Ga naar de hoofdinhoud
Graduaat

Maatschappelijk Werk

Antwerpen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Ga samen op pad met mensen, ook als ze het moeilijk hebben

  • Jij helpt graag mensen in een kwetsbare situatie, waardeert hen en wil hen begeleiden naar een betere toekomst.
  • Thema's zoals rechtvaardigheid en armoede vind je belangrijk, hierin wil je ook je steentje bijdragen.
  • Je bent ook maatschappelijk en sociaal geëngageerd.
  • Je leert gepast communiceren, cliënten motiveren, omgaan met conflicten, het opnemen van een bemiddelende rol, samenwerken in team ... .
  • Je krijgt natuurlijk ook de belangrijkste theoretische kaders om je job als maatschappelijk werker uit te voeren.
  • Denk hierbij aan recht, ethiek, sociologie, ...
  • Afgestudeerd? Dan verdien je een diploma hoger onderwijs én een beroepskwalificatie. Zo kan je zonder problemen aan de slag als maatschappelijk werker.
studenten houden elkaars handen vast in een groepsgesprek
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Maatschappelijk Werk in deeltijds dagonderwijs

  • Je wil je studie combineren met werk en/of gezin.
  • Dat kan want al je lessen gaan op één dag in de week door.
  • Zo kan je het diploma behalen in 3 jaar tijd.
  • Je neemt dan 120 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
  • Je volgt les op maandag van 8.30 tot 17.30 u. en op woensdagavond van 19 tot 21.30 u (lesrooster in fase 1).
  • In de eerste fase ga je van start met een tweedaagse waar je jezelf leert kennen als persoon en als toekomstig maatschappelijk werker. Daarna bouw je jouw competenties verder op door zelf aan de slag te gaan in het werkveld.  Eerst als vrijwilliger, daarna als maatschappelijk werker in opleiding, begeleid door een mentor.
  • In de tweede fase krijg je meer verantwoordelijkheden en taken op je werkplek naar keuze.
  • In het laatste jaar word je uitgedaagd om met een concrete vraag die leeft op je werkplek aan de slag te gaan in je eindproef.
  • De smaakt te pakken? Haal via een verkort traject je bachelor Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie. Of ga voor een tweede graduaatsopleiding zoals Orthopedagogische Begeleiding of HR-Support.

Praktische informatie

  • Tijdsduur

    3 jaar (deeltijds)

  • Studiepunten

    120

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Fase 1 | Doorheen de hele opleiding sta je telkens met je twee voeten in de praktijk. Hiermee wordt al gestart vanaf dag één. In het eerste semester word je ondergedompeld in de verschillende beroepsrollen, de grondhouding en het werkterrein van een maatschappelijk werker. Je oefent deze rollen actief tijdens de les, krijgt de basisvaardigheden onder de knie van het communiceren en samenwerken en het omgaan met diversiteit en ongelijkheid. Je gaat aan de slag met ondersteunende informatie op vlak van recht en sociologie en koppelt deze kennis voortdurend aan de praktijk.
  • Fase 2 | In het tweede jaar groei je verder in het professioneel handelen in de verschillende beroepsrollen van een maatschappelijk werker. Je verdiept je vaardigheden in verslaggeving en online begeleiden en in het samenwerken in team Je oefent deze vaardigheden continu op de eigen werkplek. Hierdoor groei je steeds verder in je rol van maatschappelijk werker. We blijven je ook theoretisch ondersteunen met de nodige, meer gespecialiseerde kenniskaders en methodieken uit de psychologie en recht.
  • Fase 3 | In fase 3 groei je verder, met een takenpakket dat verruimt en waarin je meer diepgaand te werk gaat. In de lessen werk je actief met (eigen) praktijkvoorbeelden. Om af te studeren ga je in je praktijkeindwerk aan de slag met een vraag die op je werkplek leeft, en waarop jij een werkbaar antwoord zoekt. Je kan je in deze fase ook verdiepen in één of meerdere uitdagingen van het maatschappelijk werk, door middel van de keuzevakken of -thema’s.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
Beroepsrollen van de maatschappelijk werker i
Maatschappelijk werker als beroep i 3
Informeren en verwijzen 1 i 3
Individueel begeleiden 1 i 4
Netwerken versterken 1 i 4
Werken met groepen 1 i 3
Informeren en verwijzen 2 i 3
Individueel begeleiden 2 i 4
Netwerken versterken 2 i 3
Werken met groepen 2 i 3
Generieke competenties i
Mondeling en schriftelijk communiceren i 3
Samenwerken in team i 3
Omgaan met diversiteit i 3
Verslaggeving en online communiceren i 3
Samenwerken in organisatie en netwerk i 3
Signaleren en structureel werken i 3
Fase 1 2 3
Werken vanuit kaders i
Werken in de samenleving i 3
Wegwijs in het recht i 3
Psychologie van het individu i 3
Mensen in groepen i 3
Beroepsethiek i 3
Recht in de praktijk i 3
Omgaan met psychische kwetsbaarheid i 3
Uitdagingen van het maatschappelijk werk i 3
Leren in de praktijk i
Leergroep 1 i 4
Maatschappelijk werker in de spiegel i 3
Werkplekleren - Maatschappelijk engagement i 3
Werkplekleren - Exploratie i 6
Leergroep 2 i 3
Werkplekleren - Verdieping i 14
Werkplekleren - Integratie i 15
  • Je wil je studie combineren met werk en/of gezin. Dat kan want al je lessen gaan op twee vaste lesmomenten in de week door, waardoor je aan flexibiliteit wint (voor septemberstarters zijn de vaste lesmomenten op maandag en woensdagavond. Februaristarters hebben op maandag- en woensdagvoormiddag les). In het eerste semester worden er bijkomend vaste momenten ingepland in functie van de verkenning van het werkveld en de driedaagse. Doorheen het tweede en derde jaar zal je op 1 vaste lesdag & 1 vaste avond per week verwacht worden op de campus. Je werkplekleren kan je zelfstandig inplannen. 
  • Dit deeltijdse traject betekent dat je de leerstof verwerkt op basis van een beperkt aantal contacturen (aanzienlijk minder dan in het voltijdse traject) en dat je delen van de leerstof in zelfstudie verwerkt. Je moet goed (leren) plannen want naast jouw vaste lesmomenten, heb je tijd nodig voor opdrachten, zelfstudie en werkplekleren. Vanaf het tweede semester en doorheen de rest van je opleiding kan je samen met je werkplek en rekening houdend met de vereisten van de opleiding een werkbaar uurrooster samenstellen voor het werkplekleren.
  • Hou er rekening mee dat je in een werkweek minstens halftijds (50%) werktijd nodig hebt voor de opleiding. Hierin zit anderhalve lesdag vervat, het werkplekleren en de verwerking van de leerstof. Indien je werkt binnen de sociale sector in een organisatie waar je ook je werkplekleren kan doen, dan moet je jou minstens 1,5 dag/week op deze opleiding (zonder het werkplekleren) kunnen toeleggen. 

