Ga naar de hoofdinhoud
BreatheBox Educatieve Tool

Drainage- en inhalatietechnieken

In het BreatheBox-project zijn er verschillende animatievideo‚Äôs ontwikkeld die kunnen gebruikt worden om meer inzicht te geven of krijgen in specifieke ademhalingstechnieken die gebruikt worden voor de drainage van slijmen uit de longen en tijdens het aerosollen. Met de animatiefilms willen we een aantal aspecten van de drainage ‚Äď en aerosoltechniek visualiseren, het is zeker niet de bedoeling om een volledig overzicht te bieden over de technieken. Hiervoor kan u terecht bij uw zorgprofessional.

Deze animatiefilms zijn gemaakt door Cast Animation, en kwamen tot stand met de inputs van verschillende leden van het BreatheBox-project:

  • Christine Baelus en Erika Colen (Astma en Allergiekoepel vzw)
  • Ann Stroobants (Belgische Mucovereniging)
  • Myriam Vreys (CF Centrum UZ Leuven)
  • Jessica Blanckaert (Zelfstandige Kinesitherapeut)
  • Filip Pyl (Kinepraktijk Eigenlo)
  • Annelies Meeus (Kinepraktijk ‚Äôt Magazijn)
  • Joris Lens (Kinesistenpraktijk Joris Lens)
  • Filip Van Ginderdeuren (UZ Brussel)
  • Daphn√© Bonduel (Zeepreventorium)

Het BreatheBox-project werd gesteund door het Agentschap Innoveren en Ondernemen, en deze animatievideo’s werden mee ondersteund door Chiesi, de Belgische Mucovereniging en de Astma en Allergiekoepel vzw.

Ondersteund door

Disclaimer

De aangeboden informatie op deze website is niet bedoeld als vervanging of informatie van getrainde medische professionals maar louter als een hulpmiddel om inzicht te geven of krijgen in de werking van bepaalde ademhalingstechnieken. Bij vragen omtrent de technieken adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgprofessional.

Mobilab&Care kan niet instaan voor de gegarandeerde actualiteit van de informatie en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze website.

Drainagetechnieken

Drainagetechnieken worden gebruikt om slijmen met behulp van ademhalingstechnieken uit de longen te verwijderen bij pati√ęnten met een verhoogde slijmproductie. Deze slijmen zorgen voor obstructies in de longen. In onderstaande video‚Äôs wordt uitgelegd hoe traag inademen, adempauzes en de positie van het lichaam invloed hebben op de drainage van de slijmen √©n op de ventilatie in obstructieve longen. In een aparte video tonen we hoe verschillend de ventilatie in niet-obstructieve, gezonde longen is.

Ademsnelheid en -pauze bij niet-obstructieve longen

Hoe verloopt de longvulling bij niet-obstructieve longen?

Terug naar boven

Inhalatietechnieken

Aerosoltherapie (ook wel verneveltherapie genoemd) wordt toegepast om medicatie, zoals bijvoorbeeld slijmverdunners, luchtwegverwijders of antibiotica, in de luchtwegen te brengen en te verspreiden. In de animatievideo‚Äôs wordt uitgelegd hoe je ervoor kan zorgen dat er voldoende medicatie op de juiste plaats in de longen terechtkomt en wat er gebeurt als je de technieken fout toepast. De video‚Äôs handelen enkel over a√ęrosoltherapie. Via de externe bronnen onderaan deze pagina kan je meer te weten komen over de correcte inhalatietechnieken voor het gebruik van dosisa√ęrosols (puffers)¬† en droogpoederinhalatoren.

Compilatie van alle tips

Bijkomende educatieve bronnen