Ga naar de hoofdinhoud
Graduaat

Orthopedagogische Begeleiding

Lier

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Cliënten ondersteunen om hun leven zinvol in te vullen? Dat kan jij.

  • Je wil samen met een team van collega's kwetsbare personen en groepen ondersteunen in het dagdagelijkse leven. Je bent empathisch en betrokken.
  • Je ziet en gelooft in krachten en mogelijkheden van mensen en gaat ermee aan de slag. Je bent sociaal en straalt vertrouwen uit.
  • Je start de opleiding met een driedaagse waarbij je jezelf beter leert kennen.
  • Je leert werken met diverse doelgroepen op verschillende werkterreinen.
  • Je verdiept je in orthopedagogie en psychologie.
  • Je leert gesprekken voeren, observeren, systemisch werken en samenwerken.
  • Praktijk ondersteunt theorie door project- en groepswerk, gastcolleges en bezoeken aan het werkveld.
  • Je leert kritisch kijken naar de welzijnssector, cliënten en jezelf.
  • Afgestudeerd? Dan verdien je een diploma hoger onderwijs én een beroepskwalificatie. Zo kan je zonder problemen aan de slag als orthopedagogisch begeleider.
begeleiden van een vrouw met het syndroom van Down
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Orthopedagogische Begeleiding

  • Je volgt deze opleiding in een voltijds traject in dagonderwijs en kan in twee jaar je studie afronden.
  • Je neemt 120 studiepunten op, verdeeld over twee fases.
  • Vanaf de start sta je met beide voeten in de praktijk. We geloven erin dat je leert door het gewoon te doen.
  • Het werkplekleren vormt dan ook een rode draad doorheen je opleiding.
  • Zin om nog verder te studeren? Behaal je bachelor Sociaal Werk, Ergotherapie, Toegepaste Psychologie of Orthopedagogie. Of volg een tweede graduaatsopleiding zoals bijvoorbeeld Maatschappelijk Werk (via een verkort traject).

Praktische informatie

  • Tijdsduur

    2 jaar (voltijds)

  • Studiepunten

    120

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Fase 1 | Je maakt kennis met verschillende doelgroepen (personen met een beperking, kinderen, jongeren en gezinnen uit balans, …). Je ontwikkelt vaardigheden (communicatieve, reflectieve, …) waar je mee aan de slag gaat tijdens het werkplekleren. Getuigenissen, workshops en veel warmte. Dat mag je verwachten tijdens onze driedaagse! Het moment om je medestudenten én jezelf beter te leren kennen.
  • Fase 2 | Het bouwen van bruggen staat centraal. Je leert hoe je in team kan samenwerken, hoe je een netwerk rond en met cliënten uitbouwt en we staan stil bij diversiteit. We hebben aandacht voor nieuwe tendensen in het werkveld en verdiepen ons in een aantal facetten die bijdragen tot de verdere professionalisering van jouw beroep. Zo ben je klaar om met een stevige basisaan de slag te gaan in de welzijnssector!

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2
Semester 1 2 3 4
VISIE EN DENKKADERS
Orthopedagogie 3
Levenslooppsychologie 3
Psychologie voor orthopedagogisch begeleiders 3
Visie op begeleiden 3
Recht en ethiek i 5
VAARDIGHEDEN EN METHODIEKEN
Communicatieve vaardigheden (basis en verdieping) i 4 3
Creatief en expressief begeleiden i 4
Groepsdynamisch begeleiden i 3
Beeldvorming en ondersteuningsplanning 3
Samenwerken in team 3
Contextgericht en verbindend werken i 5
Fase 1 2
Omgaan met complex gedrag 3
Divers-sensitief begeleiden 3
Persoonlijke professionalisering 3
ORTHOPEDAGOGISCHE PRAKTIJK
Mensen met een verstandelijke beperking i 3
Kinderen en jongeren uit balans i 3
Mensen met een psychische kwetsbaarheid 3
Mensen met ontwikkelings-, gedrags- en emotionele problemen 3
Mensen met neurocognitieve of aangeboren stoornissen 3
WERKPLEKLEREN
Verkennen 10
Kennismaken 12
Verbreden 14
Verdiepen 18

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

Voorbeeldrooster voor fase 1 - Lier.pdf
.pdf
Downloaden

Ben je in september gestart met een opleiding in het hoger onderwijs, maar liep het niet zoals gepland? Heb je recent je diploma secundair onderwijs behaald en wil je starten aan een opleiding in het hoger onderwijs? Of ben je aan het werk, maar wil je een andere weg inslaan?

