Ga naar de hoofdinhoud
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Prothesen

Geel

Nederlands

Jij helpt mensen met een amputatie een stapje verder

 • Voor mensen met een amputatie zoek jij de ideale prothese.
 • Een sportprothese voor een (top)sporter, prothese voor dagelijkse behoeften… 
 • In deze opleiding werk je eerst aan je basiskennis.
 • Je bestudeert de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam. 
 • Je krijgt vakken als biomechanica, verdiept je in orthopedisch technologisch design en ontdekt hoe je biomechanisch looponderzoek uitvoert.
 • Ook allerlei maatnametechnieken (bv. gipsmaatnames) komen aan bod. 
 • Je leert echt al doende hoe je hulpmiddelen maakt. Je loopt minstens 500 uren stage, verspreid over fase 2 en 3.  
 • Afgestudeerd? Dan kan je aan de slag bij een orthopedisch bedrijf.  90% van onze studenten vindt binnen de maand werk!
 • Liever verder studeren? Ga voor een extra afstudeerrichting binnen Orthopedie of een tweede bachelor. Of zet de stap naar een master.
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Prothesen

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • De eerste fase is gemeenschappelijk voor alle afstudeerrichtingen van Orthopedie.
 • In onze gloednieuwe klinische ruimte en drie uitgeruste werkplaatsen dompelen we jou onder in alle aspecten van het beroep.
 • Je loopt minstens 500 uren stage, verspreid over fase 2 en 3.
 • Liever verder studeren? Ga voor een extra afstudeerrichting binnen Orthopedie of een tweede bachelor. Of zet de stap naar een master.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Toelatingsvoorwaarden

  Bekijk de diplomavoorwaarden voor bachelors en graduaten.

 • Waar

  Op de campus

 • Inschrijvingsgeld

Programma

 • Fase 1 | Deze fase is gemeenschappelijk voor de vier afstudeerrichtingen. Je maakt kennis met de verschillende werkvelden binnen orthopedie. We starten met een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk. Tijdens de lessen Ortholab – in onze nagelnieuwe klinische ruimte of in een van onze drie werkplaatsen – proef je van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast ontdek je via lezingen, getuigenissen van ervaringsdeskundigen en een ‘meeloopdag’ met een specialist van orthesen, prothesen, bandages, rolstoelen en schoentechnologie welke richting jou het meest aanspreekt. Aan het eind van fase 1 kent het menselijk lichaam geen geheimen meer voor jou en krijgt je eerste apparaat vorm. Je bent klaar om een gefundeerde keuze te maken voor een specifieke afstudeerrichting.
 • Fase 2 | Je verdiept je in de verschillende prothesen voor het onderste en bovenste lidmaat. Je leert wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen te ontwerpen die voldoen aan meerdere technische vereisten. Met de noden van je patiënt voor ogen maak je in fase 2 al je eerste prothese. Tijdens je stageperiode beleef je alles vanop de eerste rij.
 • Fase 3 | Je bouwt je kennis verder uit. Je verdiept je in de prothesen voor het onderste lidmaat van knie tot heup. Intensieve projectweken verbinden de theorie met de praktijk en scherpen je specialisme verder aan. In Orthopedische Vraagstukken integreer je kennis uit andere vakken en stomen we je klaar voor je laatste stage in een erkend stagebedrijf.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
Technoloog
Ortholab (Orthesen) i 12 10 8
Positionering i 4
Orthopedisch technologisch design (orthesen) i 8 8 11
Paramedicus
Anatomie i 9 6
Biomechanica i 9 8
Pathologie i 4 9
Onderzoeker
Wetenschappelijke vaardigheden 3 3
Fase 1 2 3
Professional
Communicatie i 3 4
Professionele ontwikkeling i 6 3 3
Bedrijfsmanagement en patiëntenadministratie i 4
Ethische patiëntbenadering 3
Orthopedie in de zorgsector i 3
Integratie
Orthopedische vraagstukken i 3 3 15
Stage i 6 12

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster
.pdf
Download
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Alles voor de praktijk

We bieden je de beste infrastructuur om het vak te leren: een gloednieuwe klinische ruimte en drie werkplaatsen. De opleiding wordt ondersteund door ons eigen onderzoekslabo MOBILAB met specialisten uit verschillende vakgebieden. Je docenten brengen je de laatste nieuwigheden bij. Snuif de sfeer op tijdens bedrijfsbezoeken en druk je eigen stempel tijdens je stages. 

