Generatieve AI (GenAI) opent de deur naar efficiƫntere en doelgerichtere communicatie. Maar hoe zet je deze technologie strategisch in om sneller in te spelen op de noden van je doelgroep? Met het onderzoeksproject GenAI on Target helpt het Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie communicatie- en marketingprofessionals bij ondernemingen en organisaties om hun boodschap scherper af te stemmen op de doelgroep en hun workflows te optimaliseren. We onderzoeken hoe GenAI contentpersonalisatie naar een hoger niveau tilt en zo de impact van effectieve communicatie vergroot.
Sterke communicatie draait om een krachtige boodschap in de juiste toon voor een specifieke doelgroep. Ondernemingen en organisaties proberen vaak ƩƩn boodschap op te stellen voor uiteenlopende leeftijden, culturele achtergronden, opleidingsniveaus, cognitieve stijlen en wereldbeelden, maar wanneer je verschillende doelgroepen tegelijk aanspreekt, gaat de effectiviteit van de boodschap verloren. Bovendien verwachten doelgroepen tegenwoordig dat een boodschap inspeelt op hun specifieke noden.
De personalisatie van boodschappen kost echter tijd en geld ā en dat is nu net wat communicatie- en marketingprofessionals vaak tekortkomen. Ze jongleren met duizend taken en moeten daarbovenop ook nog een boodschap schrijven voor een doelgroep waar ze soms geen deel van uitmaken.
GenAI, zoals ChatGPT of vergelijkbare AI-tools, biedt hier een innovatieve oplossing voor. Deze technologie kan moeiteloos verschillende versies van een boodschap creĆ«ren, afgestemd op de unieke behoeften en beleving van elk segment binnen de doelgroep. Zo communiceer je inclusiever, efficiĆ«nter en met meer impactāzonder in te boeten op nuance of empathie.
Dit onderzoeksproject is interessant voor ondernemingen en organisaties dieā¦
Eulaly is onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Hier focust ze op de mogelijkheden om Generatieve AI-toepassingen in te zetten voor efficiƫntere en effectieve doelgroepcommunicatie.
Lizzy Bleumers is gebruikersonderzoeker sinds 2008. Zo kan ze haar nieuwsgierigheid botvieren in nieuwe digitale technologie en hoe we hiermee omgaan, en inzetten voor betere digitale toepassingen in media, entertainment en educatie.
Anne Smits is onderzoeker bij het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Haar ervaring situeert zich op het domein van digitale productontwikkeling, User Experience en gebruikersonderzoek en dit zowel in een B2B als B2C context.
Janet is een ervaren communicatieonderzoeker met een passie voor overheids- en duurzaamheidscommunicatie. Zij is vooral bedreven in kwantitatieve onderzoeksmethodes. Als oud-woordvoerder en communicatieadviseur kent zij de communicatiepraktijk.
Ann Verlinden is sinds 2016 als onderzoeker verbonden aan het expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie. Binnen de onderzoekslijn Digital Storytelling focust zij op het onderzoek naar nieuwe vertelvormen.
Mathias is onderzoeker met een achtergrond in software development. Hij is daarom ook vooral bezig met de technische achtergrond binnen de onderzoeksprojecten. Zijn interesses liggen vooral in de nieuwste technologieƫn zoals AI, VR en AR.