Ga naar de hoofdinhoud
Bachelor-na-bachelor

Meubelontwerp (VOMO)

Mechelen

Nederlands

Je persoonlijk ontwerpproject ontwikkelen onder begeleiding van een multidisciplinair team

 • De opleiding Meubelontwerp is sinds ruim twintig jaar de enige in België die specifiek is toegespitst op de meubelsector. Ze heeft de ambitie om op een hedendaagse en onderzoekende wijze voort te bouwen aan de Mechelse meubeltraditie.
 • De combinatie van productgericht ontwikkelen (productontwerp) en ruimtelijk denken (architectuur) vormt de basis voor deze opleiding tot meubelontwerper.
 • De opleiding stimuleert de samenwerking tussen ontwerpers, ambacht, industrie en technologie. Ze combineert een sterke regionale verankering (contact met bedrijven en organisaties) met een internationale gerichtheid (beurzen, tentoonstellingen en wedstrijden).

Je kan de ontwerpen van onze studenten bekijken op de portfoliosite: www.vomo.be

Banaba Meubelontwerp - tentoonstelling
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

checkered

Opencampusdag 22 juni 2024

Campus Lucas Faydherbe in Mechelen is hét expertisecentrum voor interieur, design en architectuur binnen Thomas More. Hier inspireren we elkaar dagelijks, voeren we hands-on onderzoek uit en experimenteren we met zowel fysieke als digitale technieken. Door het harmonieuze samenspel van ambacht en innovatie streven we ernaar hedendaagse oplossingen te creëren die bijdragen aan een duurzame leefomgeving voor de toekomst.

Registreer je nu. Kom af, bezoek onze tentoonstelling op campus Lucas Faydherbe.

Bekijk onze verschillende trajecten

Meubelontwerp (VOMO)

 • Concept en techniek, communicatie en economie:
  Je leert je evenwicht vinden tussen het conceptuele, het technische, het communicatieve en het economische aspect van ontwerpen. Workshops, lezingen, bedrijfs- en beursbezoeken maken het leerproces praktijkgericht, boeiend, interactief en veelzijdig.
 • De opleiding biedt plaats aan ongeveer 20 studenten per academiejaar.

Praktische informatie

 • Duur

  1 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  60

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • De opleiding is opgevat als een praktijkgerichte scholing waarin zeer projectmatig gewerkt wordt, m.a.w. zowel de theoretische ondersteuning als de presentatievakken staan ten dienste en in relatie tot de praktijkopdrachten.
 • We starten met een groepsopdracht. Je bouwt gedurende een academiejaar aan een individueel curriculum waarbij minstens één meubel gerealiseerd wordt. Dit proces wordt gefaseerd met tussentijdse evaluatiemomenten. Ook extern vraaggestuurde opdrachten worden opgenomen in het programma.
 • De werkstage is voorzien tussen de krokusperiode en de paasvakantie. Daarna finaliseer je een ontwerpdossier waarin alle aspecten van je gerealiseerd prototype aan bod komen. In juni sluiten we af met een eindjury en een eindejaarstentoonstelling waarop je je hele jaarwerk presenteert.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1
Meubelontwerp i 30
ontwerpatelier i 24
werkatelier i 6
Ontwerpcommunicatie i 10
Fase 1
presentatietechnieken i 5
technisch tekenen - CAD(CAM) i 5
Ontwerpdossier i 10
Stage i 10

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster van fase 1
.pdf
Download
 • Je bent gemotiveerd om een persoonlijk portfolio op te bouwen in het gebied van meubelontwerp en je hebt in een eerdere situatie reeds een visie tot ontwerpen, realiseren en presenteren verworven.
 • Een ontwerpopleiding biedt een ideale voorbereiding. Het concept en de inhoud van de opleiding is afgestemd op het niveau van studenten met een diploma architectuur, interieurarchitectuur, interieurvormgeving, productontwikkeling, productdesign en industriëel ingenieur industriëel ontwerpen.
 • De opleiding staat echter open voor een meer gevarieerde instroom. Zo werden ook reeds kandidaten toegelaten uit grafische opleidingen, ingenieurswetenschappen, meubeltechnologie, geologie, kunstgeschiedenis, toegepaste economische wetenschappen, bedrijfsmanagement (marketing)...
   
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Inclusieve werkomgeving met breed netwerk

Diversiteit en kruisbestuiving wordt gewaardeerd in denken en doen. Je krijg de ruimte om opdrachten in groepsverband uit te voeren. Voor samenwerkingen brengen we je in contact met fabrikanten, leveranciers en alumni.

Proces- en resultaatgericht

Je bedenkt innovatieve concepten en experimenteert met materialen, vormen en constructies bij het realiseren van modellen en prototypes. Hands-on en in de praktijk leer je hoe je van een ontwerp tot een werkelijk meubel komt.

(design: Quinten De Korte)

Projectmatig en studentgecentreerd

Je wordt gestimuleerd in je zelfontplooiing aan de hand van interactieve workshops, bedrijfs- en beursbezoeken. Een interprofessioneel team, aangevuld met externe specialisten, begeleidt je bij de persoonlijke opbouw en uitwerking van je curriculum.

In de praktijk

 • De Banaba Meubelontwerp is een voltijdse dagopleiding van één academiejaar. Houd, bovenop het studiegeld, zeker ook rekening met extra kosten voor studie- en beursbezoeken, tentoonstellingen, teken- en presentatiemateriaal en de uitvoering van modellen en een prototype.
 • In de opleiding is een werkstage van 4 weken voorzien. Enerzijds kan je je stage afstemmen op het curriculum dat je tijdens de opleiding realiseert. Anderzijds blijkt de stage vaak een opstap naar de praktijken krijgen velen een job aangeboden.
 • We hebben een uitgebreid netwerk van interessante stageplaatsen, van ontwerp tot uitvoering, van conceptueel tot commercieel, van onder de kerktoren tot buiten de landsgrenzen. Je kan ook een eigen stageplek voorstellen.
Campus Lucas Faydherbe - in de praktijk, student aan het werk in het werkhuis

Persoonlijke begeleiding

 • Je wordt opgenomen in een inspirerende en stimulerende leer- en werkomgeving waarin je individueel traject centraal staat. We brengen je in contact met ons breed netwerk.
 • In het Werkhuis kan je onder individuele begeleiding van vakmensen experimenteren en prototypes realiseren.
 • In het inspiratie- en documentatiecentrum What’s On kan je rustig zelfstandig werken, documentatie raadplegen, stalen bekijken, snuisteren in boeken en tijdschriften. Maar je kan ook extra persoonlijke begeleiding krijgen bij de technische uitwerking van je ontwerpen, bij je materiaalkeuzes, bij je technische tekeningen en je renderings, bij de opbouw van je presentaties en de vormgeving van je portfolio. Op vaste tijdstippen staan docenten met de meest uiteenlopende competenties voor je klaar.
Workshop lassen - Meubelontwerp

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Hans Le Compte

Docent

Patrick Reuvis

Voor al uw vragen over de opleiding.

patrick.reuvis@thomasmore.be +32 15 36 92 40

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Postgraduaat

PG21 Projectmanagement

Projecten met impact realiseren

Professionele bachelor

Interieurvormgeving

Ontwerp interieurs en objecten. Functioneel, duurzaam, niet-alledaags, maatschappelijk relevant.

#VOMOmechelen|ideamechelen