Ga naar de hoofdinhoud
Professionele bachelor

Sociaal Werk

Geel

Nederlands

do 22 aug '24
Rondleiding & infomoment | Sociaal Werk | Geel

Een opleiding op mensenmaat

 • Als sociaal werker werk je m√©t en voor mensen.¬†
 • Je bent geboeid door wat mensen drijft en motiveert, en door wat je ziet gebeuren in de maatschappij en in de wereld.
 • We leiden je op tot een betrokken sociaal werker met een open en kritische blik.
 • Aan de hand van een praktijkgericht programma, opgebouwd rond de vijf rollen van een sociaal werker: sociaaljuridisch adviseur, psychosociaal hulpverlener, vormingswerker, beleidsmedewerker en professional.
 • Je geeft zelf invulling aan je programma en ontwikkelt een eigen beroepsidentiteit.
 • Je volgt workshops, werkt aan projecten en loopt elk jaar stage.
 • Na je studie heb je een bachelordiploma op zak en de wettelijke beroepstitel van maatschappelijk assistent. Je kan aan de slag als sociaal werker in elke organisatie.
 • Werk verzekerd, want onze opleiding leidt naar een knelpuntberoep.
   

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Sociaal Werk in werktraject

 • In dit traject kan je studeren combineren met werken.
 • Je neemt 180 studiepunten op verdeeld over 4 fases van ongeveer 45 studiepunten of je kiest ervoor om je opleiding te spreiden over 5 jaar.
 • De contactmomenten zijn beperkt tot een aantal vaste momenten: je lessen gaan door op dinsdag- en donderdagavond (je hebt geen les op zaterdag).
 • Je komt in hoofdzaak naar de campus voor praktijklessen in klasverband; daarnaast verwerk je digitaal en online de leerstof.
 • Je werkt aan projecten en zowel in de derde als de vierde fase loop je (ook in het buitenland) stage.
 • We werken aan community en samenhorigheid via een lerend netwerk doorheen de hele opleiding.
 • Na je studie heb je een bachelordiploma en de wettelijke titel van maatschappelijk assistent.

Praktische informatie

 • Duur

  (min.) 4 jaar

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Hybride (soms op de campus, soms online)

Programma

 • Mijlpaal 1 | Vanaf dag een maak je deel uit van een lerend netwerk met enkel werkstudenten. Samen met hen en je coach start je je professionele ontwikkeling tot sociaal werker. Het eerste jaar van je opleiding wordt georganiseerd in vier grote blokken of modules. Na elke module volgt een examenperiode. Vanaf dag √©√©n maak je kennis met de praktijk zodat je zelf meteen aan de slag kan. Je krijgt basisinzichten mee om mensen en de samenleving te begrijpen en een introductie tot de vijf rollen van een sociaal werker.
 • Mijlpaal 2 | Je verbreedt je inzichten en vaardigheden. Co-learning blijft belangrijk. Tijdens deze fase leer je heel wat facetten van de praktijk kennen aan de hand van concrete projecten in opdracht van een organisatie en stages.¬†Vanaf fase 2 volgen we een semestersysteem. Hier zijn de examenperiodes in januari en juni.
 • Mijlpaal 3 | Je staat het hele jaar met twee voeten in de praktijk. Je verdiept je verder in een van onze professionele rollen, kiest een thema dat jou nauw aan het hart ligt (bv. jeugdhulpverlening, armoedebestrijding, het inzetten van dieren in hulpverlening, ‚Ķ) en gaat hiermee aan de slag in een organisatie.
Semester 1 2
Module 1: september - november
Groepsdynamica 1 5
Psychologie en gespreksvoering 1 5
Professioneel schrijven 1 (loopt het hele jaar door) 2 1
Filosofie en agogiek 1 (loopt het hele jaar door) 2 3
Professioneel ontwikkelen 1 (loopt het hele jaar door) 3 2
Praktijk 1 (loopt het hele jaar door) 1 2
Module 2: november - januari
Basisbeginselen recht en sociale kaart 9
Semester 1 2
Actualiteit 3
Module 3: januari - april
Groepsdynamica 2 5
Psychologie en gespreksvoering 2 5
Module 4: april - juni
Recht: relatie, gezin en wonen 4
Maatschappelijke thema's 5
Organisatiekunde 3

Heb je interesse om de opleiding Sociaal Werk (werktraject) te starten in februari? Dat kan!

 

Voor wie?

De kerngedachte van het instappen in het tweede semester is dat je na een tegenvallende keuze kan herori√ęnteren en zo binnen √©√©n academiejaar opnieuw kan kiezen voor een andere opleiding.

