Ga naar de hoofdinhoud

Bewegingsanalyse en biomechanica

Orthesen, prothesen en exoskeletons

Project

MOTION

Comfortabel stappen vanzelfsprekend maken voor elk kind

Mechanised orthosis for children with neurological disorders

Datum

Van tot

Supported by

Interreg 2 Zee√ęn
VLAIO

Bekijk de projectwebsite

Wat

Binnen het project MOTION werkt Mobilab & Care mee aan een actief exoskeleton voor de enkel zodat kinderen met de neurologische aandoening CP gemakkelijker kunnen stappen. 

Doel

Met dat exoskeleton willen we de levenskwaliteit  verbeteren van kinderen met CP. CP staat voor cerebrale parese en is een neurologische aandoening die de samenwerking tussen het centrale zenuwstelsel en de spieren bemoeilijkt. Daarom hebben kinderen met CP het moeilijker om te wandelen en dat probleem wordt binnen MOTION verholpen door het gebruik en de ontwikkeling van revalidatietechnologie.

Relevantie

Actieve exoskeletons voor revalidatie van mobiliteit bestaan al op maat van volwassenen, maar voor¬†kinderen¬†zijn zulke revalidatietechnologie√ęn nog niet zo gemakkelijk voorhanden.

Kinderen met CP hebben een¬†typisch wandelpatroon¬†als gevolg van hun hersenverlamming: ze wandelen op hun tenen en hun knie√ęn zijn wat doorgezakt. Bovendien hebben ze weinig kracht om hun voet af te stoten van de grond en is hun evenwicht verstoord. Door deze andere manier van wandelen,¬†vervormt hun musculoskeletaal stelsel, dat is het geheel van onze beenderen, pezen, gewrichten, ligamenten, spieren, zenuwen en bloedvaten in ons lichaam. Door die vervorming ontstaan er op latere leeftijd¬†mobiliteitsproblemen.

De traditionele ankle-foot-ortheses (AFO’s) die nu op de markt zijn, lossen al een deel van die problemen op, maar ze blokkeren de afstoot van de voet. Om die afstoot gemakkelijker te maken, ontwikkelde Mobilab&Care een actieve AFO met een motor. Die levert dan extra kracht waardoor de spieren wat hulp krijgen en de afstoot van de voet gemakkelijker wordt.

De hoeveelheid kracht die nodig is, verschilt van persoon tot persoon, net als de afmetingen van het been. Daarom is het belangrijk dat elke actieve AFO gepersonaliseerd is, zodat de AFO goed aansluit rond het onderste ledemaat en geen wrijvingen of druk veroorzaakt op verkeerde plaatsen.

Onze rol

Mobilab & Care zet in dit project zijn expertise over orthopedische revalidatietechnologie en 3D-printen in. Ten eerste staat Mobilab & Care in voor de ontwikkeling van de technologie van de actieve AFO. Bovendien testen we het exoskeleton zelf uit: eerst bij gezonde volwassenen, dan bij gezonde kinderen en dan bij kinderen met CP. Het uittesten gebeurt dus zowel in het labo bij Mobilab&Care als in een klinische setting, namelijk in het Pulderbos en in UZ Pellenberg.  Ten derde voeren we onze kennis en technologie door tot in de klinische praktijk.

 

Om te beginnen werden de fases tijdens het wandelen van een gezonde persoon onderzocht. Zo werd in kaart gebracht wat er gebeurt tijdens elke fase van het wandelen. Verschillende fases zijn bijvoorbeeld wanneer de voet de grond raakt, wanneer de voet landt op de grond, wanneer de voet afstoot…

 

Met een detectiesysteem werden al die gangfases gedetecteerd tijdens verschillende soorten van wandelen: normaal wandelen, wandelen met een AFO en gesimuleerd wandelen zoals iemand met CP. Dat laatste hield in dat de testpersoon wandelde op de tippen van zijn tenen en landde met zijn vlakke voet in plaats van op de hiel.  

 

Met die info over wat de enkel doet tijdens welke gangfase en wat het verschil is in de gangfases tussen iemand met en zonder beperking, werd verder aan de slag gegaan. Het is nu de bedoeling dat de motor die verschillende fases herkent en de juiste hoeveelheid kracht geeft tijdens de geschikte fases. Dat zal in de nabije toekomst grondig getest worden.

Toekomst

Het onderzoek is nog volop aan de gang!

Het actieve AFO kan ook nog gekoppeld worden aan een exoskeleton rond de heup en eentje rond de knie. De ontwikkeling van die gewrichten vindt plaats bij onze partners.

Onderzoekers

Onderzoeker

Luiza Muraru

Curious about (bio)mechanical assessment of orthotics and prosthetics. Engaged in researching and implementing tailored and innovative solutions within orthopaedic technologies

Onderzoeker

Veerle Creylman

Babbelt graag over orthesen, prothesen en hoe deze zo optimaal mogelijk te maken, voor elke pati√ęnt!¬†

Onderzoeker

Roy Sevit

Gepassioneerd door het inzetten van technologie die de mens en al zijn ongemakken ondersteund, creatief en out-of-the-box!

Onderzoeker

Eveline De Raeve

Onderzoeker

Tom Saey

Passionate about automation of personalised 3D design, 3D scanning and 3D printing in healthcare applications.

Onderzoeker

Koen Janssens

Zoekt naar een gezond lichaam voor iedereen. Gepassioneerd door anatomie. Kinesist, coach, kok, en (gedwongen) K3-lover.

Onderzoeker

Daniel Morales

Passionate about design and mechanisms; will 3d scan you and make you an exoskeleton if you let him. 

Partners

logo's partners Motion