Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

Project

TreatPaCS

RCT Lidcombe - Minikids - Sociaal cognitieve gedragstherapie

In dit project vergelijken we samen met een groep logopedisten drie behandelingen voor kleuters die stotteren, met als doel evidentie voor de resultaten van deze behandelingen te kunnen aantonen.

Datum

Van tot

Bekijk de projectwebsite

Behandeling voor kleuters die stotteren

TreatPaCS verwijst naar Treatment for Preschool-age Children who Stutter. Dit is  een gerandomiseerde, non-inferieure studie waarbij wij sament met een groep logopedisten drie behandelingen voor kleuters die stotteren met elkaar vergelijken. Gerandomiseerd wil zeggen dat de logopedist/familie de behandeling niet zelf kan kiezen. Dit is essentieel om de resultaten correct te kunnen meten. Non-inferieur wil zeggen dat wij verwachten dat de drie behandelingen even succesvol zijn na 18 maanden. We hopen dat 249 kleuters/families willen deelnemen aan onze studie.

Doel

Logopedisten in België behandelen kleuters die stotteren met (onder meer) drie behandelingen: Het Lidcombe Programma, Mini-KIDS en de sociaal cognitieve gedragstherapie. Helaas verscheen enkel voor het Lidcombe Programma evidentie in peer-reviewed internationale publicaties. Met TreatPaCS leveren wij evidentie aan voor de resultaten van deze drie behandelingen bij Belgische kleuters die stotteren. Wij proberen ook uit te zoeken of één programma beter past bij een bepaald type van kinderen. Tenslotte bekijken we voor elk programma wat de (tijds)investering is voor de logopedist, de familie en het RIZIV. 

Resultaten

Met deze studie willen we evidentie aanleveren voor drie stotterbehandelingen voor kleuters, die momenteel reeds in de standaardpraktijk worden gebruikt.

Onderzoekers 

Onderzoeker

Sabine Van Eerdenbrugh

Sabine Van Eerdenbrugh (PhD) is sinds 2014 docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Haar drie onderzoeksdomeinen zijn stotteren, evidence-based practice en telepraktijk.

Onderzoeker

Kurt Eggers

Kurt Eggers is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Hij onderzoekt de rol van temperament, aandacht en executief functioneren bij stotteren en spraakonvloeiendheden.

Partners

Dit project wordt gefinancierd door Het Kenniscentrum – Centre d’Expertise (KCE). Partners van Thomas More in dit project zijn Clinical Trial Centre van Universitair Ziekenhuis Antwerpen (CTC UZA), Artevelde Hogeschool en ULiège.   

Gerelateerde onderzoekslijnen