Overslaan en naar de inhoud gaan

REMI

Referentiebudgetten voor Menswaardig Inkomen

Ā 

CEBUD ontwikkelde REMI: een onlinetool waarmee OCMWā€™s op maat van iedere cliĆ«nt een referentiebudget voor een menswaardig inkomen kunnen berekenen. Menselijke waardigheid vormt immers een leidinggevend principe voor het handelen van OCMW-medewerkers en -beleidsvoerders.

Wat

Webapplicatie voor OCMW's

Prijs

Op aanvraag

Autonomie OCMW

Volgens de OCMW-wet van 1976 heeft iedere persoon in ons land recht op maatschappelijke dienstverlening. Dit recht verplicht OCMWā€™s om elke hulpvraag ernstig te nemen en te toetsen aan de vraag of een tussenkomst van de gemeenschap onder de vorm van materiĆ«le of immateriĆ«le hulp is aangewezen op grond van de menselijke waardigheid.Ā  De beslissing over welke steun het OCMW verleent, behoort tot de autonomie van een OCMW. Deze beleidsvrijheid zorgt ervoor dat de hulpverlening zo nauw mogelijk kan aansluiten op de individuele behoeften van de cliĆ«nt. De keerzijde hiervan is een grote verscheidenheid in hulp- en dienstverlening. REMI helpt medewerkers en beleidsvoerder om zicht te krijgen op het inkomen dat minimaal nodig is om te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Op maat

REMI berekent namelijk op maat van iedere, unieke cliĆ«ntsituatie het inkomen dat minimaal noodzakelijk is om menswaardig te kunnen leven. Dit referentiebudget wordt vergeleken met het reĆ«el beschikbaar inkomen van de cliĆ«nt. Het verschil geeft het inkomen dat de cliĆ«nt extra nodig heeft indien de inkomsten niet kunnen worden verhoogd en indien de vaste uitgaven niet kunnen worden verminderd. REMI reikt uniforme criteria aan om leefsituaties te beoordelen in functie van de menselijke waardigheid en doet dit op maat van elke cliĆ«nt. Zo zal dezelfde cliĆ«nt in verschillende OCMWā€™s tot eenzelfde referentiebudget komen, en zullen verschillende cliĆ«ntsituaties binnen hetzelfde OCMW tot verschillende referentiebedragen leiden.

Vergadering waarbij er een berekening van een menswaardig inkomen wordt besproken

We hebben alle bestaande toelages, zoals de huurtoelage, energietoelage en onze toelage voor communie- en lentefeesten, vervangen door aanvullende financiƫle steun op basis van REMI. Het is een objectieve en rechtvaardige manier van werken. De gemeentelijke toelage voor het OCMW ligt vast en we slagen erin het ermee te doen. We willen dus beter doen met evenveel middelen.

Renaat Vandenbulcke, OCMW-voorzitter Menen

Ontdek REMI

dots

Referentiebudgetten

Meer weten over de opbouw van de referentiebudgetten of op zoek naar didactisch materiaal?

Naar referentiebudgetten.be