Ga naar de hoofdinhoud

LiCalab geeft twee workshops op de OLLD in Turijn

06/12/2022
OLLD
Sascha Vermeylen Panelmanager

29 juni 2022

LiCalab is lid van het Europese Netwerk voor Living Labs (ENOLL). Op hun jaarlijks congres komen meer dan 450 professionals samen om kennis te delen, nieuwe methodieken voor te stellen en toekomstplannen te smeden. Na twee jaar gaat het event opnieuw fysiek door in Turijn (Italië). LiCalab host dit jaar alvast twee workshops. 

Van 20 tot 23 september zakt een delegatie van het LiCalab-team af naar Turijn. Na twee digitale jaren gaan de Open Living Lab Day opnieuw fysiek door. Het thema van dit jaar? The city as a lab, but now for real”. LiCalab host dit jaar alvast twee workshops. Onze wetenschappelijke publicatie wacht nog op goedkeuring. 

De eerste workshop gaat over het nut van Human Factor Studies in proeftuinonderzoek. Human Factors zijn studies waarbij we uitdagende omstandigheden in het echte leven simuleren in geselecteerde steekproeven en waarbij we gebruik maken van een multi-methodische aanpak. Onderzoek naar Human Factors staat in de gezondheidszorg en op andere gebieden nog in de kinderschoenen maar heeft het potentieel om organisaties en proeftuinen de kwaliteit van innovaties te laten beoordelen en te verbeteren en daarbij de eindgebruikers nauw te betrekken. Leen en Sascha behandelen in de workshop verschillende vragen, zoals wanneer deze methode te gebruiken tijdens het innovatieproces, voordelen en aandachtspunten, hoe zit het met de steekproef van deelnemers, hoe ga je aan de slag met het testprotocol en de uitvoering ervan.

Gamechangers for citizen engagement in e-waste recycling is de tweede workshop die LiCalab verzorgt, samen met een Spaanse en Sloveense partner. De deelnemers gaan op zoek naar nudging strategieën om digitale onderdelen van medicijnverpakking te recycleren. Wat motiveert en stimuleert burgers om hun medicatie naar een inzamelpunt te brengen? En hoe moet dat inzamelpunt georganiseerd worden? Deze resultaten worden meegenomen naar een project in het najaar waar circulaire economie en gezondheidszorg elkaar kruisen.