Ga naar de hoofdinhoud
BOEK

Buurtbudget

In dit denk- en doeboek maak je kennis met de methodiek buurtbudget en hoe deze participatieve methodiek kan bijdragen tot meer zorgzame buurten. Er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de rol van de procesbegeleider. In het doe-gedeelte worden concrete handvatten aangereikt om in de praktijk met buurtbudget aan de te slag te gaan.

Bestel hier het denk- en doeboek

Een buurtbudget is een open krediet, een vast bedrag, dat ter beschikking wordt gesteld van de buurt. Buurtbewoners gaan zelf met dit budget aan de slag om initiatieven uit te werken die bijdragen tot een meer zorgzame buurt.

Ze plaatsen bijvoorbeeld banken of een tent voor ontmoeting, ze maken bewegwijzerde wandelpaden en fleuren de buurt letterlijk op. Het centrale uitgangspunt van buurtbudget is dat buurtbewoners zelf weten wat er leeft in hun buurt. Ze krijgen daarom de autonomie en regie om te beslissen en worden als volwaardige partner beschouwd in het maken van hun buurt.

De denk- en doeboeken van Vonk3@Thomas More bieden een mix van inzichten, methodieken en tips. Ze zijn gericht op praktijkwerkers in zorg en welzijn. Andere delen in de reeks zijn: Mantelkracht en Het kleine helpen.

Auteurs

Onderzoeker

Leen Heylen

Geboeid door het thema eenzaamheid en de aanpak en preventie ervan. 

Onderzoeker

Liesbet Lommelen

Gefascineerd door praktijkgericht sociaal wetenschappelijk onderzoek & de zoektocht naar werkende elementen die inzetten op het verbinden of ondersteunen van mensen, warm hart voor kwetsbare ouderen, krijgt energie van aha erlebnissen. 

Onderzoeker

Dorien Gryp

Onderzoeker eenzaamheid met een passie voor de publieke ruimte. Heeft altijd zin in een concert.