Ga naar de hoofdinhoud
ONDERZOEKSLIJN

Ondervoeding bij slikproblemen

Gezonde, smaakvolle en wetenschappelijk verantwoorde maaltijden

Meer info over onze maaltijden

Smaken veranderen

Wanneer we ouder worden, verandert onze smaak. Vanaf een zekere leeftijd lijkt eten zelfs zijn smaak te verliezen. In woonzorgcentra of zelfs thuis kan dit leiden tot ondervoeding of in elk geval tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Er zijn oplossingen nodig die rekening houden met de smaak en behoeften van ouderen. 

We ontwikkelden een gezond, smaakvol en wetenschappelijk verantwoord ontbijt: TOPS Multi- Start! 

Potjes versterkende maaltijd

Ouderen opnieuw veilig en met smaak laten eten

Ouderen met dementie die voordien prakjes als ontbijt kregen, opnieuw laten genieten van hun eten én hun voedingsinname verbeteren. Dat is het doel van dit project.

Dit onderzoek begon toen rust- en verzorgingstehuis De Bijster uit Essen bij Mobilab & Care kwam aankloppen. Zij zochten alternatieven voor het ontbijt van hun bewoners. Steeds opnieuw boterhammen met choco of confituur: daar krijgt iedereen na een tijdje genoeg van. Ook de koffie of thee smaakt niet meer.  

De situatie is nog erger bij personen met¬†dementie:¬† hun¬†smaak- en reukzin gaat er sterker op achteruit.¬†Vaak¬†ontstaan er¬†ook¬†slikproblemen. Samen met¬†een¬†Sodexo-chef, een voedingsdeskundige, een di√ętiste en de KU Leuven hebben we¬†een team gevormd. Samen zochten en vonden we een oplossing.¬†¬†

dots

Verder onderzoek

Momenteel zetten we de houdbaarheid van de maaltijden op punt en ontwikkelen we recepten die passen binnen verschillende di√ęten zoals lactosevrije di√ęten. Daarnaast ontwikkelen we steeds nieuwe smaken.¬† Momenteel vind je al shakes terug in de volgende smaken: vanille, speculoos, chocolade, abrikoos-appel, banaan en aardbei.

Ook bekijken we of we de doelgroep kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld naar mensen met een beperking.

Onderzoek naar topshakes

Onze onderzoekers

Onderzoeksmanager

Lieven De Maesschalck

Innovatiemanager voor het team, gedreven door de eindgebruiker met als doel om impact te cre√ęren op het raakvlak van technologie en welzijn.

Onderzoeker

Charlotte Horemans

Enthousiaste voedingsonderzoeker met een hart voor zorg.  

Onze partners