Overslaan en naar de inhoud gaan
Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Milieubeheer

Geel

Nederlands

Duurzaamheid troef voor een betere wereld

 • Jij wil graag werken aan een goede kwaliteit van bodem, lucht en water.
 • Of leren hoe je natuur, bos en landschap maar ook steden kwaliteitsvol inricht.
 • En misschien draag je graag je steentje bij aan milieuzorg in bedrijven.
 • Bij Milieubeheer kies je voor een combinatie van labo- en terreinwerk.
 • Je maakt kennis met blauwgroene ecosysteemdiensten van waterlopen en duurzaam bos- en natuurbeheer. Ook urban ecology en circulaire economie in het bedrijfsleven staan hoog op de agenda.
 • Tijdens je studie krijg je een persoonlijke coach die je bijstaat en feedback geeft.
 • Je werkt aan opdrachten voor echte organisaties en volgt een intensieve stage, zelfs in het buitenland als je wil.
 • Op zoek naar een extra troef? Dankzij het attest van milieucoördinator B word je een echte milieuprofessional.
 • Na je studie kan je aan de slag als milieubeheerder of milieucoördinator.
studenten milieubeheer onderzoeken water in het park
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Milieubeheer

 • In fase 1 kies je voor Biotechnologie.

 • In fase 2 kies je voor het keuzetraject Milieubeheer en word je specialist in je interessegebied.

 • Tijdens je stage draai je mee in als toekomstig milieubeheerder of milieucoördinator.

 • Graag verder studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar starten met een master.

In de week voor de start van het academiejaar bieden we een vrijblijvende instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden aan.  Zo willen we jou optimaal voorbereiden op een goede start in het hoger onderwijs.

 

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Je start je opleiding met een aantal wetenschappelijke basisvakken waaronder Leven op microniveau, Dier en habitat, Bodem en plant, Chemie en Natuurkunde. In de eerste fase leggen we ook al de nodige accenten in bijvoorbeeld Toegepaste genetica en microbiologie en Toegepaste ecologie en veldanalyse. 
 • Fase 2 | Nu begint het echte specialisatiewerk. Vakken die zowel milieu- als natuur-gerelateerd zijn komen aan bod. Enkele voorbeelden zijn green technology, water, natuur en bos, toegepaste dierkunde. Hiervoor maken we regelmatig gebruik van onze openluchtlabo’s in natuurgebieden in binnen- en buitenland en van bedrijfsbezoeken. 

 • Fase 3 | Je verdiept je verder in je gekozen traject. De vakken komen op een meer geïntegreerde manier aan bod in overkoepelende thema’s rond landschap en milieucoördinatie. Daarnaast verdiepen we ons verder in urban ecology en Geo-IT. Het laatste semester is vooral gewijd aan je stage en bijhorende bachelorproef. Door een extra eindwerk kan je het attest van milieucoördinator B behalen. 

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
AFSTUDEERRICHTING BIOTECHNOLOGIE
Toegepaste Genetica en Microbiologie i 6
Toegepaste Ecologie en Veldananalyse i 6
Chemie i 6
Biotechnologie 3
Biochemie 3
Omgevings- en Bioanalyse 6
Green Technology i 6
Omgevingsbeleid i 3
Stage en Bachelorproef 27
SPECIALISATIE MILIEUBEHEER
Natuur en Bos i 6
Water i 6
Toegepaste Dierkunde i 6
Natuurmanagement i 6
Klimaatadaptatie i 6
Landschap en Open ruimte i 6
Geo-IT (of GIS) i 3
Fase 1 2 3
Milieucoördinatie i 6
Nature Based Solutions i 3
Urban Ecology i 3
BASIS / WETENSCHAPPEN
Algemene chemie 3
Toegepaste natuurkunde 3
Bodem en Plant i 6
Dier en Habitat i 6
Leven op microniveau i 6
Technologie i 6
Gegevensanalyse 6
PROFESSIONELE GROEI
Sectorverkenning i 3
Onderzoeks- en Communicatievaardigheden 6
Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3 3 3
Entrepreneurship 6
Vrije keuzeruimte 3

Attest Milieucoördinator B

Als je de afstudeerrichting Biotechnologie met als keuzetraject Milieubeheer volgt krijg je, na het tot een goed einde brengen van het specifieke eindwerk milieucoördinator en het behalen van je diploma, een attest Milieucoördinator B

Ben je in september gestart met een opleiding, maar liep het niet zoals gepland? Of ben je aan het werk, maar wil je een andere weg inslaan? Of wens je nu pas in te stappen in het hoger onderwijs, om allerlei andere redenen? Tijd voor een spoorverandering!

Je kan de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie ook starten in het tweede semester (februari)! Wij maken samen met jou een pakket op maat. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator.

