Ga naar de hoofdinhoud
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Voedingstechnologie

Geel

Nederlands

Word de foodhero van morgen

 • Jij vindt wetenschappen interessant.
 • En bent benieuwd hoe voedsel gemaakt wordt.
 • In deze opleiding ontdek je alle aspecten van de voedselproductie.
 • Kwaliteit, veiligheid, samenstelling, smaak: het komt allemaal aan bod.
 • Starten doe je met basisvakken: basiswetenschappen, leven op microniveau, technologie ...
 • Verder krijg je specialisatievakken zoals plantaardige producten in de voeding, productontwikkeling, conserveringstechnologie ...
 • Je verdiept je in levensmiddelen- en fermentatietechnologie.
 • Je leert hoe je duurzame productieprocessen uitwerkt voor het maken van kwaliteitsvolle voeding.
 • Na je studie ben je een volleerd voedingstechnoloog.

 • Je kan bijvoorbeeld aan de slag als kwaliteitsverantwoordelijke of productontwikkelaar.

 • Werkzekerheid? Ja hoor! Onze afgestudeerden vinden binnen de drie maanden een job.

 • Zin om verder te studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan een master.

Studenten voedingstechnologie thomas more aan het werk
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

NIEUW vanaf academiejaar 2024-2025: verkort traject Voedingstechnologie na PBA Voedings- en Dieetkunde of PBA Chemie, Biochemie.

Voedingstechnologie

 • Tijdens je tweede jaar loop je een kijkstage in een bedrijf naar keuze.

 • In je laatste jaar loop je stage in de sector die jou het meest boeit.

 • Na je studie ben je een volleerd voedingstechnoloog.
 • Je kan bijvoorbeeld aan de slag als kwaliteitsverantwoordelijke of productontwikkelaar.
 • Werkzekerheid? Ja hoor! Onze afgestudeerden vinden binnen de drie maanden een job.
 • Zin om verder te studeren? Gaat perfect. Zo kan je na een schakeljaar beginnen aan een master.

In de week voor de start van het academiejaar bieden we een vrijblijvende instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden aan.  Zo willen we jou optimaal voorbereiden op een goede start in het hoger onderwijs.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | We starten je opleiding met een aantal basisvakken: algemene chemie, leven op microniveau, technologie ... Dit zal je nodig hebben om inzicht te krijgen in specialisatievakken zoals eenheidsbewerkingen en plantaardige producten in de voeding. Dankzij dit programma vorm je een stevige wetenschappelijke basis om op verder te bouwen.
 • Fase 2 | In fase 2 maken we zowel in theorie als in praktijk uitgebreid kennis met de verschillende facetten van de voedingsindustrie. We gaan aan de slag met verschillende grondstoffen, passen de wetenschappelijke basis toe op voedingsmiddelen en nemen een kijkje bij de technologie die gebruikt zal worden. Daarnaast ga je ook aan de slag in de praktijk om de theorie af te toetsen tijdens labo’s en een kijkstage.
 • Fase 3 | Tijdens de derde fase ga je zelf aan de slag met het ontwikkelen van een nieuw product en zet je de eerder verworven kennis om tot praktijk. Je rondt je opleiding af met een boeiende stage.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
Algemene chemie i 3
Toegepaste natuurkunde 3
Bodem en plant i 6
Dier en habitat i 6
Leven op microniveau i 6
Plantaardige producten in de voeding i 6
Sectorverkenning i 3
Technologie i 6
Toegepaste genetica en microbiologie i 6
Chemie i 6
Persoonlijke en professionele ontwikkeling 1 i 3
Onderzoeks- en communicatievaardigheden i 6
Instrumentele analyse 3
Voedingswetenschappen i 3
Voeding voor mens en dier i 6
Dierlijke producten in de voeding i 6
Fase 1 2 3
Biochemie 3
Gegevensanalyse 6
Dranken en fermentatietechnologie i 6
Kwaliteit en wetgeving i 6
Persoonlijke en professionele ontwikkeling 2 3
Controle van levensmiddelen i 6
Eenheidsbewerkingen i 12
Ondernemendheid 6
Kwaliteitsimplementatie i 6
Conserveringstechnologie 6
Productontwikkeling i 6
Vrije keuzeruimte 3
Stage 15
Bachelorproef 12
Voeding en milieu i 3
Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3 3

Ben je in september gestart met een opleiding, maar liep het niet zoals gepland? Of ben je aan het werk, maar wil je een andere weg inslaan? Of wens je nu pas in te stappen in het hoger onderwijs, om allerlei andere redenen? Tijd voor een spoorverandering!

Je kan de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie ook starten in het tweede semester (februari)! Wij maken samen met jou een pakket op maat. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator.

In de programmagids vind je de vakken van semester 2.