Orthopedische vraagstukken

Vanaf het eerste jaar word je begeleid om een casus helemaal uit te werken. Op het einde van ieder jaar ga je op zoek naar het ideale hulpmiddel voor jouw cliënt door te neuzen in wetenschappelijke literatuur en de reeds geziene theorie en praktijk te linken aan jouw specifieke case.

Uniek in België

Onze opleiding is de enige in België! Bovendien zijn we erkend door de International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO). Dat is de hoogst mogelijke erkenning en betekent dat je wereldwijd de titel mag voeren van ‘certified prothesist orthosist’ (CPO). Zo zijn er wereldwijd maar enkele opleidingen. 

In de praktijk

 • Je maakt kennis met het werkveld door stage te lopen in erkende stagebedrijven.
 • Je loopt minstens 500 uur stage gedurende 18 weken.
  In fase 2 open je je stageperiode met 4 weken, in fase 3 voeren we dit op tot 14 weken.
 • Spreekt een stage in het buitenland je meer aan? Grijp dan zeker je kans bij een van onze internationale partners.
studenten orthopedie aan het werk

Go international

 • We vinden het belangrijk dat je weet wat er internationaal speelt binnen orthopedie. Daarom nemen we je regelmatig mee naar orthopedische bedrijven en congressen in binnen- en buitenland. Naar de tweejaarlijkse beurs OT-World in Leipzig, waar je de nieuwste technologieën van bedrijven uit de hele wereld ontdekt.
 • Vanaf fase 1 stimuleren we je om vakspecifieke technologie ook in andere talen op te zoeken en te lezen. We nodigen buitenlandse professionals uit die hun eigen verhaal vertellen over hun praktische kennis.
 • In fase 3 bezoeken we een toonaangevend bedrijf in het buitenland. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om voor je stage 8 weken naar het buitenland te trekken. We hebben goede contacten in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Ecuador, Frankrijk, Spanje en Thailand. Wil je toch graag elders stage lopen? Wij zoeken de mogelijkheden voor je uit!
Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Onze ervaren docenten coachen je en geven je regelmatig feedback. In de loop van het semester krijg je heel wat oefeningen en toepassingen zodat je de leerstof geleidelijk aan onder de knie krijgt. Pas na 13 weken, tegen het einde van het semester, volgen de examens. Zo heb jij voldoende tijd om te leren, te oefenen en bij te sturen en leer je geleidelijk aan grotere stukken leerstof te verwerken.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Helga Vertommen

Voor al je vragen over de opleiding, individueel traject, programma, vrijstellingen …

helga.vertommen@thomasmore.be +32 14 74 05 31
Inclusiecoördinator

Liesbet De Bot

Voor al je vragen over studeren met een functiebeperking en mogelijke faciliteiten.

liesbet.debot@thomasmore.be +32 14 74 10 70

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Mobiliteitshulpmiddelen

Jij zoekt het ideale mobiliteitshulpmiddel voor mensen met een functiebeperking: van kinderrolstoel, tot wheeler of verzorgingsrolstoel.

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Orthesen

Jij helpt mensen met een functionele beperking aan het ideale hulpmiddel. Orthesen zijn lichaamsondersteunende hulpmiddelen.

Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Orthopedie

Schoentechnologie

Schoentechnologie? Dat is mensen mobieler maken met een (loop)schoen op maat of aangepaste steunzolen.

#orthopedie