Ga naar de hoofdinhoud
Graduaat

Maatschappelijk Werk

Turnhout

Nederlands

Ook beschikbaar in:
di 10 sep '24
Rondleiding & infomoment | Maatschappelijk Werk | Turnhout

Kies voor een job met het hart (voor mensen) op de juiste plaats

  • Jij bent sociaal geëngageerd en werkt graag met mensen. 
  • Je vindt het fijn om mensen te helpen.
  • Je bent een goede luisteraar en boezemt snel vertrouwen in.
  • Je weet welke vraag je op welk moment moet stellen.
  • Je leert het welzijnswerk en de maatschappelijke sector kennen.
  • Je krijgt een basis in sociologie, recht, psychologie en ethiek.
  • Je ontwikkelt nuttige skills zoals gesprekstechnieken en werken in team.
  • Dankzij verschillende stages doe je heel wat praktijkervaring op.
  • Tijdens deze studie word je opgeleid tot een professionele hulpverlener.
  • De opleiding duurt twee jaar. 
  • Zin om verder te studeren? Behaal via een verkort traject je bachelor Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie, of een tweede graduaatsopleiding zoals Orthopedagogische Begeleiding of HR-Support.
  • Afgestudeerd? Dan verdien je een diploma hoger onderwijs én een beroepskwalificatie. Zo kan je zonder problemen aan de slag als maatschappelijk werker.
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Maatschappelijk werk

  • Volg je deze opleiding in een voltijds traject in dagonderwijs? Dan kan je in twee jaar je studie afronden.
  • Je neemt 120 studiepunten op, verdeeld over twee fases.
  • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
  • Een groot deel van de opleiding bestaat uit werkplekleren.
  • Na een kennismaking met de sector, volgt een initiatie op de werkplek.
  • Vanaf semester 3 voeren we de praktijk in het werkveld op zodat je meerdere taken (of meer verantwoordelijkheid) kan opnemen.
  • In het laatste semester werk je zelfstandig een concreet project uit in de organisatie.
  • Al ervaring in de sector? Vraag na of je werk in aanmerking komt voor het werkplekleren.
  • Zin om verder te studeren? Behaal via een verkort traject je bachelor Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie, of een tweede graduaatsopleiding zoals Orthopedagogische Begeleiding of HR-Support.

Praktische informatie

  • Duur

    2 jaar (voltijds)

  • Studiepunten

    120

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Fase 1 | J​e leert het welzijnswerk en de sector kennen. Daarnaast verwerf je verschillende vaardigheden en verdiep je je gesprekstechnieken. Je wordt vertrouwd met de competenties en de uitdagingen waar maatschappelijk werkers voor staan.
    Via het werkplekleren zet je de eerste stappen in de praktijk. Verder komen ook begeleidingsmethodieken aan bod.
  • Fase 2 | Je verdiept je kennis van de samenleving en de verschillende takken van juridische hulpverlening. Daarnaast oefen je begeleidingsmethodieken en maak je toepassingen op concrete casussen. Op de werkplek krijg je meer verantwoordelijkheden en voer je een praktijkproject uit. Je zet je capaciteiten in de verf met een geïntegreerd portfolio.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Semester 1 2 3 4
WAT IK ZEG i
Sociale kaart i 3
Inleiding tot het recht i 3
Verbintenissenrecht i 3
Toepassingen sociale zekerheid i 3
Sociale bijstand in de praktijk i 3
Straf- en jeugdbeschermingsrecht i 3
WAT IK KAN i
Basisgesprekstechnieken i 4
Agogiek i 3
Taal- en schrijfvaardigheden i 4
Thema's van de psychologie i 3
Basismethodiek i 5
Werken in team i 3
Systeemgericht werken i 3
Semester 1 2 3 4
Psychosociale hulpverlening i 3
Casuïstiek i 6
Werken in een organisatie i 3
WIE IK BEN ALS MAATSCHAPPELIJK WERKER i
Maatschappelijk werker als beroep i 4
Omgaan met diversiteit i 3
Maatschappelijk werk in de actieve welvaartstaat i 3
Filosofische methode i 3
Sociologie i 3
Structuurgericht werken i 3
WAT IK DOE i
Werkplekleren 1 i 6
Werkplekleren 2 i 7
Werkplekleren 3 i 15
Werkplekleren 4 i 18

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

Voorbeeldrooster MW Turnhout
.pdf
Download

Ben je in september gestart met een opleiding in het hoger onderwijs, maar liep het niet zoals gepland? Heb je recent je diploma secundair onderwijs behaald en wil je starten aan een opleiding in het hoger onderwijs? 

