Ga naar de hoofdinhoud

3D-scan en 3D-print in de zorg

Bewegingsanalyse en biomechanica

Orthesen, prothesen en exoskeletons

Wearables en monitoringssystemen

Project

RE:HOME

Slimme technologieƫn voor gepersonaliseerde thuiszorg voor neurologische pediatrische patiƫnten

Datum

Van tot

Supported by

Interreg North-West Europe

Wat?

EĆ©n op de 500 kinderen lijdt aan cerebrale parese of CP: hersenschade die optreedt tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren. Deze kinderen moeten vaak uitgebreide revalidatieprogrammaā€™s volgen, die plaatsvinden in ziekenhuizen of in de praktijk van een therapeut. Niemand gaat graag naar een ziekenhuis, en zeker kinderen niet. Het onderzoeksproject RE:HOME streeft ernaar jonge patiĆ«nten met CP zoveel mogelijk te laten revalideren, met als uiteindelijk doel om comfortabel voortbewegen vanzelfsprekend te maken voor elk kind

Onze rol?

M&C zal de toepassing van robotondersteunde training in de motorische revalidatie van neurologische pediatrische patiĆ«nten ondersteunenĀ door nieuwe technische ontwikkelingen en de klinische validatie van de aangedreven enkel-voetorthese (PAFO) te verzekeren. M&C zal de overgang van revalidatietechnologie van kliniek naar thuisrevalidatie verkennen en het testen en de implementatie van de thuisprogrammaā€™s ondersteunen.

M&C is verantwoordelijk voor het uitvoeren van noodzakelijke technische aanpassingen en optimalisatie van de aangedreven enkel-voetorthese. Aspecten zoals modulariteit, mobiliteit van de hardware, automatisering van de software, ergonomie, veiligheid en de interactie tussen gebruiker en therapeut zullen worden geĆ«valueerd, verbeterd en geĆÆmplementeerd in het ontwerp van de aangedreven enkel-voetorthese. Deze ontwikkelingen zullen worden geĆÆntegreerd in generaties 1 en 2 van de technologie.

In samenwerking met klinische partners zal M&C de beoordeling van de klinische haalbaarheid voortzetten die is gestart met de ontwikkeling van PAFO - generatie 0 binnen het MOTION-project (PAFO staat voor Powered Ankle Foot Orthosis). We zullen de klinische prestaties van de verbeterde versies van de technologie evalueren om de bruikbaarheid en effectiviteit ervan te verifiƫren en te demonstreren.

M&C draagt bij aan de creatie van het gezamenlijke leer- en trainingsprogramma door de nodige technische informatie te verstrekken over de PAFO en richtlijnen voor klinische implementatie te ontwikkelen.

M&C zal technische demonstratieworkshops organiseren op de faciliteiten van de Thomas More-campus in Geel en klinische demonstratieworkshops op de faciliteiten van klinische partners.

M&C leidt de WP1-Ontwikkeling van technologieƫn, inclusief de exoskeletmodules, slimme kledingstukken en IT-platform.

Doelen?

 1. DeĀ  mobiliteit en algehele levenskwaliteit van pediatrische patiĆ«nten die lijden aan gangstoornissen als gevolg van neurologische aandoeningen te verbeteren, via robotondersteunde revalidatie.
 2. Het potentieel van deĀ Powered Ankle Foot Orthosis (PAFO)Ā als hulpmiddel voor robotondersteunde therapie evalueren. De PAFO kan complementair zijn aan traditionele therapieĆ«n, en biedtĀ repetitieve, precieze en instelbare revalidatieoefeningen
 3. Tijdens het project ontwikkelde leermaterialen zijn relevant voor verschillende belanghebbenden:
 • Ze bieden de nodige kennis voor verder onderzoek en technische ontwikkeling.
 • Ze vergroten het bewustzijn en voorzien clinici van de benodigde expertise om exoskelet-ondersteunde therapie en telerevalidatie in hun praktijk op te nemen.
 • Ze bevorderen acceptatie van de technologie en deelname aan robotondersteunde revalidatie bij patiĆ«nten, ouders en zorgverleners.
 • Ze dragen bij aan de ontwikkeling van passend beleid, regelgeving en vergoedingsstrategieĆ«n

Resultaten?

 • Functionele aangedreven enkel-voetorthese getest met neurologische pediatrische patiĆ«nten en geverifieerd door klinische professionals betrokken bij de revalidatieketen.
 • Geautomatiseerde ontwerpworkflow voor het genereren van individuele bevestigingsboorden om exoskeletten aan het menselijk lichaam te bevestigen, waarbij een nauwkeurige uitlijning van de mechanische componenten wordt gewaarborgd.
 • Revalidatieprotocol voor aangedreven enkel-voetorthese.
 • Technische leermodule over het PAFO-systeem en klinisch leerprogramma voor PAFO-ondersteunde revalidatie.

Team

Onderzoeker

Luiza Muraru

Curious about (bio)mechanical assessment of orthotics and prosthetics. Engaged in researching and implementing tailored and innovative solutions within orthopaedic technologies

Onderzoeker

Roy Sevit

Gepassioneerd door het inzetten van technologie die de mens en al zijn ongemakken ondersteund, creatief en out-of-the-box!

Onderzoeker

Daniel Morales

Passionate about design and mechanisms; will 3d scan you and make you an exoskeleton if you let him.Ā 

Onderzoeker

Koen Janssens

Zoekt naar een gezond lichaam voor iedereen. Gepassioneerd door anatomie. Kinesist, coach, kok, en (gedwongen) K3-lover.

Onderzoeker

Tom Saey

Passionate about automation of personalised 3D design, 3D scanning and 3D printing in healthcare applications.