Dit insect is populair door de mogelijkheid om laagwaardige biomassa (bv. afval) om te zetten naar hoogwaardige componenten zoals proteïnen. Bijgevolg hebben ze een groot potentieel voor een diverse reeks aan toepassingen. Deze efficiënte, tropische vliegensoort heeft een korte levenscyclus en vormt geen risico op plaagvorming.
De zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens), ook wel bekend van de Engelse benaming black soldier fly, is een vliegensoort welke behoort tot de familie van de Wapenvliegen (Stratiomyidae). Deze vlieg vindt zijn oorsprong in Noord- en Midden Amerika en prefereert een tropisch- en subtropisch klimaat. De vlieg kan zich niet natuurlijk voortplanten in koude- en gematigde klimaten.
De volwassen vlieg is zwart van kleur, met een blauwe schijn op de vleugels en kan 1,5 tot 2 cm groot worden. Ze bezitten echter geen bijtende monddelen, waardoor na ongeveer 1 week (na de voortplanting) de energiereserves zijn opgebruikt en de vlieg vervolgens zal sterven. Drinken kunnen ze echter wel, waardoor hun levensduur kan worden verlengd tot 2 weken. Doordat ze geen bijtende monddelen bezitten, brengen zwarte soldatenvliegen geen ziektes over en worden ze niet aanzien als plaag.
De zwarte soldatenvlieg heeft een korte levenscyclus, welke in totaal ongeveer slechts 6 weken duurt (ei tot ei). Zwarte soldatenvliegen zijn holometabole insecten. Dit wil zeggen dat ze een popfase ondergaan om de transformatie van larve naar adult te voltooien. Eens getransformeerd naar adult, duurt het een 4-tal dagen voor de eerste eieren worden afgelegd. Het vrouwtje legt haar eieren af in clusters, het liefst in donkere spleten en nabij een potentiële voedselbron voor haar nakomelingen. Gemiddeld legt 1 vrouwtje zo’n 300-600 eieren af gedurende haar leven.
Het zijn echter niet de vliegen, maar de larven die interessant zijn voor diverse toepassingen. De larven voeden zich met een brede range aan laagwaardig (rottend) organisch materiaal. Dit doen ze met een hoge efficiëntie om op korte tijd een energiereserve op te bouwen, daar het volwassen insect zich niet kan voeden. Bijgevolg bevatten de larven hoogwaardige componenten, zoals proteïnen, vetten en chitine. Deze interessante eigenschappen maken de zwarte soldatenvlieglarven geschikt voor toepassingen zoals organische afvalverwerking, maar ook diervoeder en technische toepassingen zoals biogebaseerde chemicaliën.
Zwarte soldatenvlieg larven zijn niet afhankelijk van licht. De vliegen daarentegen, zijn wel afhankelijk van licht voor optimale reproductie. Zij worden gehouden in tenten of kooien, terwijl de larven in een kweekbak worden gehuisvest (bijvoorbeeld 40x60 cm). De productiefase (van ei tot oogstbare larve) duurt gemiddeld slechts 15 dagen. De larven kunnen gekweekt worden op een breed gala aan laagwaardige substraten, maar de eerste 5 dagen van het larvale stadium zijn de larven kwetsbaar. Dit stadium wordt de nursing fase genoemd en in deze fase worden de larven best opgekweekt op een hoogwaardiger voeder om uitval te beperken (bv. tarwezemelen). In onze laboratoria en pilootinstallatie worden de larven standaard gekweekt op Gainesville diet (50% tarwezemelen, 30% alfafameel, 20% maïsmeel) of kuikenvoeder (droge stof 30%) voor onderzoeksdoeleinden. De larven worden opgekweekt in een klimaatkamer ingesteld op een temperatuur van 27 °C en een luchtvochtigheid van 60%. Bij deze condities en bij gebruik van kuikenvoeder, kunnen onderstaande resultaten (zie parameters) worden bereikt.
Hieronder kan je een handleiding voor het kweken van zwarte soldatenvliegen downloaden. Deze visuele handleiding voorziet jou van alle basisinfo die je nodig hebt om een kweek op te starten. Ook hebben we een handige praktijkgids beschikbaar waarin gedetailleerd wordt ingegaan op de invloed van substraatvochtigheid op de groei van de larven en hoe de nutritionele samenstelling van het substraat de ontwikkeling van BSFlarven kan beïnvloeden.
droge stof/levend gewicht
totale opbrengst aan volgroeide larven (levend gewicht) per 40x60 cm kweekbak
gemiddeld levend gewicht per volgroeide larve
droge stof basis
She now maintains the insect colonies in the Insect Pilot Plant and assists in research regarding insect optimisation and the use of by-products as insects feed.
Ann onderhoudt de insectenkweek in de Insect Pilot Plant en helpt mee in het onderzoek naar productie-optimalisatie en het gebruik van nevenstromen in het teeltproces.