Ben je al zeker van je keuze? Schrijf je dan officieel in en dit liefst voor de start van semester 2.

In de programmagids vind je de vakken van semester 2.

In principe kan je alle theorievakken volgen. Er bestaat ook de mogelijkheid om theorievakken van het eerste semester op te nemen. Na de nodige zelfstudie kunnen deze vakken afgelegd worden in de derde examenperiode (augustus). Dit is afhankelijk van je voorkennis.

Studenten die in een andere opleiding reeds credits behaalden, kunnen EVK’s aanvragen.

Heb je mogelijks competenties verworven buiten de hogeschool of universiteit die gelijk zijn aan bepaalde competenties van onze bacheloropleiding? In dat geval kunnen deze als ‘eerder verworven competentie’ (EVC) erkend worden en leiden tot vrijstellingen voor deze delen van de opleiding.

Voor meer informatie, neem contact op met de opleidingscoördinator.

Attest Milieucoördinator B

Als je de afstudeerrichting Biotechnologie met als keuzetraject Milieubeheer volgt krijg je, na het succesvol tot een goed einde brengen van het specifieke eindwerk milieucoördinator en het behalen van je diploma, een attest Milieucoördinator B

Onze troeven

Unieke combinatie van milieu en natuur

Het keuzetraject milieubeheer is een unieke opleiding in Vlaanderen door de combinatie van milieu én natuur. Daarnaast komen thema’s zoals biodiversiteit, urban ecology landschap en klimaat aan bod. De opleiding is erkend voor het attest Milieucoördinator B.

Openluchtlabo in natuurgebieden

Het milieu en de natuur lenen zich niet voor proefbuizen en labo’s. Daarom gebruiken wij bossen en natuurgebieden als onze openluchtlabo’s! In nabijgelegen Europese topnatuur gaan we aan de slag met meet- en monitoringapparatuur.

Opdrachten uit het werkveld

Vanaf fase 2 leggen we veel initiatief bij onze studenten via projectgericht onderwijs. Innovatieve en actuele topics uit het werkveld vormen de basis voor uitdagende opdrachten. De lat ligt hoog want het resultaat wordt nadien ook echt uitgevoerd.

In de praktijk

Tijdens het laatste semester van je opleiding loop je stage. Een stageperiode van 2 maanden op een plaats die je kiest in functie van jouw specialisatie is essentieel voor jouw opleiding. Elke stageplaats kiezen we daarom samen met jou, in functie van je interesse, kennis en wensen. En roept het avontuur? Verleg dan – letterlijk – je grenzen en ga voor een stage in het buitenland.

Een greep uit de mogelijkheden: een studiebureau, regionaal landschap, bosgroep, milieudienst van een bedrijf, onderzoeksinstelling …

Studenten Agro- en biotechnologie van Thomas More in het werkveld

Go international

We stimuleren je om – ook letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en spijkert je internationale vakkennis bij. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Enkele van onze partners: Nationaal Park Biebrza en Bialowieza (Polen), Polytechnic Institute of Beja (Portugal), Mekelle University (Ethiopië), Seinäjoki University of Applied Sciences (Finland), SOVON (Nederland).

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectcoach die je studievoortgang opvolgt. Voor studenten met een functiebeperking bekijken we samen welke aanpassingen we kunnen afspreken. 

Al voor de start van het academiejaar kunnen we je ondersteunen door het aanbieden van een instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden

Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan kan dit op dezelfde campus naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Rut Vleugels

Voor al je vragen over de opleiding.

rut.vleugels@thomasmore.be +32 14 74 10 22
Opleidingsmanager

Goele Caethoven

Voor algemene vragen bij opleidingsgebonden activiteiten, de organisatie van onderwijs en examens.

goele.caethoven@thomasmore.be +32 14 74 02 27
Inclusiecoördinator

Lieve Rombouts

Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

lieve.rombouts@thomasmore.be +32 14 74 06 57
Opleidingssecretariaat

Secretariaat Biowetenschappen & Chemie

Voor al je praktische en administratieve vragen.

secretariaatBC@thomasmore.be +32 14 74 10 50

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Biotechniek

Leg moeder natuur onder een vergrootglas.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Dierenzorg

Zot van alle dieren (in nesten)?
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Landbouw

Ben jij een buitenmens met een neus voor zaken? Zit het boerenleven in je genen?
Keuzetraject van de afstudeerrichting Landbouw van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Landbouwmechanisatie

Zot van techniek? Word onderhoudstechnicus van die gigantische landbouwmachines.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Tuinbouw

Voor studenten met supergroene vingers.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Voedingstechnologie

Waar komt ons voedsel vandaan en hoe maken we het? Werk mee aan voedselveiligheid en -zekerheid!

#agrobiotechnologie