Ga naar de hoofdinhoud

Algoritmeontwikkeling en AI

Wearables en monitoringssystemen

Project

BREATHEBOX

Toolbox om verschillende ademhalingstherapie√ęn aan te leren, op te volgen en te beoordelen

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO | TETRA
www.vlaio.be

Wat

Binnen het project Breathebox wordt een¬†toolbox¬†ontwikkeld¬†om¬†ademhalingstherapeuten- en coaches¬†te ondersteunen¬†in het effici√ęnt aanleren, beoordelen en opvolgen van diverse¬†ademhalingstherapie√ęn.¬†

In de toolbox zitten onder andere sensoren, algoritmen, software applicaties, educatieve tools (zoals animatievideo’s) en codes van goede praktijk. Daarmee kunnen bepaalde parameters opgemeten worden, zoals ademhalingsdebiet, ademhalingsvolume, buikademhaling en timing.

De ademhalingstoolbox zal toegepast worden bij verschillende trainingen en therapie√ęn.¬†

  • Ademhalingskinesitherapie: Hierbij worden overtollige of vastzittende slijmen uit de longen verwijderd.
  • Inhalatie- en verneveltherapie: Bij deze therapie gaat het om het inademen van medicatie.¬†
  • Ademhalingshertraining:¬†Hierbij worden foutieve ademhalingspatronen gecorrigeerd.¬†
  • Stressreductie(met behulp van HRV biofeedback): Bij deze therapie worden ademhalingsoefeningen aangeleerd om stress te verminderen.

Bij deze therapie√ęn worden de tools uitgetest door de therapeuten uit de begeleidingsgroep samen met hun cli√ęnt.

Dit project krijgt steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Doel

De ademhalingstoolbox zal voor de volgende doelgroepen een meerwaarde bieden. 

Therapeuten

De ademhalingstoolbox bevat sensoren en software tools alsook educatieve hulpmiddelen (zoals een animatievideo). Zo ondersteunt de toolbox de therapeuten bij het effici√ęnt aanleren, beoordelen en opvolgen van verschillende ademhalingstherapie√ęn bij hun cli√ęnten.

Technologische bedrijven

We willen de kennis en het inzicht verhogen in de¬†eisen en noden van therapeuten en cli√ęnten. Bovendien willen we drempels bij het ontwikkelen van zorgtechnologie voor ademhalingstoepassingen verlagen.

Cli√ęnten en pati√ęnten

Met de toolbox willen we cli√ęnten en pati√ęnten bewustmaken van en toegang geven tot de¬†best mogelijke ademhalingstherapie√ęn. Zo kunnen we ons steentje bijdragen om (verdere) klachtontwikkeling te voorkomen.

Werkveld, onderwijs en onderzoekswereld

Bovendien komt er een betere wisselwerking en kennisdoorstroming tot stand. Op die manier leren we elkaars noden en mogelijkheden beter kennen en ontstaan er nieuwe samenwerkingen.

 

Relevantie

Juist ademen en de ademhaling controleren¬†staat bij vele (preventieve) therapie√ęn centraal en is nodig om de doelen binnen deze therapie te halen. Bijvoorbeeld bij ademhalingskinesitherapie, inhalatietherapie, stress- en burn-outbehandeling, logopedie en sport.

Daarnaast worden meetsystemen als wearables en sensoren steeds vaker ingezet in de zorg. Zo wordt het mogelijk om op een laagdrempelige manier de ademhaling te meten en te monitoren. Op die manier krijgen ademhalingstherapeuten en -coaches extra tools en de nodige data om de therapie aan te leren, te boordelen en op te volgen.

Bovendien zien we een stijging van luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD en stressgerelateerde ziekten. Dat gaat gepaard met een steeds grotere kost voor de maatschappij. Innovatie in ademhalingstechnieken kan hier een oplossing zijn.

Onze rol

Mobilab & Care is de projectuitvoerder en zet volgende expertise en kennis in:

  • Ademhalingstherapie√ęn
  • Algoritmeontwikkeling
  • Toepassen van wearables en sensoren
  • Bouwen van softwareapplicaties en demonstratoren
  • Opzetten en uitvoeren van gebruikerstesten
  • Toepassen van technologie in de klinische praktijk

Mobilab & Care kan hierbij rekenen op de input van een TETRA-begeleidingsgroep. Die bestaat uit een mix van zorgorganisaties en technologische bedrijven.

dots

In samenwerking met professor Filip Van Ginderdeuren (UZ Brussel, Vrije Universiteit Brussel) organiseerden we een bijscholing rond de Breathebox tools.

Onderzoekers

Onderzoeker

Eveline De Raeve

Onderzoeker

Glen Debard

Onderzoeker ge√ęngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.

Onderzoeker

Koen Janssens

Zoekt naar een gezond lichaam voor iedereen. Gepassioneerd door anatomie. Kinesist, coach, kok, en (gedwongen) K3-lover.

Onderzoeker

Kris Cuppens

Haalt energie uit het verwerken, analyseren en voorstellen van data. Altijd zin in een bordspel.

Onderzoeker

Mario Broeckx

Onderzoeker gefascineerd door technologie, gezondheid en de kracht van ademhaling. Gepassioneerd fietser en "Climber for Life".

Onderzoeker

Roy Sevit

Gepassioneerd door het inzetten van technologie die de mens en al zijn ongemakken ondersteund, creatief en out-of-the-box!