Ga naar de hoofdinhoud
Graduaat

Verzekeringen

Geel

Nederlands

Een ongeval, een gebroken glas, … eerste hulp bij verzekering

  • Je bent het aanspreekpunt voor nieuwe en bestaande klanten.
  • Zit de klant met een vraag: auto, familiale, hospitalisatie? Jij achterhaalt de verzekeringsbehoefte, legt verschillende polissen uit en vraagt een offerte op.
  • Schade? Dan kan de klant bij jou terecht. Je ondersteunt de klant fysiek, telefonisch of online bij het opstarten en samenstellen van het schadedossier.
  • Als administratief ondersteuner ben jij de spil tussen de klant en de betrokken partijen.
  • Kortom klanten kunnen bij jou terecht met vragen over hun verzekeringsportefeuille en lopende schadedossiers.
  • Afgestudeerd? Dan verdien je een diploma hoger onderwijs én een beroepskwalificatie. Zo kan je zonder problemen aan de slag als verzekeringsagent.
studenten bespreken een verzekering
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Verzekeringen in avondonderwijs

  • Je wil graag een diploma behalen om te werken bij een verzekeringsmakelaar, verzekeringsagent of op de binnendienst van een verzekeringsmaatschappij of je bent er reeds werkzaam.
  • Je neemt 90 studiepunten op verdeeld over twee fases.
  • Je volgt de opleiding gedurende twee jaar waarin je op dinsdag en/of donderdag les volgt.
  • Een groot deel van de opleiding bestaat uit werkplekleren.
  • Als je al aan het werk bent en de werkomgeving is geschikt, dan kan het op je eigen werkplek doorgaan.
  • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job.
  • Of om verder te studeren. Je kan een bachelordiploma behalen in een verkort traject.

Praktische informatie

  • Tijdsduur

    2 jaar (deeltijds)

  • Studiepunten

    90

  • Waar

    Op de campus

Programma

In elk semester wordt er rond een specifiek type verzekering gewerkt. Elk thema bestaat uit verschillende onderdelen die nauw samenhangen. Een avond in de week brengen docenten uit de praktijk je de nodige kennis en inzichten bij over het type verzekering. Op een andere weekavond of op zaterdagvoormiddag volg je workshops om je professional skills, ICT-skills en communicatie skills te versterken. Daarnaast werk je op je werkplek zelfstandig aan opdrachten over het thema. Met dit programma zorgen we ervoor dat jij klaar bent om je PCP-examen af te te leggen. 

Per semester heb je één examen en een portfolioverdediging van de werkplekopdrachten.

  • Thema 1 Inleiding in verzekeringen | Je ontdekt de markt van de verzekeringen, het opstellen van de offerte tot het contract en de bijhorende juridische aspecten. Je wordt klaargestoomd voor het officiële examen PCP attest.
  • Thema 2 Aansprakelijkheid |Je verdiept je in verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen. Welke gevaren zijn verzekerd en met welke waarborgen? Hoe worden de verzekerde bedragen vastgesteld en hoe verloopt de schaderegeling?
  • Thema 3 Zaakverzekering | Je verdiept je in de woningpolis en brandverzekering (eenvoudige risico’s) en de omnium (eigen schade). In simulaties leer je complexere boodschappen brengen en omgaan met moeilijke vragen van klanten.
  • Thema 4 Persoonsverzekering | Je verdiept je in de ziekte- en ongevallenverzekering, het fiscaal en niet fiscaal sparen of beleggen en de levensverzekering. Tijdens workshops verbeter je je commerciële communicatie.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2
Verzekeringen
Inleiding verzekeringen 6
Aansprakelijkheid 6
Zaakverzekeringen 6
Persoonsverzekeringen 6
@work
Fase 1 2
Werkplekleren met workshops
Verkenning werkveld en klanten 14
Aansprakelijkheid op de werkplek 16
Zaakverzekeringen op de werkplek 16
Persoonsverzekeringen op de werkplek 16
Afstudeeropdracht 4

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster
.pdf
Downloaden

Wil je in het tweede semester aan deze opleiding starten? Dat kan! Neem contact op met de trajectcoördinator om samen een traject op jouw maat uit te stippelen.

Het tweede semester start op maandag 12 februari 2024.

Onze troeven

Al doende leren

Een groot deel van je opleiding breng je door op de werkvloer. Daar pas je niet enkel de geleerde technieken toe maar leer je van je mentor de kneepjes van het vak.

Erkend examencentrum

Leg tijdens je opleiding het door de sector vereiste examen voor het PCP- en/of VVD-attest af. Dit kan gewoon op je campus te Geel en is ook toegankelijk voor externen.

Studeren combineren

Je studies combineren met je werk en/of je gezin? Dat kan perfect met dit programma in avondonderwijs. Een waardevol diploma in slechts 1.5 jaar! Een probleem met de timing? Via streaming kan je een groot aantal lessen volgen.

In de praktijk

Centraal binnen elk thema staat het werkplekleren. Tijdens dit werkplekleren ga je met opdrachten aan de slag, pas je de skills uit de workshops toe en voer je beroepstaken in de praktijk uit. Je reflecteert en rapporteert hierover met beroepsproducten in het portfolio dat je gedurende je opleiding vormgeeft.

Tijdens gespreksgroepen reflecteer je samen met je collega-studenten over je vooruitgang in de werkplekopdrachten en geef je elkaar feedback. Deze gespreksgroepen worden begeleid door de werkplekbegeleider van de hogeschool. Op de welkplek zelf is er de werkplekmentor waarbij je terecht kan voor de nodige informatie en coaching.

In thema 1 verken je de werkplek, de markt, het bedrijf, de klanten en de rol van de functie van de medewerker verzekeringen. Tijdens thema 2, 3 en 4 verdiep je je telkens in een specifiek type verzekering, nl. in thema 2 de aansprakelijkheidsverzekeringen, in thema 3 de zaakverzekeringen en ten slotte in thema 4 in de persoonsverzekeringen. Je verwerkt de administratieve gegevens, staat klanten te woord, vraagt offertes aan, geeft toelichting en help klanten bij de afhandeling van een schade.
Als afsluiter van je opleiding licht je de volledige verzekeringsportefeuille van een klant door en geeft hierover advies.

Op het einde van elk thema presenteer je de resultaten uit je portfolio aan een jury.

Ben je vandaag werkzaam in een functie die aansluit bij de opleiding of in een omgeving waar je de mogelijkheid hebt om de taken en opdrachten uit te voeren, dan kan het werkplekleren doorgaan in je eigen werkomgeving.

studenten bespreken een verzekering

Persoonlijke begeleiding

Je kan met al je vragen terecht bij je docenten. Zij zijn gemakkelijk bereikbaar en staan dicht bij de studenten. Daarnaast kan je ook terecht bij de ombuds, studiecoach en inclusiecoördinator.

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Katrien Vangeel

Voor al je vragen over de opleiding.

katrien.vangeel@thomasmore.be
Inclusiecoördinator

Siska D'hoore

Voor al je vragen over studeren met een functiebeperking.

siska.dhoore@thomasmore.be

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Ontdek alles over onze campus.
Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Bedrijfsmanagement

Financiën en Verzekeringen

Bank, beurs, verzekering? Jij bent van alle markten thuis.

Keuzetraject van de Professionele bachelor Bedrijfsmanagement

Immobiliën en Verzekeringen

Alles over de vastgoedmarkt en verzekeringen!

#businessgeel