Overslaan en naar de inhoud gaan
Educatieve bachelor

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Vorselaar

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Leraar worden in jouw vakgebied én een extra vak mogen geven: een gouden combinatie

 • Behaalde je al een bachelor- of masterdiploma?
 • Wil jij graag leraar worden? 
 • Behaal je educatieve bachelordiploma en focus op aanleren van didactische en pedagogische vaardigheden in jouw vakgebied.
 • Combineer dit diploma met een extra vakbevoegdheid voor één specifiek, extra vak.
 • Behaal je een extra vakbevoegdheid voor een knelpuntvak: Nederlands, Frans, wiskunde, Rooms-Katholieke godsdienst of voor PAV of techniek. 
 • De ervaring op de werkplek geeft een boost aan jouw cv. 
 • Je hebt lesbevoegdheid in het secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs en in het volwassenenonderwijs.

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs gecombineerd met een extra vakbevoegdheid

 • Combineer dit diploma met een extra diploma voor één specifiek, extra vak.
 • Behaal je een extra vakbevoegdheid voor een knelpuntvak: Nederlands, Frans, Wiskunde, Rooms-Katholieke godsdienst of voor PAV of techniek. 
 • Behaal je diploma op 1,5 jaar in het voltijdse traject.
 • Of behaal dit op 3 jaar waarbij je werken en studeren combineert.
 • De ervaring op de werkplek geeft een boost aan jouw cv. 
 • Je hebt lesbevoegdheid in het secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs en in het volwassenenonderwijs.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds) / 1.5 jaar (deeltijds)

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Binnen de lerarenopleiding krijg je heel wat theoretische kaders, zowel pedagogisch-didactisch als vakinhoudelijk en- didactisch aangereikt die je voorbereiden op de praktijk. Je stapt met deze expertise het werkveld in.
 • Je wordt expert leraar én expert in het vak waarvoor je een extra vakbevoegdheid opneemt. Zo vergroot je je troeven voor het werkveld.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids
Fase 1 2 3 4 5 6
PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING
OV: Algemene Didactiek 1 i 3
OV: Algemene Didactiek 2 3
OV: Onderwijs op maat i 3
OV: Verbindende communicator i 3
OV: Leerling centraal 3
OV: Klasmanagement i 3
OV: Onderwijsbeleid 3
OV: Diversiteit i 3
Onderwijsvak deel 1 (Wisk/ ...) 9
Onderwijsvak deel 2 (Wisk/ …) 9
Fase 1 2 3 4 5 6
Onderwijsvak deel 3 (Wisk/ ...) 9
Onderwijsvak deel 4 (Wisk/ ...) 9
Praktijk
Praktijkatelier i 6
Vakdidactisch atelier i 6
Onderzoekslab A i 3
Onderzoekslab B 3
Praktijk combinatietraject 1 3
Praktijk combinatietraject 2 3
Praktijk combinatietraject 3 6

Afhankelijk van je vooropleiding kan je vrijstellingen krijgen. Dit bekijk je samen met de trajectbegeleider van de opleiding vóór de start van het academiejaar. 
 

Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Werken en studeren

Onze trajecten maken de combinatie studie-werk-gezin mogelijk. In het voltijdse traject stap je recht in de praktijk door het veelvuldige werkplekleren. Bij het leraar-in-opleiding-traject (LIO) is je studie zelf je werk. De blended zelfstudiepakketten worden aangevuld met beperkte, vooraf gepland contactmomenten. Je kan de vakken volgen in Geel of Vorselaar. Je traject spreiden? Ook dat is mogelijk: je trajectbegeleider bekijkt samen met jou de mogelijkheden. 

In de praktijk

 • Deeltijds traject (werken en studeren combineren) | Je loopt stage in de vakken waarvoor je bevoegd bent vanuit je eerder behaald diploma én in het vak waarvoor je in opleiding bent, via de extra vakbevoegdheid. Zo versterken we je zowel als leraar en als vakexpert. Na een ingroeistage waarin je kennismaakt met de rol van de leraar en de focus ligt op observeren en participeren ga je in de doorgroeistage zelf aan de slag en ben jij de leraar. Je zet je passie en kennis in om leerlingen te boeien en te doen groeien.
 • LIO-traject | Ben je aan de slag als leraar in een vak waarvoor je geen vereiste bekwaamheid hebt en heb je nog geen lerarendiploma? Dan kan je het LIO-traject volgen, waarbij studenten werken in het onderwijs en studeren combineren.  Van start af aan bleek deze opleiding een schot in de roos te zijn. Scholen krijgen een oplossing aangeboden om de enorme tekorten op te vullen met leraren in een vereiste vakbekwaamheid die optimaal begeleid worden in de eerste (of nieuwe) fase van hun professionele loopbaan. Als student krijg je niet enkel de mogelijkheid om de theoretische kaders meteen uit te proberen in de onderwijspraktijk en op die manier vaardigheden op te bouwen, je wordt bovendien ook intensief begeleid door een LIO-begeleider vanuit de lerarenopleiding. Zo versterken we jou als leerkracht maar ook als vakexpert.   
studenten leraar secundair onderwijs thomas more aan het programmeren

Persoonlijke begeleiding

Je volgt les op een moderne, studentvriendelijke campus waar iedereen elkaar kent. Onze opleiding staat bekend om haar directe en vlotte contact tussen studenten en docenten. Een enthousiast team begeleidt je op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Zo krijg je alle kansen om je te ontplooien.

Scoorde je wat minder dan verwacht op de verplichte starttoets? Dan bieden we aangepaste ondersteuning, zodat je snel kan bijbenen. Voor vragen over studiemethode en -planning kan je terecht bij onze inclusiecoördinator, die zowel individueel als in groep begeleiding voorziet.

Op je stageplek word je een jaar lang begeleid door je ‘ankerdocent’. De intensieve begeleiding zorgt ervoor dat jullie samen op weg gaan.

Je lerarenskills ook efficiënt inzetten in de opleiding? Wij doen het! Via tutoring begeleid je in fase 2 en 3 studenten uit fase 1.

Zit je nog met vragen?

Caroline Liekens

Voor al je vragen over het werkplekleren en je traject.
caroline.liekens@thomasmore.be +32 14 56 21 42

Studeren in Vorselaar

Kies je voor Vorselaar? Dan kom je terecht op een prachtige campus in het groen, met een indrukwekkend leercentrum en state-of-the-art ICT-infrastructuur! Wat we je kunnen garanderen? Een gezellige sfeer, warme contacten én een close studenten- en kotleven. Samengevat: Vorselaar is niet alleen het grootste onderwijsdorp, maar ook het plezantste studentendorp van Vlaanderen!

Campus Vorselaar Thomas More
checkered

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven