Overslaan en naar de inhoud gaan
Project

AlgMobil

Mobiele kweekinstallatie voor microalgen

Datum

Van tot

Supported by

Doel van het project

Het EFRO-project AlgMobil heeft als doel een antwoord te bieden op de informatienood in verband met de rentabiliteit en de efficiëntie van verschillende kweeksystemen voor microalgen. De kweek van microalgen wordt aanzien als een innovatieve, duurzame teelt met groot potentieel. Daarnaast zijn microalgen een hernieuwbare grondstof waardoor ze kunnen bijdragen aan de overgang naar een circulaire economie. Desondanks verloopt de opstart van de kweek van microalgen moeizaam. Een belangrijke reden hiervoor is de informatienood bij mogelijke kwekers.

AlgMobil wil een duidelijk antwoord te formuleren op de vragen die de implementatie van deze innovatieve kweek belemmeren. Er zal een grondige evaluatie plaatsvinden van verschillende kweekomstandigheden van microalgen en op zorgvuldig geselecteerde locaties in de regio. Deze evaluatie wordt mogelijk gemaakt door het ontwikkelen en inzetten van een volledig mobiele kweekinstallatie. Tijdens het project zal een zo groot mogelijke verscheidenheid aan locaties geselecteerd worden om een zo breed mogelijke dataset te bekomen.

Het EFRO-project AlgMobil moet de Vlaamse regio op termijn in staat stellen een innovatieve microalgenkweek te implementeren, met het oog op de ontginning van het potentieel voor de uitbouw van een volwaardige mircoalgenwaardeketen in de regio.

Lichten voor alggroei te bevorderen

Microalgen kweken op locatie

AlgMobil is opgestart vanuit de interesse van de landbouwsector om microalgen te kweken. Daarentegen is de opstap naar een algenkwekerij vrij groot, want er is vrij veel kennis en ervaring voor nodig. Net daar maakt de AlgMobil een verschil: het is een mobiele installatie die het mogelijk maakt om microalgen te telen en het kweekproces te optimaliseren op het bedrijf zelf. Via AlgMobil leveren we ook ontbrekende informatie en ervaring aan, zodat startende bedrijven een stapje voor krijgen. Op die manier helpt AlgMobil de Vlaamse algenteelt mee op de kaart te zetten.

Wil je graag starten met het kweken van microalgen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ben je misschien wel geĂŻnteresseerd in een mobiele kweekinstallatie, zodat je ervaring kan opdoen binnen de algensector? Neem dan contact op met ons door op onderstaande knop te klikken!

Neem contact op

Gerelateerde onderzoekslijnen