Van tot
Binnen het project Breathebox wordt een toolbox ontwikkeld om ademhalingstherapeuten- en coaches te ondersteunen in het efficiënt aanleren, beoordelen en opvolgen van diverse ademhalingstherapieën.
In de toolbox zitten onder andere sensoren, algoritmen, software applicaties, educatieve tools (zoals animatievideo’s) en codes van goede praktijk. Daarmee kunnen bepaalde parameters opgemeten worden, zoals ademhalingsdebiet, ademhalingsvolume, buikademhaling en timing.
De ademhalingstoolbox zal toegepast worden bij verschillende trainingen en therapieën.
Bij deze therapieën worden de tools uitgetest door de therapeuten uit de begeleidingsgroep samen met hun cliënt.
Dit project krijgt steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.
De ademhalingstoolbox zal voor de volgende doelgroepen een meerwaarde bieden.
Therapeuten
De ademhalingstoolbox bevat sensoren en software tools alsook educatieve hulpmiddelen (zoals een animatievideo). Zo ondersteunt de toolbox de therapeuten bij het efficiënt aanleren, beoordelen en opvolgen van verschillende ademhalingstherapieën bij hun cliënten.
Technologische bedrijven
We willen de kennis en het inzicht verhogen in de eisen en noden van therapeuten en cliënten. Bovendien willen we drempels bij het ontwikkelen van zorgtechnologie voor ademhalingstoepassingen verlagen.
Cliënten en patiënten
Met de toolbox willen we cliënten en patiënten bewustmaken van en toegang geven tot de best mogelijke ademhalingstherapieën. Zo kunnen we ons steentje bijdragen om (verdere) klachtontwikkeling te voorkomen.
Werkveld, onderwijs en onderzoekswereld
Bovendien komt er een betere wisselwerking en kennisdoorstroming tot stand. Op die manier leren we elkaars noden en mogelijkheden beter kennen en ontstaan er nieuwe samenwerkingen.
Juist ademen en de ademhaling controleren staat bij vele (preventieve) therapieën centraal en is nodig om de doelen binnen deze therapie te halen. Bijvoorbeeld bij ademhalingskinesitherapie, inhalatietherapie, stress- en burn-outbehandeling, logopedie en sport.
Daarnaast worden meetsystemen als wearables en sensoren steeds vaker ingezet in de zorg. Zo wordt het mogelijk om op een laagdrempelige manier de ademhaling te meten en te monitoren. Op die manier krijgen ademhalingstherapeuten en -coaches extra tools en de nodige data om de therapie aan te leren, te boordelen en op te volgen.
Bovendien zien we een stijging van luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD en stressgerelateerde ziekten. Dat gaat gepaard met een steeds grotere kost voor de maatschappij. Innovatie in ademhalingstechnieken kan hier een oplossing zijn.
Mobilab & Care is de projectuitvoerder en zet volgende expertise en kennis in:
Mobilab & Care kan hierbij rekenen op de input van een TETRA-begeleidingsgroep. Die bestaat uit een mix van zorgorganisaties en technologische bedrijven.
In samenwerking met professor Filip Van Ginderdeuren (UZ Brussel, Vrije Universiteit Brussel) organiseerden we een bijscholing rond de Breathebox tools.
Onderzoeker geëngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.
Zoekt naar een gezond lichaam voor iedereen. Gepassioneerd door anatomie. Kinesist, coach, kok, en (gedwongen) K3-lover.
Haalt energie uit het verwerken, analyseren en voorstellen van data. Altijd zin in een bordspel.
Onderzoeker gefascineerd door technologie, gezondheid en de kracht van ademhaling. Gepassioneerd fietser en "Climber for Life".
Gepassioneerd door het inzetten van technologie die de mens en al zijn ongemakken ondersteund, creatief en out-of-the-box!