Weet dan dat je de dagopleiding graduaat in het Maatschappelijk Werk op campus Geel of Turnhout kan starten in het tweede semester. Het is mogelijk om bij de start van het tweede semester een individueel studiepakket samen te stellen. Je stroomt dan in bij de groep studenten die reeds in het eerste semester gestart zijn. De opleiding duurt 2,5 jaar als je start in februari.
Instappen in een combinatie van dag- en avondopleiding behoort ook tot de mogelijkheden. De opleidingsonderdelen die reeds gegeven of geëxamineerd werden in het eerste semester kan je pas de volgende academiejaren opnemen.

Neem bij interesse contact op met de trajectcoördinator Ine Van Kerckhoven of met de opleidingsmanager Lize Vandereycken.

Onze troeven

Je begeleidt kwetsbare mensen naar een zelfzekere toekomst

Je deur staat wagenwijd open voor kwetsbare mensen die in moeilijke papieren zitten. Je schuift samen met hen aan tafel, luistert naar hun noden en zoekt naar oplossingen zodat ze zelfverzekerd een stabiele toekomst kunnen uitbouwen.

Je bent sociaal geëngageerd

Je hebt een luisterend oor en sterke schouders. Je weet welke vraag je op welk moment moet stellen. Voor allerlei persoonlijke, relationele of maatschappelijke noden en conflicten zie jij een uitweg. Zo breng je orde in de chaos en licht in de duisternis.

Volop in de praktijk

We werken zeer nauw samen met het werkveld. Dit vertaalt zich in bezoeken aan allerlei organisaties, gastsprekers, het opvolgen van actuele tendensen en het samenwerken met vrijwilligers. Zo verken je verschillende soorten problematieken en doelgroepen.

In de praktijk

Via opdrachten en interviews kom je voor het eerst in contact met het werkveld. Na deze kennismaking met de sector, volgt het werkplekleren. Als initiatie doe je een verkennende stage waarbij je participeert aan het maatschappelijk werk in een organisatie. In fase 2 ligt er meer nadruk op de beroepspraktijk en voeren we de praktijk in het werkveld op. Je verdiept je verder en geraakt steeds meer vertrouwd met de dagelijkse praktijk. In het laatste semester bouw je aan je competenties als startende professional. Je werkt zelfstandig een concreet project uit in de organisatie.

groepstherapie

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor. Doorheen jouw opleidingstraject word je ondersteund door heel wat verschillende collega’s.

Als startende student krijg je een persoonlijke mentor toegewezen. Hij/zij zal je wegwijs maken op de campus en in de opleiding, zodat je snel startklaar bent en gemotiveerd aan de slag kan. Je mentor is ook jouw vertrouwenspersoon waarbij je terecht kan voor allerlei vragen. Je leert je mentor kennen op de onthaaldag. Zet je de stap met naar het hoger onderwijs met je functiebeperking? Onze inclusiecoördinator gaat graag met jou op pad om te bekijken hoe we je best kunnen ondersteunen. Taal- en schrijfvaardigheden en leren leren krijgen aandacht van bij de start in de opleiding. Extra leercoaching is mogelijk bij onze leercoaches. Binnen het werkplekleren word je zowel vanuit de school (begeleider/supervisor) als vanuit je werkplek (werkplekmentor) ondersteund. We bieden je feedback op je opdrachten, ondersteunen je in het ontdekken van je begeleiderstijl en begeleiden je in de zoektocht naar jouw kwaliteiten en uitdagingen. Je leert hier met en van elkaar. Natuurlijk ben je ook altijd welkom bij de opleidingsmanager en werkplekcoördinator.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Lize Vandereycken

Voor al je vragen over de opleiding en het werkplekleren

maatschappelijkwerk.geelturnhout@thomasmore.be +32 14 74 11 18
Traject- en inclusiecoördinator

Ine Van Kerckhoven

Voor al je vragen over je studietraject, vrijstellingen en studeren op maat.

maatschappelijkwerk.geelturnhout@thomasmore.be +32 14 74 05 49

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Turnhout

De Turnhoutse campus lijkt zo uit de toekomst geplukt: vrolijke kleuren, grote raampartijen, supermoderne lokalen. De baseline van de campus is 'altijd in beweging' en dat is eraan te zien. Het gebouw is een bruisende biotoop voor bachelor- en graduaatsopleidingen in sport, gezondheid, onderwijs, ondernemerschap en technologie. Met een prachtige sporthal, glanzende skillslabs, stijlvolle auditoria, een hightech beweegstudio, een polyvalente zaal zit je goed voor een opleiding op maat van jouw ambities. Aan studentenleven geen gebrek! De studentenverenigingen organiseren regelmatig fuiven, en voor een frisse pint of een lekkere hap heb je keuze te over op de Grote Markt.

Campus Turnhout Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#maatschappelijkwerk