De meubelsector, een wereldwijde industrie, heeft een aanzienlijke impact door de extractie, productie en distributie van meubelproducten. Net als de mode-industrie wordt de meubelindustrie steeds trendgevoeliger, waardoor meubels minder lang meegaan en minder kwalitatieve materialen worden gebruikt. Dit bemoeilijkt herstelling en duurzaam hergebruik. De globalisering van de meubelsector leidt tot een afstand tussen makers, ontwerpers en gebruikers. Ontwerpers baseren zich op generieke trends, producenten maken producten zonder hun eindgebruikers echt te kennen, en gebruikers consumeren meubels snel en maken ze tot afval. Om deze lineaire keten te doorbreken, moeten nieuwe verbindingen worden gelegd tussen ontwerpers, makers en gebruikers.
TransFormMaker wil een circulaire transitie in de meubelindustrie bewerkstelligen door het uitbouwen van een netwerk van meubel-maak-regio's waarbinnen circulaire ecosystemen grondstoffen doen circuleren en (sociale) tewerkstelling genereren.
De focus ligt op regio Genk en regio Mechelen waarbinnen we labs organiseren in samenwerking met lokale bedrijven, het beleid, burgers en kennisinstellingen. Hierbij leggen we de focus op 4 verschillende labs die telkens een knelpunt in de waardeketen tackelen. Overkoepelende ambities van het living lab zijn:
Het doel is om circulaire strategieƫn te ontwikkelen die opgeschaald kunnen worden naar de volledige meubelindustrie om de Vlaamse en Europese klimaatdoelstelling te bereiken.
Het TransFormMaker Living Lab heeft vier grote resultaten voor ogen:
Van opleiding is Jan Roekens Ingenieur-Architect (master). Als onderzoeker bij Thomas More bouwde hij expertise op in Circulair Design met focus op het duurzaam ontwerpen van ruimtes, diensten en systemen.
Leen Van Aken is Master in architectuur, Lektor in ergonomie en duurzaam ontwerpen. En werkt nu als onderzoeker bij Thomas More.
Nannerli behaalde haar Master in de Productontwikkeling in 2022 waarin zij zich voornamelijk verdiepte in strategic design, user-centered design, product-service systems en CAD.
Marijke is sinds 2020 coƶrdinator is voor de onderzoekslijnen Datagedreven ondernemen en Circulair ondernemen. Haar expertise ligt in gebruikers- en business onderzoek bij dataprojecten en co-creatietrajecten binnen de circulaire economie.
Jelle ondersteunt meerdere onderzoeksprojecten bij de technische en financiƫle haalbaarheid van innovaties, met een focus op ROI en nieuwe verdienmodellen. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar duurzaamheid en circulariteit in het bijzonder.