 

Instappen in de opleiding op campus Geel of Lier in februari? Dat kan, maar we raden een volwaardige instap in september aan (zo volg je immers het modeltraject in een vaste klasgroep). Je kan wel enkele eerstejaarsvakken reeds opnemen. Een trajectbegeleider tekent samen met jou een individueel afgestemd traject uit.

 

We richten geen aparte klasgroep in, je stroomt dus in een bestaande klasgroep in. Je kan ook geen opleidingsonderdelen meer opnemen die reeds gegeven of geëxamineerd werden in het eerste semester. 

 

Indien je voor of na je inschrijving verdere vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Bie Ceuppens. We kunnen steeds een videocall of gesprek on campus inplannen. 

Onze troeven

De student staat centraal

Het leerproces van elke student binnen de opleiding is uniek en wordt dan ook persoonlijk benaderd. Jij als student en je persoonlijke ontwikkeling staat centraal.

Praktijkgerichte opleiding

Van meet af aan sta je in de praktijk. Tijdens de lessen bieden we theoretische achtergronden en ga je aan de slag met zinvolle, praktijkgerichte opdrachten. Theoretische lessen worden afgewisseld met studiebezoeken, workshops ...

Je staat er niet alleen voor!

Je kan rekenen op heel wat ondersteuning via de klasmentor (voor praktische vragen enstudiebegeleiding), de zorgcoördinator (voor studenten met specifieke noden) en een trajectbegeleider voor een traject op maat.

In de praktijk

Vanaf de start met beide voeten in de praktijk!  We geloven erin dat je leert door het gewoon te doen. Het werkplekleren vormt een rode draad doorheen je opleiding en wordt op 2 manieren aangeboden: 

  • Op je werkplek: Tijdens de periode op de werkplek ervaar je betekenisvolle situaties door veelvuldig in contact te komen met cliënten en collega’s. In het eerste semester presteer je 50u stage. Deze stage omvat een afgebakend takenpakket met één of meerdere cliënten dat jou de mogelijkheid biedt om op een laagdrempelige manier het orthopedagogisch werkveld te verkennen. De opbouw van de stage doorheen de 2-jarige opleiding vind je in het stageportaal.
  • Op je campus: Je volgt leergroepssessies waar je in kleine groep door middel van voorbereiding, overleg en reflectie nadenkt over het beroep van Orthopedagogisch Begeleider. We besteden aandacht aan jouw sterke kanten en je aandachtspunten.  

Je staat er nooit alleen voor: je wordt door verschillende personen en op verschillende manieren ondersteund (feedbackgesprekken, bezoeken aan jouw werkplek, …).

begeleiden van een vrouw met het syndroom van Down

Go international

Internationalisering is niet meer weg te denken uit het hoger onderwijs. Een internationale ervaring is zeker een meerwaarde voor je diploma. Een maand naar het buitenland gaan, leert je zelfstandig zijn. Je kan ervoor kiezen om een deel van jouw werkplekleren (in fase 2) uit te voeren in het buitenland.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Als startende student krijg je een coach toegewezen die je wegwijs zal maken op de campus en in de opleiding, zodat je snel startklaar bent en gemotiveerd aan de slag kan! De coach is ook je vertrouwenspersoon waarbij je terecht kan voor allerlei vragen. Ook het bieden van studiebegeleiding maakt deel uit van zijn takenpakket.  

Binnen het werkplekleren word je zowel vanuit de school (werkplekbegeleider) als vanuit je werkplek (werkplekmentor) ondersteund. We bieden je feedback op je opdrachten, ondersteunen je in het ontdekken van je begeleiderstijl en begeleiden je in de zoektocht naar jouw kwaliteiten en uitdagingen. Je staat er niet alleen voor! 

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Bie Ceuppens

Opleidingsmanager en trajectcoach.
Voor al uw vragen over de opleiding.

bie.ceuppens@thomasmore.be +32 14 74 11 36
Werkplekcoördinator

Maarten Janssens

Voor al uw vragen over het werkplekleren.

maarten.janssens@thomasmore.be +32 14 80 22 53
Inclusiecoördinator

Vanessa Bouvez

Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

vanessa.bouvez@thomasmore.be +32 14 74 01 84

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Lier

Campus Lier is een knusse campus midden in Lierke Plezierke. Een gezellige stad, met een prachtig historisch centrum. De campus is modern en levendig en ligt op amper 400 meter van het station en van de Grote Markt. Je hebt dus alles binnen handbereik: skillslabs en aula’s, maar ook winkels, cafés, eethuisjes en een prachtige natuur binnen en net buiten de stadsgrenzen!

Campus Lier Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#weareorthopedagogischebegeleiding