Ga naar de hoofdinhoud
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Orthesen

Geel

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Jij helpt mensen met een functionele beperking een stapje verder

 • Voor mensen met een functionele beperking zoek jij het ideale hulpmiddel.
 • Een kniebrace na een skiongeval, een korset voor een scoliose, steunzolen voor voetproblemen… 
 • Je start met de basiskennis en bestudeert de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam. 
 • Je verdiept je in orthopedisch technologisch design en maakt kennis met allerlei maatnametechnieken.
 • Je leert echt al doende hoe je hulpmiddelen maakt. 
 • Je loopt minstens 500 uren stage, verspreid over fase 2 en 3.  
 • Afgestudeerd? Dan kan je aan de slag bij een orthopedisch bedrijf.  90% van onze studenten vindt binnen de maand werk!
 • Liever verder studeren? Ga voor een extra afstudeerrichting binnen Orthopedie of een tweede bachelor. Of zet de stap naar een master.
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Orthesen

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Je eerste jaar is een gemeenschappelijk jaar waarin  je start met de basiskennis.

 • In onze gloednieuwe klinische ruimte en drie uitgeruste werkplaatsen dompelen we jou onder in alle aspecten van het beroep.

 • Ook het luik bandagisterie komt aan bod.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Deze fase is gemeenschappelijk voor de vier afstudeerrichtingen. Je maakt kennis met de verschillende werkvelden binnen orthopedie. We starten met een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk. Tijdens de lessen Ortholab, gegeven in onze nagelnieuwe klinische ruimte of in één van onze drie werkplaatsen, proef je van van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast ontdek je via lezingen, getuigenissen van ervaringsdeskundigen en een ‘meeloopdag’ met een specialist van orthesen, prothesen, bandages, rolstoelen en schoentechnologie welke richting jou het meest aanspreekt. Aan het eind van fase 1 kent het menselijk lichaam geen geheimen meer voor jou en krijgt je eerste apparaat vorm. Je bent klaar om een gefundeerde keuze te maken voor een specifieke afstudeerrichting.
 • Fase 2 | Je verdiept je in de verschillende orthesen voor de bovenste en onderste ledematen (tot de knie). Je komt te weten hoe je uit het bestaande prefab-gamma de juiste keuze maakt voor je patiënt. Je leert wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen op maat te ontwerpen die voldoen aan meerdere technische vereisten. Met de noden van je patiënt voor ogen maak je in fase 2 al verschillende hulpmiddelen voor voet, onderbeen, knie en arm. Tijdens je stageperiode beleef je alles vanop de eerste rij.
 • Fase 3 | Je bouwt je kennis verder uit. Je verdiept je in complexere orthesen voor het onderste lidmaat en de wervelkolom. Intensieve workshops verbinden de theorie met de praktijk en scherpen je kennis van sta/lig/zit-hulpmiddelen en het bandagegamma verder aan. In Orthopedische Vraagstukken integreer je kennis uit andere vakken en stomen we je klaar voor je laatste stage in een erkend stagebedrijf.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
Technoloog
Ortholab (Orthesen) i 12 10 8
Positionering i 4
Orthopedisch technologisch design (orthesen) i 8 8 11
Paramedicus
Anatomie i 9 6
Biomechanica i 9 8
Pathologie i 4 9
Onderzoeker
Wetenschappelijke vaardigheden 3 3
Fase 1 2 3
Professional
Communicatie i 3 4
Professionele ontwikkeling i 6 3 3
Bedrijfsmanagement en patiëntenadministratie i 4
Ethische patiëntbenadering 3
Orthopedie in de zorgsector i 3
Integratie
Orthopedische vraagstukken i 3 3 15
Stage i 6 12

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

Voorbeeldrooster basistraject.pdf
.pdf
Download

Heb je een masterdiploma in de Revalidatiewetenschappen of de Kinesitherapie, een bachelor in de Podologie of een master in de Farmaceutische Wetenschappen, dan krijg je een vast pakket vrijstellingen. Omwille van de vele uren praktijk en stage is een verkort studietraject niet mogelijk maar het grote pakket vrijstellingen maakt wel dat er voldoende ruimt overblijft om werken en studeren te combineren.

 

Voor andere diploma’s of verworven credits in het hoger onderwijs kan je vrijstellingen aanvragen en wordt een flexibel traject op maat samengesteld.

 

Ook op basis van relevante werkervaring in orthopedie kan je vrijstellingen aanvragen. Je doorloopt hiervoor de EVC-procedure

 

Wil je je studie combineren met topsport, werk of gezin, dan kies je voor een flexibel traject op maat. Samen met je trajectbegeleider stel je een haalbaar programma op, zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je studie te spreiden over meer dan 3 jaar.

