Overslaan en naar de inhoud gaan
Project

Welgerust

Ondersteuning voor slaaphygi├źne, preventie en vroegdetectie van slaapstoornissen

Datum

Van tot

Supported by

Doel

Het project ÔÇśWelgerustÔÇÖ biedt een ge├»ntegreerde aanpak van slaapstoornissen. De projectpartners werken een regionaal actieplan in de eerstelijn uit. Twee hulpmiddelen om slaaphygi├źne te ondersteunen worden uitgetest en aangepast en er wordt een e-module ontwikkeld voor zorgactoren over vroegdetectie van slaapstoornissen en niet-medicamenteuze oplossingen. Het doel is om de burger bewust te maken van een goede slaaphygi├źne en ondersteuning aan te bieden bij zijn zelfmanagement.

De twee hulpmiddelen zijn een app (Faresa) en een toestel (Moonbird) voor slaaphygi├źne, preventie en vroegdetectie van slaapstoornissen. De burger kan via een app zijn slaapprofiel bepalen, online advies raadplegen en een toestel voor ademhalingstraining gebruiken.

Het toestel Moonbird is een fysieke tool die met sensoren het hartritme registreert en op basis van de gegevens terugkoppelt naar de gebruiker via een ademhalingssimulatie die het ademhalingstempo aangeeft. Met de fysieke tool kan de gebruiker zelfstandig aan de slag gaan om zijn slaapkwaliteit te verbeteren. Onderzoek toont aan dat dit type feedback mensen met slapeloosheid helpt. De app met begeleidende content wordt ontwikkeld door Faresa.

Partners

Gerelateerde onderzoekslijnen