Ga naar de hoofdinhoud

Inclusie van mensen met een beperking

Ondersteunende communicatietechnologie

Project

SKATE

Digitale oplossingen om inclusie in het onderwijs te steunen

 

SKATE staat voor Skills & Knowledge on Assistive Technology in Early Childhood Inclusive Education. 

 

Datum

Van tot

Supported by

Erasmus+

Bekijk de projectwebsite

Wat

SKATE staat voor Skills & Knowledge on Assistive Technology in Early Childhood Inclusive Education. 

logo Erasmus+

Doel

In het Erasmus + project SKATE willen we:

  • Nieuwe vaardigheden en kennis binnenbrengen in scholen en kinderdagverblijven, zodat leerkrachten en opvoeders technologie√ęn en digitale toepassingen op een goede manier kunnen gebruiken.
  • De kwaliteit van de kinderopvang en het kleuteronderwijs verhogen voor kinderen met speciale behoeften of kinderen die het risico lopen uitgesloten te worden. We willen een vroegtijdige tussenkomst met geschikte ondersteunende technologie√ęn stimuleren.
  • Een steeds inclusievere leeromgeving cre√ęren.

Relevantie

Steeds meer jonge kinderen met een beperking melden zich aan in de reguliere kinderopvang of kleuterschool. Hoewel er al heel wat technologie√ęn bestaan die de inclusie van mensen met een beperking kunnen bevorderen, is er¬†nog maar weinig kennis over het inzetten van technologie voor de inclusie van kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Naast het ontbreken van kennis over ondersteunende technologie, geven begeleiders en leerkrachten van jonge kinderen aan dat ze zich¬†nog te weinig competent voelen¬†op gebied van technologische toepassingen. Door het ontwikkelen van leerprogramma‚Äôs willen we deze¬†technologische drempel doorbreken.

Onze rol

Mobilab & Care is projectleider.¬†Skate bundelt informatie over innovatieve technologie√ęn die ingezet kunnen worden voor de inclusie van jonge kinderen met een beperking (0 tot 6 jaar). Daarnaast worden richtlijnen en leerprogramma‚Äôs ontwikkeld die kleuterleerkrachten en begeleiders in de kinderopvang wegwijs maken in het gebruik van deze technologie√ęn. ¬†

Onderzoekers

Onderzoeker

Jo Daems

Ergotherapeut ge√Įnspireerd door personen met een beperking, onderzoekend werk maken van een inclusieve samenleving.¬†

Onderzoeker

Tessa Delien

Onderzoeker en ergotherapeut die streeft naar inclusie en participatie van personen met een beperking. Iedereen heeft het recht om ten volle deel te nemen aan onze maatschappij.

Onderzoeker

Bert Bonroy

Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag én morgen kan ondersteunen.

Partners