Ga naar de hoofdinhoud

3D-scan en 3D-print in de zorg

Algoritmeontwikkeling en AI

Orthesen, prothesen en exoskeletons

Wearables en monitoringssystemen

Zorginnovatie

Zorgzame samenleving

Project

INSTANT

Sensoren inbouwen in hulpmiddelen

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO
www.vlaio.be

Wat

Jaarlijks worden duizenden mensen geholpen met op maat gemaakte hulpmiddelen, zoals orthesen, prothesen of rolstoelen. Maar deze hulpmiddelen zijn enkel effectief als ze voldoende lang én correct gedragen worden. Met andere woorden: therapietrouw vormt een belangrijk aspect in het succes van de behandeling. Bovendien is het aanmeten van een hulpmiddel vaak een proces van trial-and-error. De drager geeft feedback en het hulpmiddel wordt geoptimaliseerd. Als we de interactie tussen hulpmiddel én drager kunnen opmeten, dan verschaft dit inzicht over de therapietrouw en over de optimale werking van het hulpmiddel.

De doorgedreven miniaturisatie van elektronica en de alsmaar betere batterijtechnologie maken dat het vandaag ook mogelijk is om betaalbare kleine sensormodules te ontwikkelen. Indien zulke¬†sensormodules ge√Įntegreerd¬†worden¬†in de hulpmiddelen, dan kunnen we daar objectieve parameters uit halen. Aan de hand van die gegevens kunnen we sneller het juiste hulpmiddel aanmeten. In de loop van de revalidatie kunnen de juiste aanpassingen gebeuren en/of preventief bepaalde problemen worden gedetecteerd.

Doel

Dit project komt tegemoet aan de vraag van orthopedische bedrijven en zorginstellingen om het gebruik van hulpmiddelen op te volgen en te verbeteren. Met behulp van sensoren kunnen problemen met hulpmiddelen vroegtijdig worden gedetecteerd. Dit leidt tot een optimale werking en gebruik van de hulpmiddelen en zo tot een verhoogde tevredenheid van de zorgvrager.

Door de interactie tussen technologische en klinische organisaties, zijn beide doelgroepen¬†beter op de hoogte van elkaars noden¬†en mogelijkheden¬†wat de drempel verlaagt om ge√Įnstrumenteerde hulpmiddelen te gebruiken.

Relevantie

Door sensoren te integreren in de hulpmiddelen verwachten we een toename van kwaliteit van leven bij de dragers van de hulpmiddelen door een snellere aanmeting van het juiste hulpmiddel en een betere opvolging door de hulpverleners.

Onze Rol

Mobilab & Care is de projectuitvoerder van Instant.

Onderzoekers

Onderzoeker

Mario Broeckx

Onderzoeker gefascineerd door technologie, gezondheid en de kracht van ademhaling. Gepassioneerd fietser en "Climber for Life".

Onderzoeker

Veerle Creylman

Babbelt graag over orthesen, prothesen en hoe deze zo optimaal mogelijk te maken, voor elke pati√ęnt!¬†

Onderzoeker

Kris Cuppens

Haalt energie uit het verwerken, analyseren en voorstellen van data. Altijd zin in een bordspel.

Onderzoeker

Tessa Delien

Onderzoeker en ergotherapeut die streeft naar inclusie en participatie van personen met een beperking. Iedereen heeft het recht om ten volle deel te nemen aan onze maatschappij.

Onderzoeker

Tom Saey

Passionate about automation of personalised 3D design, 3D scanning and 3D printing in healthcare applications.