Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

Project

Taalondersteuning voor leerlingen die daar extra nood aan hebben

Elke dag maken tienduizenden leerkrachten in Vlaanderen het verschil voor leerlingen met nood aan taalsteun. Dit project wil jou als leerkracht, leerlingenbegeleider of directielid concrete handvatten bieden om een wetenschappelijk onderbouwd taalintegratietraject te ontwerpen voor leerlingen die nood hebben aan taalsteun. Deze doelstelling sluit aan bij het beleidsinitiatief van de Vlaamse Gemeenschap om taalintegratie te bevorderen. 

Over dit project

In 2020 gaf de Vlaams minister van Onderwijs de opdracht aan de Universiteit Antwerpen, in partnerschap met de hogescholen Odisee en Thomas More, om een onderzoek naar effectieve kenmerken van taalintegratietrajecten uit te voeren. Het onderzoek beschrijft wat werkzame kenmerken zijn van een taaltraject voor leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen. Naast een systematische review ontwikkelde het projectteam een praktijkgids met zes essentiële bouwstenen voor effectieve taaltrajecten.
Daarmee komen alle schoolteams gelijk aan de start.

Op www.taaltrajecten.be kan je de praktijkgids verkennen en gratis downloaden.
Bovendien kan je aan de hand van gerichte zoekfuncties (onderwijsniveau, bouwsteen) concrete voorbeelden van effectieve taaltrajecten vinden die een schoolteam op weg kunnen zetten.

Onderzoekers 

Onderzoeker

Kirsten Schraeyen

Kirsten Schraeyen (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Zij is expert op het vlak van taalontwikkelingsstoornissen in een meertalige context.

Onderzoeker

Astrid Geudens

Astrid Geudens (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Zij is expert in taal- en leesdidactiek en probeert actief een brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Gerelateerde onderzoekslijnen