Ga naar de hoofdinhoud
Professionele bachelor

Verpleegkunde

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Superheld met witte cape

 • Mensen helpen is jouw motivatie.
 • Bovendien heb je interesse in wetenschap en gezondheid.
 • Je leert redeneren, handelen en communiceren als verpleegkundige.
 • Wetenschap en sociale vaardigheden staan centraal. 
 • Je ontdekt de verschillende domeinen in de gezondheids- en welzijnssector.
 • In het Persoonlijk en Professioneel groeiProject (Tri-P) bekijk je samen met je coach waar je interesses en sterktes liggen.
 • De zorgsector heeft grote nood aan verpleegkundigen.
docenten observeren studenten verpleegkunde die een scenario uitvoeren
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Nu ook beschikbaar voor bachelors en masters in het domein van de gezondheidszorg.

Verpleegkunde in verkort traject voor bachelors psychosociale wetenschappen

 • Heb je een vooropleiding bachelor in de Toegepaste Psychologie of een bachelor Sociaal Werk, Orthopedagogie, Pedagogie, Sociale Readaptatiewetenschappen, Gezinswetenschappen?
 • Heb je een master in Psychologie of Pedagogie
 • Of heb je een diploma (bachelor of master) in het domein van de gezondheidszorg zoals Ergotherapie, Logopedie en Audiologie, Voeding- en Dieetkunde, Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Biomedische Wetenschappen? 
 • Dan is IPSO jouw traject!
 • Je vult je competenties aan met verpleegkundige kennis en vaardigheden.
 • Zo behaal je op zes semesters een diploma bachelor in de Verpleegkunde.
 • De combinatie van je diploma’s maakt jou tot een gegeerde polyvalente duizendpoot.
 • Je neemt 180 studiepunten op verdeeld over 3 fases.
 • Je volgt deeltijds les in dag- en avondonderwijs op dinsdag en donderdag, 12.45-17 uur (praktijk) + 18.30 - 21.45 uur (theorie).
 • Zo kan je in opleidingsfase 1 werk-gezin-studie combineren.
 • Samen met jou puzzelen we je stagetraject uit.
 • Je kan stagelopen in ziekenhuizen, woonzorgcentra, sociale diensten, bedrijven, geestelijke gezondheidszorgcentra, thuiszorgdiensten
 • Zie je het nog ruimer? Dan behoren internationale stages tot de mogelijkheden.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar (deeltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Verpleegkundige en biomedische vakken vormen het grootste pakket in deze fase. Ze geven je de noodzakelijke achtergrond om met kennis van zaken te handelen. Vaardigheidslessen, skillslab en stage laten je ervaren wat het is om als verpleegkundige aan de slag te gaan.
 • Fase 2 | Je loopt meer stage en je bouwt je verpleegkundige expertise verder op aan de hand van verdiepende verpleegkundige vakken. In je Persoonlijk en Professioneel groeiProject (tri-P) word je uitgedaagd om te tonen wat je kan en te groeien waar het kan.
 • Fase 3 | Door jouw keuzes uit verdiepende opleidingsonderdelen vul je je stevige, brede basis aan met specialistische kennis in de domeinen van jouw interesse. Tijdens de stages word je klaargestoomd om vaardig en met kennis van zaken je professionele carrière aan te vatten.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
VERPLEGINGSWETENSCHAPPEN
Theorie van de verpleegkunde i 6
Verpleegkundige diagnostiek en interventies i 18 5
Module ouderen 4
Module kinderen 4
Module somatische gezondheidszorg 4
Module geestelijke gezondheidszorg 3 3
Module chronische zorg 3
Module moeder en kind 3
Module transmurale zorg 4
Verpleegkundig management i 4
E-health 3
Fase 1 2 3
Keuzevakken (verdiepend) 8
BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN
Voedings- en dieetleer 3
Anatomie - fysiologie - pathologie i 11
Microbiologie en hygiëne i 3
Psychopathologie 3
Klinisch redeneren i 3
INTEGRATIE
Tri-P i 3 3 3
Stage 9 34 30
Klinisch VPK redeneren 3

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Download
 • Attest zorgkundige (na fase één).
 • Diplomasupplement INT – International Nursing Traject voor wie minimum 60 studiepunten opneemt in opleidingsonderdelen (vakken) met een internationaal aspect.

