Ga naar de hoofdinhoud

Embedded & ICT systems

Project

Low-code

Applicatie-ontwikkelingen in een vereenvoudigde omgeving

Low-codeplatformen laten toe om via een vereenvoudigde ontwikkelomgeving (basis)productiviteits-applicaties te bouwen. Zo kunnen werknemers met geen tot beperkte kennis van codering op een wendbare manier experimenteren en innoveren met applicatie-ontwikkeling.

Wat?

Data is één van de sleutelwoorden binnen industrie 4.0. Vooral datacaptatie, -uitwisseling en -visualisatie worden steeds belangrijker. Een belangrijk gevolg hiervan is de vervaging tussen IT & OT (Information- & Operational Technology), de zogenaamde IT-OT convergentie, die ook een verandering vraagt in skills van (automatisatie en proces) engineers en ICT’ers. 

Deze convergentie kan niet vandaag op morgen plaatsvinden. Maar dat houdt de huidige industrie niet tegen om al actief op zoek te gaan naar mensen met kennis van zowel de IT- als OT- wereld. Gelukkig zijn er een aantal platformen die IT-OT convergentie faciliteren en vergemakkelijken voor ondernemingen. Eén van deze mogelijke tools zijn de zogenaamde low-code platformen. Low-code is een visuele benadering van softwareontwikkeling en deze tools kunnen zowel gebruikt worden door professionele IT-ontwikkelaars als technici met nagenoeg geen IT-achtergrond.

Kort samengevat laten low-codeplatformen toe om via een vereenvoudigde ontwikkelomgeving (basis)productiviteits-applicaties te bouwen, en werkkrachten met geen tot beperkte kennis van codering kunnen aan de slag om op een wendbare manier te experimenteren en te innoveren met applicatie-ontwikkeling.

Low-code-oplossingen zijn prachtig in hun concept, maar we dienen ook het security-aspect in rekening te nemen. Deze oplossingen kunnen in sommige gevallen een impact hebben op de kwaliteit van de productie en/of producten en impact hebben op lijnen die ze sturen, bv. in geval van slecht ingestelde lees- & schrijfrechten, archivering of versionering. 

Doel

Dankzij low-code kunnen bedrijven niet alleen sneller en meer flexibel aan software-ontwikkeling doen, ze kunnen dit ook realiseren met personeel dat nog nooit één lijn code geschreven heeft. Bij low-code kan je namelijk met virtuele LEGO-blokken een software-applicatie bouwen. Met het project 'Low-code Application Development' willen we de bedrijfswereld ondersteunen in hun ontdekkingstocht van deze nieuwe technologie.

We voeren een diepgaande studie uit naar verschillende low-codeplatformen zoals Node-Red, Mendix en OutSystems. Hierbij zal er een analyse worden gedaan van prijs-kwaliteit, de leercurve om bepaalde applicaties te bouwen, de security aspecten die bepaalde systemen ingebouwd hebben en die andere missen, etc. 

Impact en verwachte resultaten

De verwachte resultaten van het TETRA low-codeproject omvatten:

  • Verbeterde Innovatiecapaciteit van KMO's: door hen in staat te stellen sneller en kost-effectiever nieuwe softwareoplossingen te ontwikkelen.
  • Kennisverspreiding: door de resultaten en best practices te delen via publicaties, workshops en samenwerkingen.
  • Praktische tools en methodologieën: ontwikkeling van bruikbare tools en methodologieën die bedrijven kunnen inzetten voor hun specifieke behoeften. 
dots

Download de resultaten

Via onderstaande link krijg je toegang tot de uitgewerkte cases met de nodige materialen, uitgewerkte workshop en beslissingmatrix van de platformen Node-red, Mendix en PowerApps. Per platform werden er use cases uitgewerkt. 

Lees eerst de handige Read Me die je op weg helpt. 

Voor meer info, neem gerust contact op met onze onderzoekers.

    

Klik hier

OPC UA dashboard

Met Mendix is het mogelijk om snel een dashboard te maken. In deze case worden in Factory IO gesimuleerde machines, gemonitord en gestuurd. Bij uitlopen van een maintenance timer kan er een melding via mail worden verstuurd. Alle communicatie loopt via OPC UA. Download de casebeschrijving en readme hieronder.

OPC UA Dashboard.pdf
.pdf
Downloaden
README.pdf
.pdf
Downloaden

Beslissingsmatrix

Naast de uitgewerkte en gedocumenteerde cases die kunnen gebruikt worden als startpunt om zelf aan de slag te gaan met low-code, is er binnen het project ook een beslissingsmatrix ontwikkeld die bedrijven kan helpen bij het kiezen van het juiste low-codeplatform afhankelijk van gekozen parameters. 

Beslissingsmatrix.pdf
.pdf
Downloaden

Team

Onderzoeker

Glenn Adriaensens

In 2022 behaalde Glenn zijn Bachelor Embedded Hardware en ging hij aan de slag als ontwerper van hardware voor industriële batterijproductie. In 2023 startte hij op campus De Nayer als onderzoeker bij het team Embedded & ICT systems.

Onderzoeker

Lou Dieltiens

Onderzoeker

Gerelateerde onderzoekslijnen