Ga naar de hoofdinhoud

Inclusie van mensen met een beperking

Inclusieve communicatie

Ondersteunende communicatietechnologie

Zorginnovatie

Zorgzame samenleving

Project

Redesign WAI-NOT

E-inclusie van kinderen en jongeren met een beperking

Datum

Van tot

Supported by

Vlaamse Overheid

Wat

Het platform WAI-NOT speelt in op de digitale behoeften van kinderen en jongeren met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De site biedt een veilige, toegankelijke en gemonitorde omgeving met nieuwsberichten, informatieve artikels, educatieve content, mogelijkheden tot sociale interactie (via o.a. mail- en chatfunctie) en spelletjes. WAI-NOT is op die manier een springplank naar of alternatief voor het wereldwijde web.

Doel

Op 01/10/2022 waren er 1428 actieve geregistreerde leden op WAI-NOT, waarvan 841 leerlingen. Het potentieel van deze doelgroep, namelijk leerlingen vanaf 7 jaar in het BuBaO type 2 en BuSO OV1-type2, bedraagt ongeveer 7 500 leerlingen. Er zijn dus veel leerlingen en begeleiders die nog geen gebruik maken van alle mogelijkheden van WAI-NOT.

Het platform WAI-NOT wil het aantal actieve leden verhogen tot +/-2500 aangemelde leerlingen, zodat van volwaardige digitale inclusie kan gesproken worden. De geregistreerde gebruikers moeten optimaal de mogelijkheden krijgen om online te communiceren, nieuws te communiceren, … Er is nood aan een heldere positionering van WAI-NOT in het algemeen en per niveau van eindgebruikers en welke tools voor hen belangrijk zijn. WAI-NOT moet visueel aantrekkelijk zijn en toegankelijk op verschillende types toestellen.

Onze Rol

Mobilab & Care ​voert gebruikersonderzoek uit in functie van het redesign van de WAI-NOT website​ en formuleert aanbevelingen voor het redesign​.

dots
Onderzoeker

Kirsten Denis

Creatieve, sociale en nieuwsgierige logopediste. Steeds klaar voor het helpen en informeren van mensen bij wie het spreken moeilijk gaat.

Onderzoeker

Tessa Delien

Onderzoeker en ergotherapeut die streeft naar inclusie en participatie van personen met een beperking. Iedereen heeft het recht om ten volle deel te nemen aan onze maatschappij.

Onderzoeksmanager

Sofie Verhaegen

Trots om een gedreven team aan te sturen dat impactvol onderzoek uitvoert op het raakvlak van zorg, welzijn en technologie.

Onderzoeker

Kurt De Wit

Onderzoeker

Jo Daems

Ergotherapeut geïnspireerd door personen met een beperking, onderzoekend werk maken van een inclusieve samenleving.