Ga naar de hoofdinhoud

Embedded & ICT systems

Project

WiSLEEP

Draadloze IoT-communicatie met minder verbruik en meer connectiviteit

In het project WiSLEEP onderzoeken en vergelijken we de mogelijkheden van de nieuwste standaarden en hardware voor draadloze IoT-communicatie. Zo willen we Vlaamse KMO’s uit diverse sectoren kennis aanreiken om de juiste keuze te maken bij de planning van een draadloze IoT-communicatiestrategie.

Wat?

Het Internet of Things (IoT) is in volle evolutie. Deze evolutie wordt mee aangewakkerd door een voortdurende verbetering en ontwikkeling van nieuwe draadloze communicatiestandaarden en bijhorende chipsets (zoals WiFi HaLow, NB-IoT, Sigfox, LoRa, Zigbee, …). 

Nieuwe standaarden en chips bieden met een lager stroomverbruik vaak een groter bereik en meer connectiviteit. Dit opent tal van mogelijkheden om nieuwe of verbeterde IoT-producten of diensten te ontwikkelen, of deze in te zetten voor specifieke bedrijfsprocessen.

Met WiSLEEP (Wireless Secure Link Efficient Energy Performance) wil Thomas More aan Vlaamse KMO’s uit diverse sectoren (vb. chemie, maakindustrie, logistiek, …) kennis aanreiken om de juiste keuze te maken bij de planning van een draadloze IoT-communicatiestrategie.

Hoe?

Wij voeren onderzoek naar de verschillende mogelijkheden van draadloze communicatie, via onder meer een benchmark, en het opzetten van een aantal use cases (demonstratoren) die inzichten geven over wanneer welke standaarden best wel (of niet) inzetbaar zijn. Bevindingen delen we in een handleiding en tijdens workshops en seminaries. 

Resultaten

Het WiSLEEP-project heeft belangrijke stappen gezet in de introductie en validatie van WiFi HaLow-technologie voor IoT-toepassingen. Hiervoor werkten we diverse cases uit waarvan je het hard- en softwareontwerp kunt downloaden via overige_cases.zip

Een van de hoogtepunten was de ontwikkeling van een batterijgevoede sensornode op basis van de NRC7292-chipset, uitgerust met sensoren voor temperatuur, lichtsterkte, en beweging, evenals lokale data-opslagmogelijkheden (EEPROM). Deze node stuurt de verzamelde data via een WiFi HaLow-gateway naar de cloud, waar de gebruiker deze kan visualiseren. Dit prototype bood waardevolle inzichten in het energieverbruik en de prestaties van de chipset, en laat bedrijven zien hoe WiFi HaLow geschikt kan zijn voor energiezuinige toepassingen. Meer info vind je via NRC7292_sensor_node.zip

Daarnaast werd een demonstratiekit ontwikkeld, bestaande uit een zelfontwikkeld NRC7394 development board en een commerciële HaLow Access Point (ARFHL-WHM). Deze kit stelt gebruikers in staat om snel te starten met het verkennen en toepassen van WiFi HaLow, met eenvoudige tools voor dataverzameling en netwerkconfiguratie. De demonstratiekit werd gebruikt in workshops en evaluatiesessies en is ontworpen om bedrijven en onderwijsinstellingen te ondersteunen bij hun eerste stappen met deze technologie. Het hard- en softwareontwerp van het demobord download je via NRC7394_devboard.

De overige resultaten zoals stroomverbruikmetingen en de beslissingmatrix vind je bij de onderstaande te downloaden projectbijlagen.

Download de projectbijlagen

wifi_halow_introductie.pdf
.pdf
Downloaden
beslissingsmatrix.pdf
.pdf
Downloaden
notities_nrc7394_hostmode.pdf
.pdf
Downloaden
stroomverbruik_metingen.pdf
.pdf
Downloaden
intervendor_communicatie.pdf
.pdf
Downloaden

Voor welke ondernemingen is dit interessant?

  • IoT productontwikkelaars of dienstenleveranciersy
  • Ontwikkelaars van embedded soft- en hardware
  • Software en hardware leveranciers
  • Ondernemingen uit diverse sectoren waarin de technologie kan toegepast worden (industrie, bouw, logistiek, landbouw, smart cities, zorg, …)

Projectmedewerkers

Coördinator Onderzoekslijn

Patrick Pelgrims

Tijdens de afwezigheid wegens ziekte van Patrick, helpen wij u graag verder via emsys@thomasmore.be.

Onderzoeker

Jasper Henne

Onderzoeker & docent Elektronica ICT met een focus op embedded software.

Onderzoeker

Nick Steen

Onderzoeker & docent Elektronica ICT met een focus op hardwaredesign.

Onderzoeker

Jurre De Weerdt

Hij behaalde zijn professionele bachelor Elektronica-ICT met optie embedded hardware. Na zijn afstuderen werd hij lector en onderzoeksassistent aan de Thomas More universiteit. 

Onderzoeker

Lou Dieltiens

Onderzoeker

Gerelateerde onderzoekslijnen