeren, ouderen, kwetsbare doelgroepen, doelgroepen met een beperkte taalkennis).  

Onderzoeker

Eulaly Vanroelen

Eulaly is onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Hier focust ze op de mogelijkheden om Generatieve AI-toepassingen in te zetten voor efficiëntere en effectieve doelgroepcommunicatie.

Coördinator Onderzoekslijn

Lizzy Bleumers

Lizzy Bleumers is gebruikersonderzoeker sinds 2008. Zo kan ze haar nieuwsgierigheid botvieren in nieuwe digitale technologie en hoe we hiermee omgaan, en inzetten voor betere digitale toepassingen in media, entertainment en educatie.

Onderzoeker

Anne Smits

Anne Smits is onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Haar ervaring situeert zich op het domein van digitale productontwikkeling, User Experience en gebruikersonderzoek en dit zowel in een B2B als B2C context.

Coördinator Onderzoekslijn

Janet Takens

Janet is een ervaren communicatieonderzoeker met een passie voor overheids- en duurzaamheidscommunicatie. Zij is vooral bedreven in kwantitatieve onderzoeksmethodes. Als oud-woordvoerder en communicatieadviseur kent zij de communicatiepraktijk.

Onderzoeker

Ann Verlinden

Ann Verlinden is sinds 2016 als onderzoeker verbonden aan het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Binnen de onderzoekslijn Digital Storytelling focust zij op het onderzoek naar nieuwe vertelvormen.

Onderzoeker

Mathias Boeren

Mathias is onderzoeker met een achtergrond in software development. Hij is daarom ook vooral bezig met de technische achtergrond binnen de onderzoeksprojecten. Zijn interesses liggen vooral in de nieuwste technologieën zoals AI, VR en AR.