Ga naar de hoofdinhoud
Professionele bachelor

Journalistiek

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Vertel verhalen die er écht toe doen

  • Ben je nieuwsgierig naar hoe de wereld werkt? 
  • Bijt je je graag vast in een onderwerp en stel je kritische vragen
  • Wil je unieke verhalen vertellen die mensen informeren, ontroeren of verbinden? 
  • Deze opleiding stoomt je klaar voor een carrière bij een radio- of tv-zender, krant, magazine, productiehuis of nieuwssite.  
  • Je leert interviewen, researchen, filmen & fotograferen.  Maar ook creatief schrijven, pitchen & journalistiek ondernemen.
  • Je verkent al vanaf het eerste jaar je passie voor sport, lifestyle, cultuur of misdaad.  
  • Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in het medium dat jou het beste ligt: video, audio of tekst en beeld
  • Je ontwikkelt je eigen stem, stijl en talent als online storyteller en goochelt met stories op Instagram of video’s op Tiktok.  
  • Je pakt geregeld uit met je eigen werk op ons online medium 21bis. 
Studenten journlistiek in de radiostudio van Thomas More

DE JOB VAN JE LEVEN

Bekijk onze verschillende trajecten

Journalistiek

  • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
  • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
  • Je krijgt ongeveer vier dagen per week les of coaching in een modeltraject van 60 studiepunten. Heb je specifieke noden? Dan kan je redelijke aanpassingen aan het programma vragen.
  • In je derde jaar loop je minstens 10 weken stage. In binnen- of buitenland. Op de redactie van een nieuwssite, krant, magazine, actualiteits- of duidingsprogramma, bij een mediabedrijf, omroep of productiehuis.
  • Afstuderen doe je met een eindwerk. Je maakt een magazine, website, radioprogramma, podcast of videodocumentaire.
  • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Ga voor een tweede bachelor, een banaba of een postgraduaat. Of via een schakeljaar naar een master.
  • Twijfel je nog tussen een professionele of academische bachelor? Hier leer je door het te doen, meteen al vanaf het eerste jaar.
  • Heb je al een andere studie achter de rug? Informeer naar een traject met vrijstellingen of check het verkort traject.

 

Praktische informatie

  • Tijdsduur

    3 jaar (voltijds)

  • Studiepunten

    180

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Jaar 1 | Je gaat meteen aan de slag. Zo zoek je journalistieke stem als nieuwsmaker en researcher. Je leert empathisch interviewen en creatief schrijven. In workshops zet je je eerste stappen in video, audio, fotografie en grafische vormgeving. Je kijkt ook kritisch naar de (media)wereld en het journalistiek beroep in binnen- en buitenland.
  • Jaar 2 | Je kiest een hoofdmedium waarin je je specialiseert: tekst, video of audio. Je scherpt je online vaardigheden aan en leert vlot presenteren. Bij 21bis zie je hoe het er op een redactie of in de studio aan toegaat. 
  • Jaar 3 | Je brengt nieuws heet van de naald, maar ook diepgaande verhalen of podcasts voorbij de waan van de dag. Je leert jezelf én je verhalen te verkopen en maakt als eindwerk een magazine, website, radioprogramma, podcast of videodocumentaire. Dankzij je stage van 10 weken sta je meteen met beide voeten in het werkveld.
  • Het programma van de opleiding is dit academiejaar helemaal vernieuwd. Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids of klik op de blauwe tooltip.
  • Per vak zie je het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.
Fase 1 2 3
STORYTELLING & TAAL
Journalistiek schrijven i 3
Creatieve storytelling i 6
Redactievaardigheden i 6
Français des médias i 3 6
Media English i 3 6
CREATIE & PUBLICATIE
Workshop fotografie & grafische vormgeving i 6
Workshop radio i 3
Workshop televisie i 6
Workshop online & sociale media i 6
Concept & pitch i 3
Journalistiek lab i 3
Keuze video
Tv-reportage i 9
Tv-programma i 6
Presentatie tv 3
Nieuwslab video i 6
Storylab video i 6
Eindwerk video i 15
Keuze audio
Radioprogramma i 6
Radioreportage 6
Podcast i 3
Presentatie radio 3
Nieuwslab audio i 6
Storylab audio i 6
Eindwerk audio i 15
Fase 1 2 3
Keuze tekst en beeld
Persfotografie 3
Redactie print i 3
Grafische vormgeving 3
Printmagazine i 6
Presentatie tekst 3
Nieuwslab tekst i 6
Storylab tekst i 6
Eindwerk tekst i 15
RESEARCH & FACTCHECKING
Researchtechnieken i 6
Researchproject i 3
Expert class research i 3
Interviewen 3
MAATSCHAPPIJ & ACTUA
Inleiding in media en journalistiek i 6
Politiek/Binnenland 3
Politiek/Internationaal 3
Recht en ethiek 3
Economie 3
Beeldcultuur i 3
Samenleving & diversiteit i 3
PROFILERING & INNOVATIE
Sport/Cultuur/Lifestyle/Misdaadjournalistiek
Keuzepakket International Journalism i 3 3
Keuzepakket Internationaal project/portfolio/zomerstage
Journalistiek ondernemen & innovatie i 6
Mediastage i 15