Je kan met onze opleiding starten aan het begin van het tweede semester op 27 januari. Let op: als je in het tweede semester start, duurt de opleiding 3,5 jaar in plaats van 3 jaar. De vakken uit het eerste semester kun je namelijk niet meer inhalen dit academiejaar; deze zullen volgend academiejaar voor jou doorgaan. Dit betekent dat je jouw diploma in juni 2027 zult behalen. 

Inschrijven kan vanaf 6 januari en is mogelijk tot uiterlijk 7 februari. Na 7 februari kun je dit academiejaar niet meer starten in onze opleiding.

Heb je nog vragen? Neem contact op met de opleidingsmanager of de studietrajectbegeleider.

Onze troeven

Met beide voeten in de praktijk

Wie kiest voor een graduaat, kiest voor praktijk, praktijk en nog eens praktijk. Je wordt gedurende de opleiding hierin ondergedompeld door het werkplekleren. De verschillende vakken worden steevast benaderd vanuit deze praktijkervaring.

Het verschil maken

Je kiest er bewust voor om te werken met en voor mensen. Jouw deur staat wagenwijd open voor mensen die zich in een kwetsbare of moeilijke situatie bevinden. Jij neemt hierin een begeleidende en coachende rol op richting een stabielere toekomst.

Je studeert niet alleen

In de leergroep staat leren van elkaar centraal, ondersteund door jouw leergroepbegeleider. Heb je meer ondersteuning nodig, dan zijn er jouw studieloopbaancoach, de ombuds en de inclusiecoördinator die je bijstaan.

In de praktijk

Jouw praktijkervaring start in fase 1 met het werken als vrijwilliger in een organisatie met een sociaal doel. Met dit engagement neem je een actieve rol op voor mensen in een kwetsbare situatie in de samenleving. Zo krijg je ook voeling met de leefwereld van deze cliënten en oefen je alvast je professionele grondhouding als maatschappelijk werker. Nadien ga je aan de slag in een professionele organisatie. Je leert er al doende de verschillende rollen en taken van een maatschappelijk werker kennen.  Je leert niet enkel bij door je eigen ervaring, maar ook door de praktijkbegeleiding: door feedback en ervaringen van je medestudenten, je mentor op de werkplek en je begeleider van de hogeschool. 

studenten houden elkaars handen vast in een groepsgesprek

Persoonlijke begeleiding

Verrassingen vermijden én jou in jezelf laten geloven, daar zetten we maximaal op in. Alle docenten werken met duidelijke leerdoelstellingen opdat je goed weet wat verwacht wordt. We houden voortdurend vinger aan de pols over hoe alles gaat en loopt. We stemmen formeel en informeel met jou af waar jij nood aan hebt om te kunnen slagen. Als een vak een examen heeft, werken we eerst met een proefexamen om je zowel qua aanpak als inhoudelijk klaar te stomen.

Ook het team van studie- en studentenbegeleiding ondersteunt iedere student bij het studeren, bij je studietraject of bij psychosociale moeilijkheden. Naast alle trainingen is elke student ook op individuele basis welkom.

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Elke Michielssens

Voor al je vragen over de opleiding.

elke.michielssens@thomasmore.be +32 3 432 40 20
Trajectcoördinator

Elien Van den Bruel

Vragen rond de inhoud van de opleiding, vrijstellingen, begeleiding, aanpak …

ssbmw.antwerpen@thomasmore.be +32 3 432 40 60
Studiebegeleider

Laurein Van Peer

Vragen rond de inhoud van de opleiding, vrijstellingen, begeleiding, aanpak …

ssbmw.antwerpen@thomasmore.be +32 3 432 40 60

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Antwerpen

Nee, Antwerpen is geen typische studentenstad propvol studenten. Antwerpen is een wereldstad op mensenmaat en de thuis van meer dan een half miljoen inwoners en 170 nationaliteiten. Midden in het echte leven van een creatieve en bruisende havenstad, vind je onze campussen. Gloednieuw en helemaal uitgerust met de nieuwste snufjes om je opleiding alle kansen op slagen te geven: een hightech audiolab, een zwevende aula, hypermoderne observatie- en praktijklokalen, een studentenlounge, een groene patio …

Ontdek alles over onze campussen in Antwerpen.
Campus Sanderus Antwerpen
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#maatschappelijkwerkantwerpen