 

Hoe kan dit?

Omdat we met een semestersysteem werken, kan je bij ons starten in februari. Je kan 17 tot 22 van de 30 studiepunten opnemen van het tweede semester, of een beperkter programma indien je dat verkiest. Dit is zeker een voordeel omdat je weinig extra tijd verliest in je studietraject. Nadeel is wel dat je middenin een logisch opgebouwd leertraject stapt. We bouwen voor een deel verder op inhouden van het eerste semester wat een extra gewicht kan geven aan je studiebelasting om deze inhouden mee te verwerken. De keuze van de 17 tot 22 studiepunten is hierop gebaseerd zodat je daar weinig nadeel van ondervindt.

 

Als je in februari instapt, duurt je traject 3,5 jaar waarbij je voornamelijk fase 1 en 2 spreidt over 2,5 jaar.

 

Meer info?

Indien je wenst in te schrijven of bijkomende detailinformatie wenst, kan je contact opnemen of een afspraak maken met Vera Nijs, onze studietrajectbegeleider.

Onze troeven

Modulaire opbouw

Het eerste jaar van je opleiding wordt georganiseerd in vier grote blokken of modules. Na elke module volgt een examenperiode. Het voordeel? Een duidelijke structuur, kleinere gehelen leerstof om te verwerken en dus minder stress. En vanaf het tweede jaar werken we met een semestersysteem. Dan zijn de examenperiodes in januari en juni.

Veelzijdigheid van het beroep

Als sociaal werker kan jij het verschil maken voor mensen in heel wat verschillende sectoren en jobs. We dagen onze studenten uit om eigen en verantwoorde keuzes te maken in hun (leer)traject en zo zelf invulling te geven aan hun programma en een eigen beroepsidentiteit te ontwikkelen.

Projecten met impact

Je opleiding barst van de uitdagende opdrachten en projecten, met een maatschappelijke impact. Participatie, netwerken en structureel veranderen, daar gaat het om. Samen met een team van gedreven docenten, medestudenten en professionals uit het werkveld denk je doelgericht na en bedenk je creatieve oplossingen.

In de praktijk

We bieden onze studenten een praktijkgericht programma aan. Al doende leer je het meest, daar zijn we van overtuigd. We geloven in de kracht van de praktijk en hebben voor onze maatschappelijk werkers een zeer ruim stageaanbod in petto in binnen- en buitenland.

Go international

Zowel in de tweede als de derde fase van je opleiding kan je in het buitenland stage lopen. Bovendien kan je er ook voor kiezen om in fase 3 voor 30 studiepunten in het buitenland te studeren.
We hebben uitstekende partnerschappen met organisaties en hogescholen in andere Europese landen, zoals Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Portugal, Zweden en Spanje. Maar ook een stage buiten Europa ligt binnen handbereik: Congo, Filippijnen, India, Paraguay, Peru, Swaziland, Zuid-Afrika, Togo en Tanzania behoren tot de mogelijkheden.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

De opleiding zet in op een persoonsgerichte begeleiding en biedt daar waar nodig bijkomende ondersteuning zoals trajectbegeleiding en individuele studiebegeleiding. Zo willen we verzekeren dat elke student de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen en in te zetten. Op deze manier werkt de opleiding mee aan een Sterk Sociaal werk, waarin elk talent wordt benut. 
We bieden je de mogelijkheid om in kleine studiegroepjes te werken onder supervisie van studenten uit een hoger jaar.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Ellen Hooyberghs

Voor al je vragen over de opleiding en de verschillende rollen van een sociaal werker.

ellen.hooyberghs@thomasmore.be +32 14 74 04 66
Studietrajectbegeleider

Dani√ęl Janssens

Voor al je vragen over vrijstellingen en werken en studeren combineren.

daniel.janssens@thomasmore.be +32 14 74 04 47
Studietrajectbegeleider

Vera Nijs

Voor al je vragen over vrijstellingen en werken en studeren combineren.

vera.nijs@thomasmore.be +32 14 56 21 47
Inclusiecoördinator

Sofie Spelmans

Voor al je vragen over speciale noden en studeren met faciliteiten.

sofie.spelmans@thomasmore.be +32 14 74 10 36
International Coordinator

Patricia Cools

Voor al je vragen over studeren of stage in het buitenland.

patricia.cools@thomasmore.be
Werkveldcoördinator

Mia Hillen

Voor alle contacten met het werkveld.

mia.hillen@thomasmore.be +32 14 56 23 10

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
checkered

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#sociaalwerk