In principe kan je alle theorievakken volgen. Er bestaat ook de mogelijkheid om theorievakken van het eerste semester op te nemen. Na de nodige zelfstudie kunnen deze vakken afgelegd worden in de derde examenperiode (augustus). Dit is afhankelijk van je voorkennis.

Studenten die in een andere opleiding reeds credits behaalden, kunnen EVK’s aanvragen.

Heb je mogelijks competenties verworven buiten de hogeschool of universiteit die gelijk zijn aan bepaalde competenties van onze bacheloropleiding? In dat geval kunnen deze als ‘eerder verworven competentie’ (EVC) erkend worden en leiden tot vrijstellingen voor deze delen van de opleiding.

Voor meer informatie, neem contact op met de opleidingscoördinator.

Onze troeven

Wij ontwikkelen nieuwe voedingsproducten!

En wonnen daarmee al meer dan drie keer de finale van Ecotrophelia, een innovatiewedstrijd van de Belgische voedingsindustrie. Wij verdedigden de Belgische kleuren in de Europese finales. Ben jij met je team de volgende winnaar?

Ontrafel de geheimen van de voedselproductie

De voedingsindustrie smeekt om mensen met kennis van de voedselproductie en van kwaliteitscontrole. Met een doorgedreven stage en met vakken als voedingswetenschappen, kwaliteit & wetgeving en eenheidsbewerkingen op jouw diploma ben je zeker van je job.

 

Food@Work

Wist je dat? De Belgische voedingsindustrie één van de grootste industriële werkgevers is én zeer grote vraag heeft naar afgestudeerde met dit diploma? Medewerkers in de voedingsindustrie werken doorgaans overigens dicht bij huis.

 

In de praktijk

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je de verworven kennis kan omzetten tot de praktijk. Daarom werken we naast de verschillende labo’s met 3 belangrijke praktische werken:

 • In het tweede jaar ga je tijdens een kijkstage aan de slag in een voedingsbedrijf. Je voert een HACCP-verificatie uit volgens de geleerde structuur en geeft het bedrijf advies voor verbetering.
 • In het derde jaar ontwikkel je in groep een nieuw product. Hiervoor combineer je de kennis over grondstoffen, technologie, voedselveiligheid en marketing om de opdracht tot een goed einde te brengen.
 • Een ruime stageperiode op een plaats die jij kiest in functie van je interesse is essentieel voor je opleiding. Als student Voedingstechnologie kies je voor een opdracht in de voedingssector die jou het meest aanspreekt. Dit kan zowel in productontwikkeling, kwaliteitszorg, procesoptimalisatie … Tijdens je stage ga je al doende op zoek naar een antwoord op je onderzoeksvraag. De stage staat gepland tijdens het laatste semester van je opleiding.
Het kweken van algen

Go international

We stimuleren je om - ook letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en spijkert je internationale vakkennis bij. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Onze docenten staan steeds voor je klaar en zijn makkelijk bereikbaar voor overleg. Elke groep studenten heeft een eigen trajectcoach die je studievoortgang opvolgt. Maar ook extra begeleiding is mogelijk, zoals een monitoraat chemie of aanpassingen voor studenten met een functiebeperking. 

Al voor de start van het academiejaar kunnen we je ondersteunen door het aanbieden van een instapmodule Chemie en Rekenvaardigheden

Wens je na je bachelorstudies te schakelen? Dan kan dit op dezelfde campus naar de master in de Biowetenschappen of naar andere masters aan diverse universiteiten. Toch liever direct aan de slag? Onze plaatsingsdienst bezorgt je graag vacatures om je aan een boeiende job te helpen.

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Lotte Vertommen

Voor al je vragen over de opleiding.

lotte.vertommen@thomasmore.be +32 14 74 37 75
Opleidingsmanager

Goele Caethoven

Voor algemene vragen bij opleidingsgebonden activiteiten, de organisatie van onderwijs en examens.

goele.caethoven@thomasmore.be +32 14 74 02 27
Inclusiecoördinator

Lieve Rombouts

Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

lieve.rombouts@thomasmore.be +32 14 74 06 57
Opleidingssecretariaat

Secretariaat Biowetenschappen & Chemie

Voor al je praktische en administratieve vragen.

secretariaatBC@thomasmore.be +32 14 74 10 50

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Biotechniek

Leg moeder natuur onder een vergrootglas.
Keuzetraject van de afstudeerrichting Biotechnologie van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Milieubeheer

Meewerken aan een betere, duurzamere wereld? Begin hier.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Dierenzorg

Zot van alle dieren (in nesten)?
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Landbouw

Ben jij een buitenmens met een neus voor zaken? Zit het boerenleven in je genen?
Keuzetraject van de afstudeerrichting Landbouw van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Landbouwmechanisatie

Zot van techniek? Word onderhoudstechnicus van die gigantische landbouwmachines.
Afstudeerrichting van de Professionele bachelor Agro- en Biotechnologie

Tuinbouw

Voor studenten met supergroene vingers.

#agrobiotechnologie