Ga naar de hoofdinhoud
Postgraduaat

Supervisor in de relatie- en gezinstherapie & systeemcounseling

Mechelen

Nederlands

Bekwaam je verder in de rol van systeemgericht supervisor!

 • Je leert theoretische kennis, methodieken en vaardigheden op het gebied van systeemgerichte supervisie voor praktijkgerichte supervisie-contexten.
 • Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van je eigen supervisiepraktijk!
 • Je doorloopt een persoonlijk leerproces van supervisor-in-opleiding via verschillende werkvormen, gebaseerd op relevante systemische perspectieven en videomateriaal van concrete supervisiesessies.
 • Je krijgt les van ervaren lesgevers in het systemisch therapeutisch handelen en superviseren.
 • De supervisorenopleiding leidt tot een erkenning als systemische supervisor door de Belgische vereniging voor relatie- en gezinstherapie en systeemcounseling (BVRGS).

Bekijk onze verschillende trajecten

Supervisor in de relatie- en gezinstherapie & systeemcounseling

 • De opleiding bestaat uit 12 opleidingsdagen.

 • Je volgt les op woensdag van 9.30 tot 17.00 uur (verspreid over het academiejaar).

 • Dit postgraduaat richt zich tot relatie- en gezinstherapeuten en systeemcounselors die zich willen bekwamen in de rol van systemisch supervisor.
 • Deze opleiding is een samenwerking tussen enerzijds de opleidingsinstituten IPRR vzw en Rapunzel vzw en anderzijds de Belgische Vereniging Voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS). De opleiding wordt gecertificeerd door Thomas More en valt binnen de postgraduaatsopleidingen.

Praktische informatie

 • Duur

  1 jaar

 • Studiepunten

  20 

 • Waar

  Op de campus

Programma

Deelnemers worden verzocht om ten minste twee relevante supervisie-casussen in te brengen aan de hand van videomateriaal. Binnen een veilige context worden zij aangemoedigd om hun casusmateriaal te onderzoeken en te experimenteren met de aangereikte werkvormen, om zo hun eigen supervisorstijl te ontwikkelen.

Er zullen tijdens deze opleiding verschillende perspectieven op systeemgerichte supervisie aan bod komen. De verschillende erkende opleidingsinstituten geven vanuit hun expertise en eigenheid invulling aan deze opleiding. 

De opleiding bestaat uit 12 opleidingsdagen (woensdag van 9.30 tot 17.00 uur verspreid over het academiejaar). Dit zijn de opleidingsdagen van 2024-2025: 25 september - 9 oktober - 13 november - 4 december - 18 december - 15 januari - 26 februari - 19 maart - 2 april - 23 april - 7 mei - 21 mei 

Deze opleiding is bedoeld voor relatie- en gezinstherapeuten en systeemcounselors die zich willen bekwamen in hun rol als systeemgericht supervisor. Het leerproces van de opleiding heeft als doel theoretische kennis, methodieken en vaardigheden op het gebied van systeemgerichte supervisie te integreren. De nadruk ligt daarbij op de ontwikkeling van de eigen supervisiepraktijk en het persoonlijk leerproces van de supervisor-in-opleiding.
 

Binnen deze opleiding staat de praktijk en de persoon van de supervisor-in-opleiding centraal. Door middel van verschillende werkvormen, gebaseerd op relevante systemische perspectieven en videomateriaal van supervisiesessies, worden deelnemers gestimuleerd om hun leerproces te bevorderen. Reflectie op de positie en persoon van de supervisor in het supervisieproces vindt zowel persoonlijk als in groepsverband plaats.

Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Persoonlijk leerproces

Supervisie is sowieso gericht op het leren reflecteren op het eigen professioneel handelen. Deze opleiding legt de nadruk op je persoonlijk leerproces van de supervisor-in-opleiding. Je krijgt daarom ook op geregelde tijdstippen van de opleiders feedback op maat.

Praktijktoepassing

De supervisor luistert, analyseert, doet psychotherapeuten gericht reflecteren over de therapeutische casus en ondersteunt hen bij de cognitieve en emotionele verwerking en hun competentie-ontwikkeling.  Hoe je dit doet als supervisor, leer je praktijkgericht toepassen via deze opleiding.

Diverse methodieken

Verschillende benaderingen en perspectieven op systeemgerichte supervisie komen bod. Je zal dus op het einde van de opleiding beschikken over brede leerinzichten die je snel in de praktijk kan toepassen!

Zit je nog met vragen?

Lesgever

Els Van Daele

Voor al je inhoudelijke vragen.

els.vandaele@gmail.com +32 475 83 36 34
Lesgever

Bert De Lange

Voor al je inhoudelijke vragen.

bert.de.lange@rapunzelvzw.be
Administratief medewerker

Stieven Rottier

Voor al je administratieve en praktische vragen

pg.tp@thomasmore.be
Administratief medewerker

Nancy Van Loo

Voor al je praktische en administratieve vragen.

pg.tp@thomasmore.be +32 3 241 08 29

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
checkered

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Postgraduaat

Relatie-, Gezins- en Systeempsychotherapie

Leer de knopen in relaties ontwarren.