Ga naar de hoofdinhoud

Ceriter - een slimme schoenzool voor personen met Parkinson

06/12/2022
schoenen met speciale zool
Sascha Vermeylen Panelmanager

25 februari 2022

Op 1 februari organiseerde LiCalab een groepsgesprek over een slimme zool voor personen met Parkinson. De slimme zool wil valincidenten verminderen door het gangpad te analyseren en schuifelen/bevriezen te voorspellen. Drie personen met Parkinson en twee mantelzorgers gaven hun mening en konden de slimme zool bekijken.

Personen met Parkinson hebben een verhoogd valrisico. Een veelvoorkomende reden is het gangpatroon, dat omwille van schuifelen of bevriezen wordt bemoeilijkt. Bij het bevriezen (freezing of gait) lijkt het dat de voeten aan de grond vastgeplakt zitten. Dit kan enkele seconden tot minuten duren. Het is voor deze personen bovendien niet gemakkelijk om bevriezen te vermijden.

Ceriter ontwikkelt een slimme inlegzool met sensoren, een communicatiemodule die aan de buitenzijde van de schoen wordt vastgeklikt, een smartphone en een oortje. De sensoren in de schoenzool maken een ganganalyse. Wanneer bevriezing of schuifelen wordt vastgesteld, wordt automatisch een signaal gestuurd naar het oortje. Dat oortje geeft een auditief signaal waardoor de bevriezing sneller doorbroken wordt.

LiCalab organiseerde een groepsgesprek met vijf personen, waarvan drie personen met Parkinson en twee mantelzorgers. Twee van de drie patiënten heeft last van schuifelen of bevriezen met als gevolg een verhoogd valrisico. Ze geven aan dat ze steeds op zoek zijn naar producten en diensten die het dagelijks leven vereenvoudigen.

Meer info over Ceriter? klik hier of neem contact op met Sascha Vermeylen via sascha.vermeylen@licalab.be of 014741015.