Overslaan en naar de inhoud gaan

Embedded & ICT systems

Project

Lowcode

Applicatie-ontwikkelingen in een vereenvoudigde omgeving

Low-code platformen laten toe om via een vereenvoudigde ontwikkelomgeving (basis)productiviteits-applicaties te bouwen. Zo kunnen werknemers met geen tot beperkte kennis van codering op een wendbare manier experimenteren en innoveren met applicatie-ontwikkeling.

Wat?

Data is één van de sleutelwoorden binnen industrie 4.0. Vooral datacaptatie, -uitwisseling en -visualisatie worden steeds belangrijker. Een belangrijk gevolg hiervan is de vervaging tussen IT & OT (Information- & Operational Technology), de zogenaamde IT-OT convergentie, die ook een verandering vraagt in skills van (automatisatie en proces) engineers en ICT’ers. 

Deze convergentie kan niet vandaag op morgen plaatsvinden. Maar dat houdt de huidige industrie niet tegen om al actief op zoek te gaan naar mensen met kennis van zowel de IT- als OT- wereld. Gelukkig zijn er een aantal platformen die IT-OT convergentie faciliteren en vergemakkelijken voor ondernemingen. Eén van deze mogelijke tools zijn de zogenaamde low-code platformen. Low-code is een visuele benadering van softwareontwikkeling en deze tools kunnen zowel gebruikt worden door professionele IT-ontwikkelaars als technici met nagenoeg geen IT-achtergrond.

Kort samengevat laten low-code platformen toe om via een vereenvoudigde ontwikkelomgeving (basis)productiviteits-applicaties te bouwen, en werkkrachten met geen tot beperkte kennis van codering kunnen aan de slag om op een wendbare manier te experimenteren en te innoveren met applicatie-ontwikkeling.

Low-code oplossingen zijn prachtig in hun concept, maar we dienen ook het security-aspect in rekening te nemen. Deze oplossingen kunnen in sommige gevallen een impact hebben op de kwaliteit van de productie en/of producten en impact hebben op lijnen die ze sturen, bv. in geval van slecht ingestelde lees- & schrijfrechten, archivering of versionering. 

Doel

Dankzij Low-Code kunnen bedrijven niet alleen sneller en meer flexibel aan software-ontwikkeling doen, ze kunnen dit ook realiseren met personeel dat nog nooit één lijn code geschreven heeft. Bij Low-Code kan je namelijk met virtuele LEGO-blokken een software-applicatie bouwen. Met het project 'Low-code Application Development' willen we de bedrijfswereld ondersteunen in hun ontdekkingstocht van deze nieuwe technologie.

We voeren een diepgaande studie uit naar verschillende low-code platformen zoals Node-Red, Mendix en OutSystems. Hierbij zal er een analyse worden gedaan van prijs-kwaliteit, de leercurve om bepaalde applicaties te bouwen, de security aspecten die bepaalde systemen ingebouwd hebben en die andere missen, etc. 

Team

Onderzoeker

Glenn Adriaensens

In 2022 behaalde Glenn zijn Bachelor Embedded Hardware en ging hij aan de slag als ontwerper van hardware voor industriële batterijproductie. In 2023 startte hij op campus De Nayer als onderzoeker bij het team Embedded & ICT systems.

Onderzoeker

Joris Dieltiens

Onderzoeker

Gerelateerde onderzoekslijnen