Ga naar de hoofdinhoud
Keuzetraject van de Professionele bachelor Informatiemanagement en Multimedia

Digital Experience Design

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Your digital and creative future is loading ...

 • Jij bent gebeten door internet, websites en apps en wil werken in de boeiende digitale wereld.
 • Je bent nieuwsgierig naar hoe populaire apps (zoals Instagram) en flitsende websites (zoals die van Tomorrowland) tot stand komen.
 • Je programma bestaat uit drie pijlers: leer creatief ontwerpen bij Design, coderen bij Development en je app of website pitchen bij Business & Communication.
 • Voorkennis van coderen is niet nodig.
 • Je past de theorie toe in inspirerende projecten van idee tot app. Neem deel aan hackatons, designwedstrijden en pitches.
 • De meeste studenten vinden al een job vóór ze afstuderen. Als graphic designer, app- of webontwikkelaar, UX/UI-designer …

💡 Digital Experience Design (XD) is vanaf academiejaar '22-'23 de nieuwe naam voor Interactive Multimedia Design (IMD).

studenten imd aan het werk
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Digital Experience Design

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Verwacht je aan praktijkopdrachten, uitdagende projecten en concrete vragen vanuit de sector. Of wat dacht je van designwedstrijden, hackatons en pitches?
 • In het derde jaar specialiseer je je in het ontwikkelen van digital products of immersive experiences.  
 • Met die focus bouw je een digitaal product van a tot z. Of je runt samen met medestudenten ons in-house web agency Dinosource.
 • Je loopt ook 12 weken stage. In het binnen- of buitenland.
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Ga voor een tweede bachelor, een banaba of een postgraduaat. Of via een schakeljaar naar een master.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

Je opleidingsprogramma bestaat uit 3 pijlers: design, development en business & communication. In het eerste jaar proef je van alle drie om zo je talenten en interesses te ontdekken. Vanaf je tweede fase beslis je zelf waar jouw toekomst ligt: als designer of als developer.

 • Fase 1 | Je leert de basis van coderen, vormgeven en bedrijfskunde. We leren je om op een professionele manier een eenvoudige website te bouwen, waarbij je de doelgroep nooit uit het oog verliest. Het eerste semester sluiten we af met 'de grote feedbackdag'. Presenteer je werk en profiteer van feedback door tweedejaars-, derdejaars- en oud-studenten. Tijdens Lab 1 krijg je een echte opdracht van een externe opdrachtgever. Je start vanuit een bestaand probleem en bedenkt een originele, vernieuwende oplossing.
   
 • Fase 2 | Je zoomt verder in op complexere digitale toepassingen. Je leert hoe intelligente websites en apps werken en hoe ze zelf te programmeren. We tonen je hoe grote jongens zoals Facebook de ontwikkelingen van toepassingen aanpakken. Tijdens Lab 2 werk je opnieuw een groot project uit voor een externe opdrachtgever. Dit keer ontwikkel je een volledig afgewerkt product. Als afsluiter pitch je jouw project tijdens de Inspiratiebeurs aan medestudenten, oud-studenten en mensen uit de sector.
   
 • Fase 3 | Je specialiseert je tijdens de derde fase helemaal als User interaction designer of Creative application developer. Je kan ervoor kiezen om tijdens je bachelorproef samen met twee medestudenten een eigen start-up uit te bouwen. Je creëert samen een volledig uitgebouwd product én een plan om het in de markt te zetten. Je ontwerpt in team digitale oplossingen zoals websites, mobiele applicaties of iPad games voor externe klanten. Je loopt ook 12 weken stage.
Fase 1 2 3
CREATE
Interface design i 6
Interaction design i 6
Experience design i 6
3D design i 6
User-centered design i 6
Specialisatie 6
: : Digital products i
: : Immersive experiences i
BUILD
Responsive web i 6
Interactive web i 6
Back-end development i 6
Mobile apps i 6
Experience development i 6
Specialisatie 6
: : Digital products i
: : Immersive experiences i
Fase 1 2 3
EXPLORE
Research & service design i 6
Concept & strategie i 6
Persoonlijke groei & ethiek i 6
Trends & digitale transformatie i 6
ENGAGE
Communicatie i 6
Business i 6
Project & team dynamics i 6
Personal branding & marketing i 6
INTEGRATE
Lab 1: statische website i 6
Lab 2: interactive interface i 6
Lab 3: innovatie i 6
Lab 4: practice enterprise i 6
Bachelorproef i 18
Stage i 18

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Download
Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Hackathon

Onze hackathon is dé ultieme challenge voor elke XD-student. Je vormt een team met tweede- en derdejaars en dankzij liters koffie werk je non-stop door tot je website of app af is. Troef: op het einde van de dag ben je zowel kennis als vrienden rijker en wie weet sleep je de hoofdprijs in de wacht. Bekijk de aftermovie.

The Labs

Vorm samen met andere studenten je eigen web agency in Labs. Je werkt aan echte websites en apps voor echte klanten. Bouw indrukwekkende projecten die je later aan werkgevers kunt laten zien. Leer door te doen en groei in een team dat barst van creativiteit.

We make cool stuff

Eigenlijk kan niemand de opleiding beter voorstellen dan onze eigen studenten. Ha! Dus ging een team van creatieve designers en gedreven developers uit het derde jaar XD aan de slag. Het resultaat? Een nieuwe brand en website! Laat je inspireren op www.wearexd.be.

In de praktijk

Praktijk is koning tijdens heel je opleiding. Vanaf dag één wakkeren we jouw goesting aan met praktijkopdrachten, uitdagende projecten en concrete vragen vanuit de sector. Je werkt aan projecten voor KV Mechelen of Technopolis. We stimuleren je ook om deel te nemen aan designwedstrijden, hackatons en pitches.

Om de cirkel helemaal rond te maken, ga je tijdens je laatste semester 12 weken op stage. Je kan kiezen uit een lijst stageplaatsen van bedrijven waarmee we nauwe banden hebben. Van grote toonaangevende web- en digitale communicatiebureaus tot kleine start-ups. Maar je mag natuurlijk ook zelf een stagebedrijf voorstellen.

Persoonlijke begeleiding

Heb je studieadvies nodig? Hulp om je persoonlijk studieprogramma samen te stellen? Sportstatuut of leermoeilijkheden? Onze studietrajectbegeleider en inclusiecoördinator staat voor je klaar en vormt je aanspreekpunt.

Zit je nog met vragen?

Trajectcoördinator

Mieke Buelens

Voor al je vragen over een aangepast studietraject.

mieke.buelens@thomasmore.be +32 15 36 91 41
Inclusiecoördinator

Mieke Buelens

Voor al je vragen over functiebeperkingen, statuten, faciliteiten, …

mieke.buelens@thomasmore.be +32 15 36 91 41

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Potentiële werkgevers

Digitale agency’s en communicatiebureaus staan te popelen om jou aan de haak te slaan. Nog voor je afgestudeerd bent, krijg je de ene jobaanbieding na de andere. Vanaf dan maak je de digitale dromen van je klanten waar! XD is hofleverancier voor

Ook interessant

Professionele bachelor

Media en Entertainment Business

De meest ondernemende mediaopleiding van Vlaanderen.

#imd