Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Geel

Nederlands

Ervaring is de beste leermeester

  • Heb je al een bachelor- of masterdiploma?
  • Wil je lesgeven in vakken die aansluiten bij je vooropleiding (eerder behaald diploma)?
  • Dan kies je voor de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs.
Ik wil lesgeven
checkered

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs in dagonderwijs via werkplekleren

  • Volg je de opleiding in voltijds dagonderwijs, dan kan je afronden op 1 jaar tijd.
  • Je neemt 60 studiepunten op.
  • Je hebt les op woensdag en vrijdag. Vanaf de herfstvakantie start je werkplekleren en heb je les op woensdag.
  • Werkplekleren in samenwerking met ‘jouw’ secundaire school staat centraal in deze opleiding.
  • Dankzij dit diploma verwerf je lesbevoegdheid in het secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs en in het volwassenenonderwijs.

Praktische informatie

  • Tijdsduur

    1 jaar (voltijds)

  • Studiepunten

    60

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Semester 1 |Tijdens het eerste semester krijg je heel wat theoretische kaders aangereikt die je voorbereiden op het werkplekleren. Rond de herfstvakantie maak je kennis met de secundaire school en breng je deze kaders in de praktijk. Zo word je een volwaardig lid van het lerarenteam in de secundaire school.
  • Semester 2 |In semester twee verschuiven we de focus naar jouw pedagogische skills als leraar binnen de klas. Ook hier ga je theoretische kaders toepassen tijdens je werkplekleren zodat je leert ‘on the job’. Op het einde van je opleiding beschik je over alle competenties van een leraar.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Semester 1 2
Leraar van lerenden
OV: Algemene didactiek 1 i 3
OV: Algemene didactiek 2 3
OV: Onderwijs op maat i 3
OV: Leerling centraal 3
Leraar in de school
OV: Verbindende communicator i 3
OV: Klasmanagement i 3
OV: Diversiteit i 3
Leraar in de samenleving
OV: Onderwijsbeleid 3
Semester 1 2
Keuze
Keuzevak i 3
Keuzevak 3
Integratie
Praktijkatelier i 6
Vakdidactisch atelier i 3 3
Stage A 6
Stage B 6
Innovatie in onderwijs A i 3
Innovatie in onderwijs B 3

Beschik je reeds over een diploma uit de sociale sector (vb. bachelor sociaal werk, bachelor orthopedagogie, enz)? Dan kan je een vrijstelling aanvragen voor enkele vakken (overzicht).  

Heb je in je job héél wat competenties verworven in ‘verbindend en coachend communiceren’ door het volgen van opleidingen en trainingssessies?  Werk je reeds als leerlingbegeleider binnen een school?  Dan is er een mogelijkheid om vervroegd een examenkans af te leggen voor het vak ‘Verbindende Communicator’ of ‘Onderwijs op maat’.  Om hiervoor in aanmerking te komen dien je dit vooraf aan te vragen via een motivatiedossier. 

Download

voorbeeldrooster/planning

VEB voltijds
.pdf
Downloaden

Een bekwaamheidsbewijs, dat bepaalt welke vakken je mag geven, bestaat uit verschillende elementen:

  • het basisdiploma 

 

De vakken die je mag geven, kan je nagaan via de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Binnen de bekwaamheidsbewijzen wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • Vereist bekwaamheidsbewijs (opzoeken via de website via  ‘van diploma naar vak’): je vakkennis verworven door je studie.
  • Voldoende geacht bekwaamheidsbewijs (opzoeken via de website via ‘van vak naar diploma’): het niveau van je diploma.
  • Andere bekwaamheidsbewijzen

 

Met een diploma behaald binnen de verkorte educatieve bachelor voor het secundair onderwijs kan je tewerkgesteld worden in het secundair onderwijs, in het volwassenenonderwijs, in het deeltijds en (kunst)onderwijs.

Deze opleiding start niet in februari.

