Ga naar de hoofdinhoud
Project

ENTOBIOTA

Datum

Van tot

Supported by

Omdat het kweken van insecten een nieuwe landbouwactiviteit is, is het aan (academische) onderzoekers om diepgaande kennis te vergaren over productieveiligheid en -optimalisatie, welke reeds beschikbaar is voor conventionele landbouwhuisdieren. Zo is de impact van de chemische en microbiële samenstelling van het voer op de zoötechnische prestatie en op de microbiële veiligheid van zwarte soldatenvlieg larven vrijwel onbekend.

ENTOBIOTA wil meer fundamentele kennis genereren die de insectensector, overheidsinstanties en de opkomende voedselketen kan ondersteunen om wettelijke en technische hindernissen bij het kweken en valoriseren weg te nemen. Meer specifiek zullen we de interacties tussen de larven van de zwarte soldaatvlieg, hun substraat en hun darmmicrobiota onderzoeken. Dergelijke interacties zijn naar verwachting afhankelijk van het substraat en beïnvloeden (i) de groei van de larven, (ii) hun microbiële veiligheid en (iii) hun chemische veiligheid. Het algemene doel van dit project is 1) het definiëren en karakteriseren van een reeks micro-organismen die kunnen worden gebruikt om de darmmicrobiota van larven van zwarte soldaatvliegen te manipuleren om hun prestaties te verbeteren en 2) hun economische waarde te vergroten.

Entobiota

Partners

Het project wordt gecoördineerd door KU Leuven, Lab4Food. Partners zijn Thomas More, UAntwerpen en Inagro. Het project wordt begeleid door een gebruikersgroep van bedrijven (insectenkwekers, voerproducenten, farmaceutische bedrijven,...) en instituten.

Gerelateerde onderzoekslijnen