Ga naar de hoofdinhoud
Project

INTOACTION

Steunzooltool voor beginnende orthesisten en screeningstool voor voetgerelateerde problemen bij staande beroepen

Datum

Van tot

Supported by

VLAIO | TETRA
www.vlaio.be

Wat

In dit project zijn twee tools ontwikkeld. De eerste tool, de steunzooltool, helpt de beginnende orthesist (of podoloog) bij het maken van steunzolen op een evidence-based manier.

Een tweede tool, een screeningstool, werd ontwikkeld om te kijken wat het risico was op voetgerelateerde biomechanische problemen bij werknemers in staande beroepen. Op basis van deze screening krijgt de werknemer een persoonlijk advies. Werknemers met een verhoogd risico op voetproblemen hebben baat bij een uitgebreidere (voet)analyse en/of op maat gemaakte steunzolen.

Doel

Het doel van dit project was er voor te zorgen dat orthesisten sneller expertise kunnen opbouwen om met steunzolen ook voet- en niet voetgerelateerde biomechanische problemen te kunnen verhelpen.

Daarvoor werd aan de volgende doelen gewerkt:

  • Opstellen van een¬†database van de bestaande wetenschappelijke evidentie¬†en huidige klinische praktijk rond voorschrijven en productie van voetorthesen.
  • Ontwikkeling van een¬†screeningtool en een steunzooltool¬†en orthopedische bedrijven en externe preventiediensten (EDPBW‚Äôs) ermee leren werken.

Relevantie

Hulpmiddelen die momenteel beschikbaar zijn voor het maken van steunzolen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de vorm van de voet (meetlinten, scanners) of de druk onder de voet (drukplaten, podoscopen, blauwdrukken). Maar uit literatuur blijkt dat er veel symptomen zoals knie-, heup-, enkel- en rugpijn door steunzolen voorkomen of verholpen kunnen worden.

Voorlopig moeten orthesisten vertrouwen op hun eigen opgedane expertise in het vervaardigen van steunzolen. Verder geven bestaande tools, vaak brochures of trainingen, vaak enkel de link tussen rugklachten en tilmethoden of houding. Dit project wil er onder andere voor zorgen dat deze expertise sneller kan opgedaan worden en op een wetenschappelijk onderbouwde manier rekening wordt gehouden met zoveel mogelijke relevante aspecten.

De screeningstool houdt rekening met de biomechanica van het volledige lichaam en legt een verband tussen symptomen en steunzolen.

Onze rol

De onderzoekers van Mobilab & Care ontwikkelden de database en tools in dit project. Hiervoor werd ook beroep gedaan op een begeleidingsgroep met onder andere enkele ervaren orthesisten.

Resultaten

  • Opstellen van een database

Er is een inventaris gemaakt van de bestaande wetenschappelijke evidentie en de huidige klinische praktijk met betrekking tot het voorschrijven en produceren van voetorthesen. De database bevat een enorme hoeveelheid gegevens met (voet)kenmerken, pathologie en zoolconcepten en het verband daartussen.

  • Twee tools werden ontwikkeld

Een screeningstool (mobile app) voor het identificeren van het risico om voet- en knie-, heup- en ruggerelateerde aandoeningen en een steunzooltool (website) voor het ontwerpen van pati√ęntspecifieke steunzolen, gebaseerd op klinische en wetenschappelijke evidentie.

  • Implementatie screeningstool

De screeningstool werd in de praktijk getest in samenwerking met externe preventiediensten (EDPBW), en bij bedrijven met staande werknemers.

  • Implementatie in orthopedische bedrijven

De steunzooltool werd in de praktijk getest door orthopedische bedrijven. 

  • Integratie van wearables

In een parallelle studie werd nagegaan in welke mate wearables en meetapparatuur kon ingeschakeld worden bij de screening van voetgerelateerde aandoeningen. Hierbij werden een aantal technologische bedrijven betrokken.

Onderzoekers

Onderzoeker

Veerle Creylman

Babbelt graag over orthesen, prothesen en hoe deze zo optimaal mogelijk te maken, voor elke pati√ęnt!¬†

Onderzoeker

Eveline De Raeve

Onderzoeker

Inge Van den Herrewegen

Eeuwig op weg naar essentie en waarheid. Inspireert op de brug tussen theorie en praktijk, wetenschap en verbinding.

Onderzoeker

Mario Broeckx

Onderzoeker gefascineerd door technologie, gezondheid en de kracht van ademhaling. Gepassioneerd fietser en "Climber for Life".

Onderzoeker

Tom Saey

Passionate about automation of personalised 3D design, 3D scanning and 3D printing in healthcare applications.

Onderzoeker

Kris Cuppens

Haalt energie uit het verwerken, analyseren en voorstellen van data. Altijd zin in een bordspel.

Onderzoeker

Luiza Muraru

Curious about (bio)mechanical assessment of orthotics and prosthetics. Engaged in researching and implementing tailored and innovative solutions within orthopaedic technologies

Partners

partners into action

Gerelateerde onderzoekslijnen