De Sociale Balans is een tool waarmee maatschappelijk werkers de leefsituaties van individuen en gezinnen in kaart kunnen brengen en opvolgen.
We werken hard aan een vernieuwde versie van onze Sociale Balans. Die mag je verwachten in de loop van 2025. Deze update brengt niet alleen een frisse lay-out maar ook enkele nieuwigheden die jouw werk eenvoudiger en efficiënter maken:
Daarnaast blijven we trouw aan ons concept van benoemde categorieën, waarmee we een helder overzicht bieden zonder te vervallen in een algemene puntenschaal.
De belangrijkste meerwaarde van de voorziene update zit in de mogelijkheid om al je ingevoerde data te downloaden in Excel-formaat. Hiermee maak je zelf analyses en haal je nog meer waarde uit je gegevens. Qua #impactmeting kan dat tellen!
We kijken samen met jullie uit naar de Sociale Balans 2.0.
Op vraag van en in samenwerking met Neteland (intergemeentelijke samenwerking tussen zeven OCMW’s) ontwikkelde CEBUD de Sociale Balans. De Sociale Balans is een tool waarmee je leefsituaties in kaart kan brengen en opvolgen. Om een GPMI op te stellen en doelstellingen te formuleren op maat van de cliënt is het aangewezen om te vertrekken vanuit een kwaliteitsvolle analyse van diens huidige leefsituatie. De Sociale Balans is hiervoor een goede tool. Hulpverlener en hulpvrager geven samen een score aan verschillende levensdomeinen en bepalen van daaruit aan welke domeinen ze samen zullen werken en welke doelstellingen ze vooropstellen.
​De Sociale Balans is niet alleen in het kader van het GPMI een bruikbaar diagnose-instrument, maar het kan nuttig worden ingezet in de ruimere dienstverlening. Het toont namelijk in één oogopslag op welke domeinen er zich uitdagingen én verbeteringen voordoen. Verder laat het instrument maatwerk toe en is het eenvoudig hanteerbaar.
​Voor lokale besturen is het daarnaast ook interessant omdat analyses op een hogerliggend niveau toelaten om problemen in de eigen gemeente in kaart te brengen. Dit stimuleert een proactief en preventief beleid. Verder maakt de tool de resultaten van je inspanningen in hulp- en dienstverlening zichtbaar.