Ga naar de hoofdinhoud
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Dierenzorg

Geel

Nederlands

Voor alle dieren in nesten

 • Jij bent een dierenvriend en wil je graag inzetten voor hun gezondheid.
 • Je bent goed in organiseren of wil daarin groeien.
 • Je wil bouwen aan een doeltreffende communicatie met dieren en hun baasjes.
 • Je verdiept je in het biologische functioneren van kleine en grote huisdieren.
 • Je legt een solide basis om dat functioneren goed te begrijpen met een aantal wetenschappelijke basisvakken.
 • Je oefent klinische handelingen en werkt aan je dierverpleegkundige technieken.
 • Je leert hoe je gepast reageert in een spoedsituatie.
 • De dierverpleegkundige vakken krijg je uit de eerste hand van dierenartsen en dierverpleegkundigen.
 • Afgestudeerd? Dan kan je meteen aan de slag als dierverpleegkundige.
 • Of je kiest voor een job in een dierenspeciaalzaak, dierentuin of een diagnostisch labo.
 • Of je snel werk vindt? Zeker! Door onze Europese ACOVENE-erkenning kan je overal in Europa terecht.
Studenten Dierenzorg thomas more onderzoeken de tanden van een hond
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Dierenzorg

 • Tijdens je stage draai je mee in een dierenartsenpraktijk of kliniek.
 • Toch liever verder studeren? Begin gerust aan je masteropleiding in binnen- of buitenland.

In de week voor de start van het academiejaar bieden we een vrijblijvende instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden aan.  Zo willen we jou optimaal voorbereiden op een goede start in het hoger onderwijs.

Proefdierkunde voor biotechnici Categorie B
Wil je actief meewerken aan op dieren uitgevoerde proeven? Dan is een specifieke opleiding met toetsing verplicht van ten minste 40 uren om het getuigschrift Proefdierkunde voor Biotechnici Categorie B te bekomen. Met het diploma Dierenzorg voldoe je sowieso aan die voorwaarde.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Toelatingsvoorwaarden

  Bekijk de diplomavoorwaarden voor bachelors en graduaten.

 • Waar

  Op de campus

 • Inschrijvingsgeld

Programma

 • Fase 1 | Vanaf de start richten we ons op het begrijpen van het gedrag en het functioneren van dieren met vakken zoals Dier & Habitat, Gedrag & Welzijn en Dierverpleegkunde. En tegelijk geven we je een goede wetenschappelijke basis mee.
 • Fase 2 | In fase 2 focussen we volop op dierverpleegkundige technieken. Je bouwt basistechnieken op en leert hoe je die gericht kan toepassen in allerlei concrete situaties. Je legt daarnaast een stevige basis van anatomie, fysiologie, pathologie, voortplanting en voeding en verdiept je in de verschillende diersoorten. Met een pakket biochemie en toegepaste labotechnieken verbreed je je jobkansen richting klinische settings en we sluiten het jaar af met een leerrijke kijkstage.
 • Fase 3 | Fase 3 biedt je een laatste blok gespecialiseerde dierverpleegkundige technieken, aangevuld met vakken zoals pathologie en farmacologie. Je theoretische kennis en praktische skills kan je heel het jaar door oefenen tijdens je stage, 2 dagen per week.Het laatste semester kan je ook volledig in het buitenland doen. Dat kan een stage zijn of een semester aan een universiteit of hogeschool.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
DIERVERPLEEGKUNDIGE BASISVAKKEN
Dier & Habitat i 6
Dierkenmerken, gedrag en welzijn i 6
Leven op microniveau i 6
Biowetenschappen i 6
Dierverpleegkunde 1 i 6
Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
SPECIALISATIEVAKKEN
Dierverpleegkunde 2 & 3 i 12 12
Knaagdieren & bijzondere huisdieren i 3 3
Veehouderij i 3
Anatomie & fysiologie i 6
Pathologie i 9
Farmacologie i 3
Voedingsleer gezelschapsdieren & paarden 3
Voortplanting & Verloskunde 3
Fase 1 2 3
Proefdierkunde i 3
Toegepaste labotechnieken i 6
Stage dierenzorg i 18
Bachelorproef dierenzorg 6
BASISWETENSCHAPPEN
Basiswetenschappen i 6
Biochemie 3
Levensmiddelenhygiëne 3
Bodem en Plant i 6
Technologie i 6
Gegevensanalyse i 6
PROFESSIONELE GROEI
Sectorexploratie i 3
Ondernemendheid i 6
Persoonlijke & professionele ontwikkeling i 3 3 3
Vrije ruimte i 3

Werken en studeren is nooit een erg makkelijke combinatie. Daarom bieden we in de afstudeerrichting Dierenzorg heel wat faciliteiten om dat wel haalbaar te maken. We werken in Dierenzorg niet met een vast deeltijds traject voor werkstudenten maar je stelt zelf een traject samen op basis van de eigen werk- en gezinssituatie. Heel wat onderdelen zijn sowieso ook in zelfstudie mogelijk. De vakken worden standaard gegeven op de campus maar sommige ervan worden ook opgenomen en zijn geschikt voor zelfstudie. Het programma van fase 1 bestaat uit 11 vakken die elk grotendeels op een aparte dag gegeven worden om de combinatie met werken makkelijker te maken. Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectcoördinator Alex Wuyts. Mogelijk kom je ook in aanmerking voor vrijstellingen. Daarvoor dien je de ECTS-fiches van de vakken te bezorgen waarmee je een vrijstelling denkt te kunnen verkrijgen. Ook vrijstellingen op basis van beroepservaring zijn mogelijk.