Onze troeven

Leraar worden in het werkveld

Passie voor je vak(ken), aandacht voor de leerlingen, inspirerend lesgeven, gemoderniseerde secundair onderwijs, … je leert het allemaal in praktijk brengen tijdens het werkplekleren of je stages! Je leert de schoolcultuur kennen en je bouwt een band op met de leerlingen en collega-leraren. De sterke band met het werkveld zorgt voor een driehoeksbegeleiding om u tegen te zeggen!

Flexibele trajecten

Er is de mogelijkheid om je traject te vertragen of te switchen naar een ander gepast traject. Onze trajectcoaches ondersteunen je bij het keuzeproces. Daarnaast kan je binnen het multicampusverhaal vakken volgen op de campus van Geel of Vorselaar.

Combineer de VEB met een extra vak uit het secundair onderwijs

Volg een combi-traject en behaal naast je educatieve bachelordiploma ook een extra diploma voor één specifiek, extra vak. Dankzij dit traject mag je de vakken geven die gekoppeld zijn aan je eerder behaalde bachelordiploma alsook één extra vak (bijv. Nederlands, Frans, wiskunde, PAV, techniek, godsdienst).

In de praktijk

Van bij de start is het werkplekleren een schot in de roos.

Waarom? Simpel, omdat dit traject zowel voor de secundaire scholen als voor de student een win-winsituatie oplevert. Als student krijg je niet enkel de mogelijkheid om de theoretische kaders meteen uit te proberen in de onderwijspraktijk en op die manier het lerarenberoep in al zijn facetten te leren kennen, je breidt ook onmiddellijk jouw (oh zo belangrijke) professionele netwerk uit.

Als lerarenopleiding werken we intensief samen met secundaire scholen en dit over alle onderwijsnetten heen. Het werkplekleren is ook een meerwaarde voor jouw cv, misschien kan je na je opleiding aan de slag in jouw werkpleklerenschool. De secundaire scholen geven aan dat er een kruisbestuiving ontstaat door uitwisseling van frisse ideeën en jouw aanwezigheid als student. Wij als lerarenopleiding zien er op toe dat je kan rekenen op een intensieve begeleiding, zowel in de lerarenopleiding als in de secundaire school.

Ik wil lesgeven

Persoonlijke begeleiding

Topsporter of -coach? Functiebeperking? Werkstudent? Student-ondernemer? Nood aan een aangepast traject? De ombuds, studietrajectbegeleider, inclusiecoördinator en topsportcoördinator helpen je graag bij het aanvragen van de nodige faciliteiten.

Of heb je gewoon vragen, bezorgdheden, suggesties? Contacteer gerust onze docenten, zij coachen je graag naar een optimaal studietraject. Je kan uiteraard ook altijd je collega-studenten van de studentenraad raadplegen.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Miet Verellen

Voor al je algemene vragen over de opleiding en je traject.

miet.verellen@thomasmore.be +32 14 56 23 10

Caroline Liekens

Voor al je vragen over het werkplekleren en je traject.
caroline.liekens@thomasmore.be +32 14 56 21 42
Trajectcoach

Els Van Thienen

Voor al je vragen over je traject.

els.vanthienen@thomasmore.be +32 14 74 37 51

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Geel

Een brede keuze opleidingen, gezelligheid troef en een straffe kotcommunity, dat is Campus Geel. De campus ligt midden in het groen en toch niet ver van het centrum. Tussen het station en de campus rijdt een pendelbus met een  dienstregeling die is afgestemd op het lesrooster. Makkelijker kan niet! 'En hoe zit het met het studentenleven in Geel?' horen we je vragen. Aan animo en activiteiten geen gebrek. Met 700 kotstudenten en heel wat hyperactieve studentenverenigingen is Geel dé perfecte locatie voor een onvergetelijke studententijd!

Campus Geel Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Educatief Graduaat

Praktijkleraar Secundair Onderwijs

Je hebt relevante werkervaring opgedaan en wil praktijkleraar worden in jouw vakgebied. Vaak kan je al starten in het onderwijs terwijl je deze opleiding afwerkt (LIO – leraar in opleiding).