Wil je deze opleiding starten in februari? Dat kan! We bieden hiervoor geen apart traject, wel deze twee opties:

Optie 1
Je neemt het volledige vakkenpakket van het tweede semester op en een flink aantal vakken uit het eerste semester leg je in augustus-september af (via zelfstudie en tips van docenten uit het tweede semester). Je gaat het academiejaar daarop naar de tweede fase van de opleiding met nog enkele vakken uit het eerste semester van het eerste jaar. Mogelijk verschuif je ook enkele tweedejaarsvakken naar het derde jaar. Zo kan je afstuderen in 2,5 jaar i.p.v. 3 jaar. Andere studenten deden je dit al voor, maar het is best wel pittig. 

Optie 2
Je volgt een aantal vakken van het tweede semester van het eerste jaar en je legt ook een aantal vakken van het eerste semester van het eerste jaar af in augustus-september. Zo heb je in het tweede semester ook tijd om aan die vakken uit het eerste semester te werken. Het volgende academiejaar neem je dan alle resterende vakken uit het eerste jaar op, eventueel met ook enkele vakken uit het tweede jaar. Zo doe je aan studiespreiding en ben je in 3,5 jaar met de opleiding klaar. Dit is dus een makkelijker haalbare piste dan de eerste.

Interesse? Neem contact met de studietrajectbegeleider.

Onze troeven

Sport of cultuur? Jij kiest

Je kan bij Thomas More zes studiepunten per fase zélf kiezen uit een brede waaier aan vakken, zoals sportjournalistiek of climate journalism. Dankzij je mediumkeuze word je een kei in video, audio of tekst en beeld, met vakken als camera en montage, persfotografie of podcasting.

Professioneel en praktijkgericht

Dankzij onze professioneel uitgeruste tv-, podcast- en radiostudio's ben je helemaal klaar voor het echte werk. Wat je leert, breng je ook meteen in de praktijk. Zelf horen, zien of lezen? Alle werk van onze studenten Journalistiek vind je op 21bis.be

Ondernemend en open

Onze beste ambassadeurs zijn onze oud-studenten. Van VTM-nieuwsanker Birgit Herteleer tot Karrewiet-host Maurane Proost: onze opleiding leidt al jaren journalisten op met een stevige drive en een open blik op de wereld. Ook bij de News City Awards en Belgodyssee valt Thomas More geregeld in de prijzen.

In de praktijk

Gedurende je tien weken durende stage bij een nieuwssite, krant, magazine, actualiteits- of duidingsprogramma krijg je de kans om zelf de boer op te gaan en de vinger aan de pols van de samenleving te houden. Deze stageplek mag je zelf kiezen. Onze stagecoach helpt je met deze zoektocht.

Een stageplek in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. Zin in meer? Dan kan je aan het einde van het tweede jaar al kiezen voor een korte zomerstage van 4 weken.

Studenten journlistiek in de radiostudio van Thomas More

Go international

Is België voor jou te klein? Je kan tijdens je opleiding Journalistiek op verschillende manieren internationale ervaringen opdoen. Zo bieden we kortlopende internationale projecten, een semesteruitwisseling en/of een stage in het buitenland aan. Alle studenten gaan in het tweede jaar ook samen op studiereis naar Berlijn.

Tijdens een kortlopend internationaal project neem je gedurende enkele dagen tot een week deel aan een internationaal congres of een workshop in het buitenland. Daarvan maak je een journalistiek verslag.

Met Erasmus kan je in het tweede jaar en derde jaar op semesteruitwisseling naar o.a. Nederland, Frankrijk, Spanje, Roemenië, Noorwegen, Denemarken ... Er zijn ook mogelijkheden om een semester in de Verenigde Staten te studeren.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Kris Vanhemelryck

Voor al je vragen over de opleiding.

kris.vanhemelryck@thomasmore.be
Trajectcoördinator

Werner Goossens

Voor al je vragen over vrijstellingen en faciliteiten.

werner.goossens@thomasmore.be

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Ontdek alles over onze campussen in Mechelen.
Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Professionele bachelor

Media en Entertainment Business

De meest ondernemende mediaopleiding van Vlaanderen.

#journalistiek