  Wil je deze opleiding starten in februari? Neem contact op met de opleidingsmanager of de studietrajectbegeleider.

  Onze troeven

  Vlaanderen, Europa, de wereld...

  Onze opleiding heeft als enige in Vlaanderen reeds jaren een volwaardige erkenning van Acovene (Accreditation Committee for Veterinary Nursing Education) op zak! Voor jou gaan overal in Europa de deuren tot een job als erkende dierverpleegkundige open.

  Word de spil in de dierenartsenpraktijk

  Met je diploma op zak ben je klaar om met kennis van zaken en met organisatievaardigheden het team van elke dierenartsenpraktijk te versterken.

  Echte dierverpleegkundigen, echte alleskunners!

  Onze opleiding is de enige in Vlaanderen die echt dierverpleegkundigenvormt, mensen met inzicht in de (para)medische zorg voor alle soorten dieren. Met wat jij bij ons leert, kun je je mannetje staan in alle domeinen waar met dieren gewerkt wordt.

  In de praktijk

  In fase 1 sturen we je al op pad om kennis te maken met het werkveld. Tijdens je kijkstage in fase 2 ga je professionele dierverpleegkundigen aan het werk zien in wat ooit jouw biotoop kan worden. In fase 3 draai je met je bagage aan theoretische kennis en praktische skills twee dagen per week gedurende het ganse academiejaar mee in een praktijk. Liever een stage in het buitenland? Dat kan ook!

  Studenten Dierenzorg thomas more onderzoeken de tanden van een hond

  Go international

  We stimuleren je om - ook letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en spijkert je internationale vakkennis bij. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!

  Na je studies ben je bovendien klaar om in het buitenland een specialisatiemaster aan te vatten zoals Equine sciences, Animal behaviour & welfare, Wildlife management & conservation, Marine mammal science of Veterinary physiotherapy, ... en dat zonder schakeljaar!

  Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

  Persoonlijke begeleiding

  Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectbegeleider die je studievoortgang opvolgt. Voor studenten met een functiebeperking bekijken we samen welke aanpassingen we kunnen afspreken.

  Al voor de start van het academiejaar kan je bij ons op ondersteuning rekenen. We voorzien daarvoor twee trajecten. In de week voor de start van het academiejaar is er een vierdaagse instapmodule rekenvaardigheden en chemie. Daarvoor kan je je bij je inschrijving aanmelden. Of denk je dat je wel wat tijd zal nodig hebben om de basis van chemie en natuurkunde goed onder de knie te krijgen, dan kan je kiezen voor een voorbereidingstraject waarmee je vanaf maart kan starten. Wij leveren cursusmateriaal en zorgen voor een studiegroep waarin je met andere kandidaat-studenten aan de slag kan. Heb je interesse, dan contacteer je de coördinator.

  Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan helpen we je daarin je weg te vinden. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

  Zit je nog met vragen?

  Opleidingscoördinator

  Alex Wuyts

  Voor al je vragen over de opleiding.

  alex.wuyts@thomasmore.be +32 14 74 03 82
  Inclusiecoördinator

  Lieve Rombouts

  Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

  lieve.rombouts@thomasmore.be +32 14 74 06 57
  Opleidingssecretariaat

  Secretariaat Biowetenschappen & Chemie

  Voor al je praktische en administratieve vragen.

  secretariaatBC@thomasmore.be +32 14 74 10 50

  Aan het woord: onze studenten vertellen

  Studeren in Geel

  Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

  Campus Geel Thomas More
  zigzag

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Inschrijven

  Ook interessant

  Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

  Biotechniek

  Leg moeder natuur onder een vergrootglas.
  Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

  Milieubeheer

  Meewerken aan een betere, duurzamere wereld? Begin hier.
  Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

  Landbouw

  Ben jij een buitenmens met een neus voor zaken? Zit het boerenleven in je genen?
  Keuzetraject van de afstudeerrichting Landbouw van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

  Landbouwmechanisatie

  Zot van techniek? Word onderhoudstechnicus van die gigantische landbouwmachines.
  Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

  Tuinbouw

  Voor studenten met supergroene vingers.
  Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

  Voedingstechnologie

  Waar komt ons voedsel vandaan en hoe maken we het? Werk mee aan voedselveiligheid en -zekerheid!

  #agrobiotechnologie