De kerngedachte van het instappen in het tweede semester is dat je na een tegenvallende keuze kan heroriënteren en zo binnen één academiejaar opnieuw kan kiezen voor een andere opleiding.

 

Je moet hierbij wel rekenen op een traject van 3,5 jaar waarbij je een mix van vakken uit verschillende fasen opneemt. Wanneer je start in februari kan je in het eerste jaar 24 studiepunten opnemen.

 

Indien je graag meer informatie ontvangt hierover, kan je een van onze online infosessies rond starten in februari volgen of een afspraak maken met Helga Vertommen.

Onze troeven

Alles voor de praktijk

We bieden je de beste infrastructuur om het vak te leren: een gloednieuwe klinische ruimte en drie werkplaatsen. De opleiding wordt ondersteund door ons eigen onderzoekslabo MOBILAB met specialisten uit verschillende vakgebieden. Je docenten brengen je de laatste nieuwigheden bij. Snuif de sfeer op tijdens bedrijfsbezoeken en druk je eigen stempel tijdens je stages.

Orthopedische vraagstukken

Vanaf het eerste jaar word je begeleid om een casus helemaal uit te werken. Op het einde van ieder jaar ga je op zoek naar het ideale hulpmiddel voor jouw cliënt door te neuzen in wetenschappelijke literatuur en de reeds geziene theorie en praktijk te linken aan jouw specifieke case.

Uniek in België

Onze opleiding is de enige in België! Bovendien zijn we erkend door de International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO). Dat is de hoogst mogelijke erkenning en betekent dat je wereldwijd de titel mag voeren van ‘certified prothesist orthosist’ (CPO). Zo zijn er wereldwijd maar enkele opleidingen.

In de praktijk

Je maakt kennis met het werkveld door stage te lopen in erkende stagebedrijven.

Je loopt minstens 500 uur stage gedurende 16 weken. In fase 2 open je je stageperiode met 4 weken, in fase 3 voeren we dit op tot 12 weken.

Spreekt een stage in het buitenland je meer aan? Grijp dan zeker je kans bij een van onze internationale partners.

studenten orthopedie thomas more

Go international

We vinden het belangrijk dat je weet wat er internationaal speelt binnen orthopedie. Daarom nemen we je regelmatig mee naar orthopedische bedrijven en congressen in binnen- en buitenland. Naar de tweejaarlijkse beurs OT-World in Leipzig bijvoorbeeld, waar je de nieuwste technologieën van bedrijven uit de hele wereld ontdekt.

Vanaf fase 1 stimuleren we je om vakspecifieke technologie ook in andere talen op te zoeken en te lezen. We nodigen buitenlandse professionals uit die hun eigen verhaal vertellen over hun praktische kennis.

In fase 3 bezoeken we een toonaangevend bedrijf in het buitenland. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om voor je stage 12 weken naar het buitenland te trekken. We hebben goede contacten in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Ecuador, Frankrijk, Spanje en Thailand. Wil je toch graag elders stage lopen? Wij zoeken de mogelijkheden voor je uit!

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Doorheen je opleiding kan je rekenen op trajectbegeleiding en individuele studiebegeleiding.

We bieden je de mogelijkheid om in kleine studiegroepjes te werken onder supervisie van studenten uit een hoger jaar.

We willen je zo snel mogelijk zicht geven op je studieaanpak om die te kunnen bijsturen waar nodig. Daarom organiseren we in fase 1 extra een examenperiode in november. Die helpt je om de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs zo vlot mogelijk te laten lopen.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Helga Vertommen

Voor al je vragen over de opleiding, individueel traject, programma, vrijstellingen …

helga.vertommen@thomasmore.be +32 14 74 05 31
Inclusiecoördinator

Liesbet De Bot

Voor al je vragen over studeren met een functiebeperking en mogelijke faciliteiten.

liesbet.debot@thomasmore.be +32 14 74 10 70

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Mobiliteitshulpmiddelen

Jij zoekt het ideale mobiliteitshulpmiddel voor mensen met een functiebeperking: van kinderrolstoel, tot wheeler of verzorgingsrolstoel.

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Prothesen

De perfecte combo van zorg en techniek. Voor mensen met een amputatie ontwerp en maak jij de ideale prothese.

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Schoentechnologie

Schoentechnologie? Dat is mensen mobieler maken met een (loop)schoen op maat of aangepaste steunzolen.

#weareorthopedie