Ga naar de hoofdinhoud
Project

TransFormMaker

Op weg naar een circulaire transitie in de meubelindustrie

De meubelsector, een wereldwijde industrie, heeft een aanzienlijke impact door de extractie, productie en distributie van meubelproducten. Net als de mode-industrie wordt de meubelindustrie steeds trendgevoeliger, waardoor meubels minder lang meegaan en minder kwalitatieve materialen worden gebruikt. Dit bemoeilijkt herstelling en duurzaam hergebruik. De globalisering van de meubelsector leidt tot een afstand tussen makers, ontwerpers en gebruikers. Ontwerpers baseren zich op generieke trends, producenten maken producten zonder hun eindgebruikers echt te kennen, en gebruikers consumeren meubels snel en maken ze tot afval. Om deze lineaire keten te doorbreken, moeten nieuwe verbindingen worden gelegd tussen ontwerpers, makers en gebruikers.

Datum

Van tot

Supported by

Vlaio

Doelstellingen

TransFormMaker wil een circulaire transitie in de meubelindustrie bewerkstelligen door het uitbouwen van een netwerk van meubel-maak-regio's waarbinnen circulaire ecosystemen grondstoffen doen circuleren en (sociale) tewerkstelling genereren.

De focus ligt op regio Genk en regio Mechelen waarbinnen we labs organiseren in samenwerking met lokale bedrijven, het beleid, burgers en kennisinstellingen.Ā Hierbij leggen we de focus op 4 verschillende labs die telkens een knelpunt in de waardeketen tackelen. Overkoepelende ambities van het living lab zijn:

  • het ontwikkelen van circulaire vaardigheden,
  • circulaire storytelling,
  • uitbouwen van circulaire hubs in Genk en Mechelen.

Het doel is om circulaire strategieĆ«n te ontwikkelen die opgeschaald kunnen worden naar de volledige meubelindustrie om deVlaamse en Europese klimaatdoelstelling te bereiken.Ā 

Verwachte resultaten

Het TransFormMaker Living Lab heeft vier grote resultaten voor ogen:

  1. Het mappen van materialen, expertise en infrastructuur in Cirkel Sector Genk en Mechelen
  2. Het opstarten en uitbouwen van vier Cirkel Labs in Genk en Mechelen
  3. Het ontwikkelen van tools en methodes die transitie naar een circulaire meubelindustrie kunnen versnellen Cirkel Katalysatoren.
  4. Een reeks van strategieĆ«n die gebundeld worden in een actieplan voor de Vlaamse Meubelsector, Cirkel Transformator.Ā Ā 

Projectpartners

Het onderzoeksteam

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Jan Roekens

Van opleiding is Jan Roekens Ingenieur-Architect (master). Als onderzoeker bij Thomas More bouwde hij expertise op in Circulair Design met focus op het duurzaam ontwerpen van ruimtes, diensten en systemen.

Onderzoeker

Leen Van Aken

Leen Van Aken is Master in architectuur, Lektor in ergonomie en duurzaam ontwerpen. En werkt nu als onderzoeker bij Thomas More.

Onderzoeker

Nannerli Potvlieghe

Nannerli behaalde haar Master in de Productontwikkeling in 2022 waarin zij zich voornamelijk verdiepte in strategic design, user-centered design, product-service systems en CAD.Ā 

Onderzoeker

Marijke Brants

Marijke is sinds 2020 coƶrdinator is voor de onderzoekslijnen ā€˜datagedreven ondernemenā€™ en ā€˜duurzame groeiā€™. Haar expertise ligt in gebruikers- en business onderzoek bij dataprojecten en co-creatietrajecten binnen de circulaire economie.

Onderzoeker

Jelle Van Camp

Jelle ondersteunt meerdere onderzoeksprojecten bij de technische en financiƫle haalbaarheid van innovaties, met een focus op ROI en nieuwe verdienmodellen. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar duurzaamheid en circulariteit in het bijzonder.