Je kan deze opleiding starten in februari. Meer info volgt nog.

Onze troeven

Praktijk in een high-tech labo

In een oefenlabo met immersive room, VR-technologie en levensechte poppen doe je veilig en toch realistisch ervaring op. Innovatie en technologie ten dienste van mens en leerkansen. Patiëntveiligheid en studentveiligheid zijn immers van groot belang.

Geef kleur aan jouw traject!

Communicatief talent, verpleegtechnisch gepassioneerd, zorgondernemer… we hebben een aanbod dat aansluit bij jouw troeven en groeipotentieel. Jij stippelt jouw parcours uit. Een persoonlijke coach ondersteunt bij de keuzes die je maakt.

International verpleegkunde wereld

Internationalisering voor iedereen!

Voel jij het kriebelen als je aan buitenlandse stage denkt? Lijkt zorgen voor nieuwkomers in eigen land je spannend en uitdagend? Onze omgeving is divers. Omdat elke zorgvrager verdient dat jij er klaar voor bent, brengen wij de wereld naar jou! 

In de praktijk

Vanaf het eerste jaar ga je op stage. Het aandeel van stage binnen je pakket groeit door de fasen heen. In het begin ligt de focus op het verkennen van het brede werkveld. Later is er steeds meer ruimte om je traject te laten aansluiten bij je eigen interesses en keuzevakken.

Samen met jou puzzelen we je stagetraject uit. Door jarenlange ervaring kunnen we je interessante stageplaatsen aanbieden: ziekenhuizen, woonzorgcentra, sociale diensten, bedrijven, geestelijke gezondheidszorgcentra, thuiszorgdiensten… Zie je het nog ruimer? Dan behoren internationale stages behoren tot de mogelijkheden.

Naast de klassieke stageperiodes word je betrokken bij andere projecten waar jij als verpleegkundige kan groeien. Reanimatie-demo’s, bijvoorbeeld, of opleidingen voor mantelzorgers.

Studenten verpleegkunde krijgen les

Go international

Zorg is divers: verschillende culturen, religies, huidskleur, genderidentiteit, sociale achtergrond, lichamelijke en verstandelijke mogelijkheden, taal …Verplegen betekent ook rekening houden met die verschillen, open staan voor nieuwe ervaringen en meegroeien.

Jij kiest hoe je met diversiteit aan de slag gaat. Werk je op school aan taken of wil je de wereld zien? In het laatste geval is een buitenlandse stage misschien iets voor jou!
Echt internationale ambities? Kies voor de International Nursing Track en kies voor 60 studiepunten met een internationale focus. Internationale competenties ontwikkelen loopt dan als een rode draad door je opleiding. Het levert een extra certificaat op bij je diploma.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Een team met veel talenten staat voor je klaar! 

Ons studentensecretariaat helpt met je studieadministratie. 
Je persoonlijke coach is je eerste aanspreekpunt en coacht je bij het uitstippelen van je parcours. Hij/zij luistert naar je vragen en begeleidt je leerproces op jouw maat.  
De trajectcoach beantwoordt je vragen over de organisatie van je studietraject. Sneller studeren of je studies spreiden? Vragen over vrijstelling? De trajectcoach legt je uit wat kan. 
Stagecoördinatoren zorgen voor de stageplanning. Bij hen kan je terecht met vragen rond stage en je persoonlijk stagetraject. 
De inclusiecoördinator biedt extra ondersteuning voor wie dat wil. Wil je topsport combineren met studie? Heb je een leerstoornis? Ook dan kan je rekenen op een begeleidingsaanbod. 

Ambassadeur

Charlotte .

Vragen over de Opleiding Verpleegkunde in Mechelen? Contacteer Charlotte.

charlotte@thomasmore.be +32 15 36 92 60

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#verpleegkundemechelen