Ga naar de hoofdinhoud
Project

AI4IoT

Het potentieel van IoT (Internet of Things, dat de fysieke wereld met de digitale verbindt) nog beter benutten door deze techniek te combineren met artificiƫle intelligentie (AI). Deze combinatie zorgt ervoor dat devices, apparaten of machines nog slimmer, nauwkeuriger of efficiƫnter worden, wat leidt tot een economisch voordeel zoals rendementsverbeteringen en kostenbesparingen.

Supported by

VLAIO

Bestaande IoT-technologieƫn slimmer maken door toevoeging van AI

Digitalisering wordt steeds belangrijker en Internet of Things (IoT) speelt hierbij een cruciale rol. IoT verbindt namelijk de fysieke wereld met de digitale ruimte. Denk bijvoorbeeld aan smartwatches die de prestaties van lopers meten en sensoren die registreren of machines of apparaten nog correct opereren. Deze IoT-technologieƫn genereren veel bruikbare data.

Artificial Intelligence (AI) is uitermate geschikt voor het analyseren van deze data en het snel verkrijgen van belangrijke inzichten. Om als bedrijf het potentieel van IoT nog beter te benutten zal de IoT-technologie dus gecombineerd moeten worden met AI. Deze combinatie zorgt ervoor dat devices, apparaten of machines nog slimmer, nauwkeuriger of efficiƫnter worden, wat leidt tot een economisch voordeel zoals rendementsverbeteringen, kostenbesparingen of een verhoging van de graad van automatisatie.

Doel

Voor veel Vlaamse bedrijven uit diverse sectoren is dit echter moeilijk te realiseren. Dit project van Thomas More-hogeschool en KU Leuven wil ondernemingen de nodige kennis bieden over en hen ondersteunen bij de implementatie van technische oplossingen die IoT en AI combineren.

In eerste instantie willen we de beschikbare IoT- en AI-technologieƫn in kaart brengen, de combinatie van en de communicatie tussen deze technologieƫn analyseren en onderzoek doen naar de volledige schakel tussen een IoT-apparaat en een AI-oplossing.

Daarnaast willen we enkele praktijktesten uitvoeren in specifieke use cases in uiteenlopende domeinen en onderzoeken we welke nieuwe businessmodellen mogelijk zijn op basis van de technologieƫn en data die hieruit voortkomen.

Resultaten

De opgedane kennis en resultaten worden naar de doelgroep en partners verspreid via Ā workshops, een online handleiding en een rapport van de uitgevoerde casestudies. Verdere verspreiding zal gebeuren via Blikopener. Ook naar de Elektronica-ICT-opleidingen van Thomas More en KU Leuven vloeit de kennis opgedaan in dit project terug. Studenten worden actief bij het onderzoek betrokken via projectwerk en bachelor- en masterproeven.

Partners

AI4IoT is een tweejarig onderzoeksproject dat ondersteund wordt door VLAIO.

Voor dit project wordt ook samengewerkt met verschillende externe partners. Met name: BDO Crossroad, Byteflies, Capetech BVBA, Cronos Public Services nv, DSP Valley, Edgise, eSATURNUS, IMB Belgiƫ bvba, Lemon Companies, MAGICS Instruments, Nebula4, Nischala Technologies BVBA, ON Semiconductor, Qorvo Belgium NV, Siemens Industry Software NV (SISW), Tailor AI, Tobeas

Timing

Dit project startte in januari 2020 en liep tot begin 2022.

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Lynn Houthuys

Gerelateerde onderzoekslijnen